20.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Δράμα: Τα βραβεία ΚΥΚΛΩΨ στον ετήσιο φωτογραφικό διαγωνισμό

Ειδήσεις Ελλάδα

ο πρώτο βραβείο του φετινού φωτογραφικού διαγωνισμού, με έπαθλο 3.000 ευρώ, κέρδισε ο Σταύρος Μακρίδης από την Κατερίνη

Τα τελευταία χρόνια, οι πρώτες μέρες του Φθινοπώρου στη Δράμα, είναι αφιερωμένες στους δημιουργικούς ανθρώπους αυτής της πόλης, χάρη στην πρωτοβουλία του καθιέρωσε η ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ και ο ευπατρίδης ιδρυτής της ‘Άρης Θεοδωρίδης.

Το εντυπωσιακό αρχοντικό Αναστασιάδη, το Μαρμάρινο Σπίτι, όπως το γνωρίζουν οι ντόπιοι, που αγόρασε και αποκατέστησε πλήρως ο πρόεδρος της ΚΥΚΛΩΨ, άνοιξε τον πανέμορφο κήπο του για να φιλοξενήσει την εκδήλωση της βράβευσης των νικητών στον ετήσιο φωτογραφικό διαγωνισμό, αλλά και της απονομής των βραβείων σε προσωπικότητες της Δράμας.

Αυτό το μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς κτίσμα του 19ου αιώνα, που δεσπόζει σε μια από τις ομορφότερες γωνιές της ακριτικής πόλης, στο πάρκο των νερών της Αγίας Βαρβάρας, ακτινοβολούσε απ’ άκρη σ’ άκρη στη φετινή απονομή των βραβείων, και πλέον, είναι καθόλα έτοιμο να φιλοξενήσει την μεγάλη συλλογή φωτογραφικών μηχανών του δραστήριου επιχειρηματία Άρη Θεοδωρίδη, αλλά και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων στους ιδιαίτερα καλοφροντισμένους χώρους του.

Ο Στράτος Κασμερίδης, μέλος της επιτροπής Φωτογραφίας και Εικόνας της ΚΥΚΛΩΨ έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή 130 χρόνων στους φωτογράφους της Δράμας ξεκινώντας από την περίοδο της τουρκοκρατίας και φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας. Μάλιστα, σημείωσε με έμφαση, ότι τελικά «η Δράμα είχε πολύ μεγαλύτερο φωτογραφικό πλούτο από ό,τι πιστεύουμε».

Η απονομή των φωτογραφικών βραβείων

Ο κ. Κασμερίδης ανακοίνωσε και τους βραβευθέντες του 6ου φωτογραφικού διαγωνισμού της ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ που φέτος είχε θέμα «Φως και Σκιά» και μπορούσαν να συμμετέχουν σε αυτόν καλλιτέχνες από ολόκληρη την Ελλάδα.

Το 3ο βραβείο, με χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ, απονεμήθηκε στον Δημήτρη Λεβέντη από το Αλιβέρι Ευβοίας. Το 2ο βραβείο, με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, απονεμήθηκε στη Θένια Ξενίδου από τη Δράμα. Το πρώτο βραβείο του φετινού φωτογραφικού διαγωνισμού, με έπαθλο 3.000 ευρώ, κέρδισε ο Σταύρος Μακρίδης από την Κατερίνη.

Στο τέλος των βραβεύσεων ανακοινώθηκε ο 7ος φωτογραφικός διαγωνισμός της ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, ο οποίος ξεκινά στις 16/6/2023 και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 29/7/2024, με θέμα το νερό.

Επιβραβεύοντας την επιστημοσύνη και την προσφορά στη φύση

Η βραδιά συνεχίστηκε με την απονομή των βραβείων ΚΥΚΛΩΨ για το 2023. Το βραβείο, που συνοδεύεται από τιμητική διάκριση και χρηματικό ποσό 4.000 ευρώ, απονέμεται κάθε χρόνο σε δυο πολίτες που κατάγονται από τη Δράμα ή ζουν και εργάζονται στην περιοχή της και οι οποίοι διακρίθηκαν για τη μη κερδοσκοπική και κοινωφελή δράση που υπηρετούν και αναπτύσσουν.

Το γλυπτό φιλοτέχνησε ο Δραμινός εικαστικός Γιώργος Ταξίδης, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο καλλιτέχνης σχεδίασε το βραβείο, με σκοπό να αναδείξει τα ιδιαίτερα τοπικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη μοναδικότητα της Δράμας.

Το βραβείο Καινοτόμου Αγρότη – Κτηνοτρόφου, απονεμήθηκε στον Δημήτριο Μόνιο, από το Παγονέρι Νευροκοπίου, για τη συμβολή του στη διατήρηση της γενετικής ποικιλίας αυτόχθονων οικόσιτων ζώων.

Το βραβείο Διακεκριμένου Επιστήμονα απονεμήθηκε στον Νάσο Βαγενά, ομότιμο καθηγητή Θεωρίας και Κριτικής της Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών για το πλούσιο ποιητικό και λογοτεχνικό του έργο.

Μιλώντας λίγο αργότερα στα τοπικά ΜΜΕ, ο κ. Βαγενάς χαρακτήρισε μεγάλη τιμή τη βράβευσή του και συμπλήρωσε ότι «δεν αισθάνομαι πως έχω φύγει από τη Δράμα κι ας έχω ζήσει τα 4/5 της ζωής μου εκτός», ενώ παράλληλα επισήμανε πως «η Δράμα ζει μια άνθηση πνευματική χάρη σε δύο ανθρώπους, τον Άρη Θεοδωρίδη και τον Κώστα Αποστολίδη». Από την πλευρά του, ο κ. Μόνιος, ανέφερε πως το 2006, βλέποντας τη βιοποικιλότητα στην περιοχή του, αποφάσισε να ασχοληθεί με τρεις φυλές ζώων προς εξαφάνιση, την ελληνική βραχυκερατική, τον μαύρο ελληνικό χοίρο και τον ελληνικό βούβαλο.

Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε και η επίσημη παρουσίαση της φωτογραφικής έκθεσης NELLY’S, η οποία διοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη και φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο της ΚΥΚΛΩΨ στο Μαρμάρινο Σπίτι.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό