14.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Δουλεύουμε για άμεση αποκατάσταση των ζημιών

Ειδήσεις Ελλάδα

«Θα δουλέψουμε έτσι προκειμένου να αποκατασταθεί το συντομότερο η ζημιά στο φυσικό περιβάλλον της Ρόδου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, σήμερα Παρασκευή το απόγευμα.

«Η Κυβέρνηση ήταν παρούσα από την πρώτη στιγμή, έτσι θα επιβλέπω και προσωπικά ότι όλα αυτά τα οποία σας είπαμε θα γίνουν πράξη, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα γίνουν πράξη. Και χαίρομαι που η Ρόδος, ένα μήνα και κάτι μετά τις φωτιές, εκεί που όλα ήταν πολύ μαύρα, σήμερα έχει κάθε λόγο να είναι πολύ πιο χαμογελαστή, πολύ πιο αισιόδοξη και να προσβλέπει σε ένα πολύ καλό κλείσιμο της τουριστικής περιόδου» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε τη Ρόδο, αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις αντιμετώπισης της πυρκαγιάς και στις ενέργειες που έχουν γίνει για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Ο κ. Μητσοτάκης απένειμε τα εύσημα στην τοπική κοινωνία της Ρόδου, τις τοπικές αρχές, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό Σώμα για τη συμβολή τους στην κατάσβεση της φωτιάς και κυρίως στην απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων κι επισκεπτών από τις πληγείσες περιοχές.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «στόχος μας είναι επίσης να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος στο νησί και ήδη προς την κατεύθυνση αυτή βρίσκεται μεγάλη τουριστική καμπάνια».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η επόμενη χρονιά θα μας βρει ακόμα πιο έτοιμους στο σύνολο της χώρας, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στη Ρόδο, είπε ότι υπηρετήσαμε τις προτεραιότητες (σ.σ. την ανθρώπινη ζωή) με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Αυτή η φωτιά, όπως και πολλές άλλες φωτιές αυτό το καλοκαίρι, είχε πολύ άγρια χαρακτηριστικά, με ισχυρό άνεμο, μεγάλη ξηρασία και αυξημένες θερμοκρασίες».

Άφησε, δε, αιχμές, λέγοντας πως «κάποιοι ερασιτέχνες πυροσβέστες του καναπέ θεωρούν ότι οι φωτιές σβήνουν χωρίς υπερπροσπάθεια και χωρίς ενίοτε και τη συνεργασία της φύσης».

Είπε επίσης ότι, παρά τη φωτιά, «τα νούμερα για την τουριστική κίνηση είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Νομίζω ότι ούτε οι πιο αισιόδοξοι θα μπορούσαν να προβλέψουν ότι η Ρόδος θα ξαναέβρισκε τον ρυθμό της τόσο γρήγορα, αναγνωρίζοντας απόλυτα ότι υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες επιχειρήσεις στη νότια Ρόδο που έχουν υποστεί μια πιο εστιασμένη ζημιά».

Υπογράμμισε, δε, ότι το «Ρόδος pass» είναι μία προσωπική μου δέσμευση, προσθέτοντας ότι «είμαστε αυτή τη στιγμή στα τελικά στάδια της παραμετροποίησης του τρόπου με τον οποίο θα χορηγηθεί αυτή η παροχή».

Στήριξη στον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκο

Το βράδυ, ο κ. Μητσοτάκης παρέστη στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και εκ νέου υποψηφίου στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές Γιώργου Χατζημάρκου, στον φάρο του Αγίου Νικολάου στο Μαντράκι της Ρόδου.

Τον κ. Χατζημάρκο προλόγισε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για «τον κατάλληλο άνθρωπο που είναι στην κατάλληλη θέση». Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα, με τη βεβαιότητα πως ο νυν περιφερειάρχης θα εκλεγεί για άλλη μία φορά δήλωσε πως στηρίζει τον κ. Χατζημάρκο, επειδή όπως είπε, στην κυβέρνηση επιδιώκουν να έχουν μία ομάδα με την οποία να μπορούν να έχουν καλή συνεργασία.

Αναφερόμενος στην πυρκαγιά, είπε ότι «η φύση θα γιατρέψει τις πληγές της φωτιάς με τη δική μας βοήθεια και με τα έργα αποκατάστασης, τα αντιπλημμυρικά και τα αντιδιαβρωτικά, να ξεκινούν αμέσως. Και βέβαια, η Πολιτεία, μέσα από το πλαίσιο της κρατικής αρωγής υπό την εποπτεία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, του κ. Τριαντόπουλου, θα φροντίσει ώστε όλες και όλοι όσοι έχουν υποστεί ζημιές να αποζημιωθούν άμεσα, είτε είναι αγρότες, είτε είναι κτηνοτρόφοι, είτε είναι λίγοι, ευτυχώς, συμπολίτες σας οι οποίοι είδαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους να καταστρέφονται».

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βουλή: Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους για τις πυρκαγιές – Βαριές εκφράσεις και χαρακτηρισμοί

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό