23.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν πλήθη Παλαιστινίων να κινούνται προς το νότο

Ειδήσεις Ελλάδα

Πλήθη Παλαιστινίων που προσπαθούν να φύγουν προς τη νότια Λωρίδα της Γάζας διακρίνονται σε δορυφορικές εικόνες.

Νωρίτερα σήμερα, Σάββατο, οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι οι ανθρωπιστικές παύσεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστούν για άλλη μια μέρα ούτως ώστε να μπορέσουν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι να εκκενώσουν προς τα νότια.

#عاجل يا سكان غزة، وخاصة سكان شمال القطاع:🔴 الى سكان أحياء جباليا والدرج التفاح والشجاعية نحثكم على ضرورة اخلاء مناطق سكنكم بشكل فوري حفاظًا على سلامتكم وذلك عبر طريق صلاح الدين حتى الساعة الرابعة (16:00) مساء للوصول الى جنوب وادي غزة وللمنطقة الانسانية. نحثكم على الاخلاء بشكل… pic.twitter.com/hGwd75ADDf

— افيخاي ادرعي (@AvichayAdraee) November 18, 2023

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι επιθετικές πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ φαίνεται να μετατοπίζονται προς τις νότιες περιοχές της Γάζας, μετά την καταστολή της δράσης της Χαμάς στις βόρειες περιοχές.

Το Ισραήλ εξέδωσε νέα προειδοποίηση προς τους Παλαιστίνιους στην πόλη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα του θύλακα, να απομακρυνθούν από τη γραμμή του πυρός και να παραμείνουν κοντά στις περιοχές που προσφέεται ανθρωπιστική βοήθεια. Πρόκειται για την τελευταία ένδειξη ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στη Χαμάς στη νότια Γάζα αφού θέσει υπό έλεγχο τον βορρά, σχολιάζει το Reuters.

Satellite image 2023 Maxar Technologies/Handout via REUTERS

«Ζητάμε από τους ανθρώπους να μετεγκατασταθούν. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο για πολλούς από αυτούς, αλλά δεν θέλουμε να δούμε αμάχους να παγιδεύονται στα διασταυρούμενα πυρά», δήλωσε στο MSNBC την Παρασκευή ο Μαρκ Ρέγεφ, βοηθός του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους, που διέφυγαν νότια για να αποφύγουν την ισραηλινή επίθεση στην πόλη της Γάζας, να μετεγκατασταθούν ξανά, μαζί με τους κατοίκους της Χαν Γιουνίς, μιας πόλης με πάνω από 400.000 κατοίκους, επιδεινώνοντας την ανθρωπιστική κρίση.

Το Ισραήλ έριξε φυλλάδια πάνω από την Χαν Γιουνίς που καλούσε του Παλαιστίνους να κατευθυνθούν προς τα καταφύγια, υποδηλώνοντας ότι επίκεινται στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Satellite image 2023 Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Ο Ρέγκεβ είπε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα θα πρέπει να προχωρήσουν στην πόλη για να εκδιώξουν τους μαχητές της Χαμάς από υπόγειες σήραγγες και αποθήκες. Αποκάλυψε ωστόσο ότι δεν υπάρχουν «τεράστιες υποδομές» στις λιγότερο κατοικημένες περιοχές στα δυτικά. «Είμαι σίγουρος ότι δεν θα χρειαστεί να μετακινηθούν ξανά» αν μετακινηθούν δυτικά, είπε. «Τους ζητάμε να μετακινηθούν προς μια περιοχή όπου, αν όλα πάνε καλά, θα υπάρχουν σκηνές και ένα υπαίθριο νοσοκομείο».

Δεδομένου μάλιστα ότι οι δυτικές περιοχές είναι πιο κοντά στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο, η ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορούσε να προσφερθεί «το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό