25.8 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Δοκίμασε τον ανελκυστήρα που θα κατεβάσει τους αστροναύτες στη Σελήνη

Ειδήσεις Ελλάδα

Η πολυαναμενόμενη αποστολή Artemis III της NASA πρόκειται να φέρει την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο έγχρωμο άνθρωπο στη Σελήνη, σε μια στιγμή που θα σηματοδοτήσει επίσης την πρώτη επανδρωμένη προσελήνωση από το 1972. Εάν η διαστημική υπηρεσία είναι συνεπής στο χρονοδιάγραμμά της, η αποστολή θα πραγματοποιηθεί το 2025, αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να διασφαλιστεί ότι θα στεφθεί με επιτυχία.

Οι αστροναύτες του Artemis III θα ταξιδέψουν στη Σελήνη με το διαστημικό σκάφος Orion της NASA πριν μεταφερθούν στο σκάφος προσεδάφισης Starship HLS της SpaceX, το οποίο είναι μια τροποποιημένη έκδοση του διαστημικού σκάφους Starship που βρίσκεται υπό ανάπτυξη. Στη συνέχεια, το σκάφος Starship HLS θα μεταφέρει τους αστροναύτες από τη σεληνιακή τροχιά στην επιφάνεια της Σελήνης. Μετά την προσελήνωση, ένας ανελκυστήρας θα αναδυθεί από το όχημα και θα κατεβάσει το πλήρωμα από την κατοικήσιμη περιοχή του διαστημόπλοιου, που βρίσκεται κοντά στην κορυφή του σκάφους προσελήνωσης, στη σεληνιακή επιφάνεια. 

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την προσελήνωση, οι αστροναύτες της NASA, Nicole Mann και Doug Wheelock, δοκίμασαν πρόσφατα μια μακέτα ενός ανελκυστήρα σε πλήρη κλίμακα με λειτουργικά μηχανικά εξαρτήματα και περιβάλλοντα για το πλήρωμα. Η άσκηση επέτρεψε στο ζεύγος να δοκιμάσει τη λειτουργικότητα του συστήματος του ανελκυστήρα, ενώ φορώντας διαστημικές στολές μπόρεσαν επίσης να προσφέρουν πολύτιμες εκτιμήσεις για πράγματα όπως οι περιορισμοί στην κινητικότητα που θα αντιμετωπίσουν οι αστροναύτες που θα αναχωρήσουν για την αποστολή Artemis III.

«Το πλήρωμα παρείχε πληροφορίες σχετικά με τους μηχανισμούς ελέγχου του ανελκυστήρα, όπως οι ασφάλειες της πύλης, οι διασυνδέσεις ανάπτυξης της ράμπας για την κίνηση μέσα και έξω από το φρεάτιο του ανελκυστήρα, ο διαθέσιμος χώρος για το φορτίο και οι δυναμικές λειτουργίες ενώ το φρεάτιο κινείται κατά μήκος ενός κάθετου συστήματος ραγών», αναφέρει η NASA στην ιστοσελίδα της.

Πριν από το Artemis III, τέσσερις αστροναύτες θα πραγματοποιήσουν μια πτήση προς τη Σελήνη στην πρώτη επανδρωμένη δοκιμή του διαστημικού σκάφους Orion σε μια αποστολή που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2024. Η εκπαίδευση για το ταξίδι αυτό έχει ήδη ξεκινήσει.

[via]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό