18.3 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ το πειθαρχικό δημοψήφισμα Κασσελάκη

Ειδήσεις Ελλάδα

Νέο εσωκομματικό ρήγμα προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ η πρωτοφανής στα μεταπολιτευτικά χρονικά πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανου Κασσελάκη, να θέσει σε δημοψήφισμα την πρότασή του για λήψη πειθαρχικών μέτρων κατά τεσσάρων στελεχών που του άσκησαν κριτική.

Με μια απροειδοποίητη κίνηση που προκάλεσε προβληματισμό και αντιδράσεις ακόμη και στις τάξεις των υποστηρικτών του ο κ. Κασσελάκης απεκάλυψε ότι σκοπεύει να ζητήσει να διενεργηθεί δημοψήφισμα για τη διαγραφή από το κόμμα του Στέφανου Τζουμάκα, του Νίκου Φίλη, του Δημήτρη Βίτσα και του Πάνου Σκουρλέτη (έχει αποχωρήσει ήδη) σε περίπτωση που η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανάψει σήμερα το πράσινο φως στη πρόταση του για την αποπομπή τους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η πρόθεση του κ. Κασσελάκη να τραβήξει στα άκρα το θέμα των διαγραφών παρακάμπτοντας ενδεχόμενη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής συναντά έντονες αντιδράσεις ακόμη και στις τάξεις της προεδρικής πτέρυγας με στελέχη της να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις πιθανές διαλυτικές παρενέργειες μιας τέτοιας ενέργειες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρωτοβουλία Κασσελάκη για διαγραφές δια δημοψηφίσματος αντιμετωπίζεται με έντονο σκεπτικισμό από την πλευρά του Νίκου Παππά που στήριξε αναφανδόν τον 35χρονο επιχειρηματία στο β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

Ενστάσεις στην πρόταση για πειθαρχικό δημοψήφισμα φέρονται να εκφράζουν επίσης η Όλγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ενδεικτικό του αρνητικού αντίκτυπου της πρωτοβουλίας Κασσελάκη είναι ότι υπήρξαν στο παρασκήνιο αντιδράσεις και από σειρά στελεχών που απέφευγαν μέχρι τώρα να πάρουν μέρους στον εσωκομματικό εμφύλιο των τελευταίων μηνών. Κατά του πειθαρχικού δημοψηφίσματος αναμένεται να ταχθεί και η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου η οποία είχε κρατήσει μετριοπαθή στάση στην εσωκομματική αντιπαράθεση. Στο άκουσμα, όμως, της πρότασης για διαγραφές δια δημοψηφίσματος η ομάδα της κυρίας Αχτσιόγλου συνεδρίασε εκτάκτως χθες και αναμένεται να καταλογίσει σήμερα στον κ. Κασσελάκη ότι υπερέβη τα εσκαμμένα.

Την ίδια ώρα εκπρόσωποι του νομικού κόσμου καταλογίζουν στον κ. Κασσελάκη ότι παραβιάζει το καταστατικό θέτοντας ένα πειθαρχικό ζήτημα σε δημοψηφισματική διαδικασία. Ο καθηγητής Δημόσιου Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Αντώνης Τζανακόπουλος σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «τα δημοψηφίσματα είναι πάντοτε νομικά και πολιτικά προβληματικά όταν αφορούν (ανθρώπινα) δικαιώματα, όπως το δικαίωμα έκφρασης, και την άσκησή του».

Αντίστοιχα ο πανεπιστημιακός και πρώην Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης Τσίπρα, Ακρίτας Καϊδατζής, επισήμανε ότι το δημοψήφισμα είναι έκφραση βούλησης ενώ αντίθετα η επιβολή πειθαρχικής ποινής είναι κρίση μετά από διαδικασία (ακρόαση, απόδειξη κλπ). «Το πειθαρχικό “δημοψήφισμα” δεν είναι απλώς αδιανόητο. Είναι τερατώδες» επισήμανε σε ανάρτησή του.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό