18.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Διερευνά τις δυνατότητες μεταφοράς της “πράσινης” αμμωνίας με δεξαμενόπλοια

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο όμιλος Αγγελικούση συμφώνησε με τον μεγάλο ενεργειακό όμιλο Chevron προκειμένου να προχωρήσουν σε μελέτη για την τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο τα δεξαμενόπλοια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά αμμωνίας, ενός πιθανού ναυτιλιακού καυσίμου με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

“Μέσω της συνεργασίας μας με τη ναυτιλιακή εταιρεία Chevron σε αυτή τη μελέτη, στοχεύουμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στην προετοιμασία των βιομηχανιών μας για τη μετάβαση σε λειτουργίες με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα”, δήλωσε η Μαρία Αγγελικούση, διευθύνουσα σύμβουλος του μεγαλύτερου ελληνικού ναυτιλιακού ομίλου που διαχειρίζεται ένα μεικτό στόλο από περισσότερα από 150 πλοία.

“Ο συνδυασμός της πολύχρονης εμπειρίας μας στη θαλάσσια μεταφοράς υγρών και αερίων πηγών ενέργειας με την τεράστια εμπειρία της Chevron στον τομέα της ενέργειας παρέχει μια στέρεη βάση για το εγχείρημα αυτό”.

Στην συμφωνία προβλέπεται ότι σε πρώτη φάση θα αξιολογηθεί η αγορά μεταφοράς αμμωνίας, η υπάρχουσα υποδομή, οι πτυχές ασφάλειας της αμμωνίας, οι πιθανές απαιτήσεις πλοίων επόμενης γενιάς καθώς και ένας προκαταρτικός σχεδιασμός τη μεταφορά αμμωνίας μεταξύ της ακτής του Κόλπου των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Οι μελλοντικές έρευνες θα επικεντρωθούν σε πρόσθετες παγκόσμιες αγορές.

Τα πλεονεκτήματα της αμμωνίας

Η αμμωνία πιστεύεται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο και να μειώσει την ένταση άνθρακα της ναυτιλιακής βιομηχανίας. “Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με τον Όμιλο Αγγελικούση σε αυτή τη μελέτη, να συμβάλουμε στην προώθηση της ενέργειας με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα και να προχωρήσουμε στη θαλάσσια μεταφορά αμμωνίας”, δήλωσε ο Mark Ross, Πρόεδρος της Chevron Shipping Company. “Είμαι υπερήφανος για τη συνεργασία μεταξύ της Chevron Shipping, της Chevron New Energies και του ομίλου Angelicoussis και προσβλέπω στην προώθηση της προόδου προς τους στόχους μας για την ενεργειακή μετάβαση”.

“Η αμμωνία έχει δυνατότητες ως φορέας υδρογόνου και θεωρείται μία από τις εναλλακτικές επιλογές καυσίμων για την απαλλαγή της ναυτιλίας από τον άνθρακα. Πιστεύουμε ότι η μελέτη αυτή θα συμβάλει στον προσδιορισμό των τεχνικών, λειτουργικών και εμπορικών προκλήσεων της μεταφοράς αμμωνίας σε κλίμακα και της χρήσης της ως καυσίμου με ασφαλή και βιώσιμο τρόπο”, δήλωσε ο Στέλιος Τρούλης, Διευθυντής Πράσινων Πλοίων και Ενεργειακής Μετάβασης του Ομίλου Αγγελικούση.

Η Chevron και ο Όμιλος Αγγελικούση έχουν μακροχρόνια σχέση που χρονολογείται από το 2000. Έκτοτε, η συνεργασία έχει αναπτυχθεί από τα συμβατικά πλοία σε πολλαπλά πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς και σε κοινές εργασίες για πρωτοβουλίες ενεργειακής μετάβασης. Η σύμπραξη της Chevron Shipping, της Chevron New Energies και του ομίλου Αγγελικούση σε αυτή τη μελέτη υποστηρίζει και επιταχύνει τις φιλοδοξίες και των δύο οργανισμών να γίνουν κορυφαίοι, παγκόσμιοι πάροχοι καθαρής ενέργειας, εστιάζοντας σε όλες τις πτυχές της αλυσίδας εφοδιασμού υδρογόνου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό