20.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Διεθνής πίεση στην κυβέρνηση για την «κρατική παρακολούθηση» Κουκάκη

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Έντονες πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις για την υπόθεση του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη, ασκούν οι μεγαλύτερες διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις επικαλούμενες παλαιότερη «επιβεβαιωμένη κρατική παρακολούθηση» του δημοσιογράφου και υπογραμμίζοντας ότι το συγκεκριμένο λογισμικό (Predator) διατίθεται μόνο σε αστυνομικές/κρατικές αρχές και είναι πανάκριβο για ιδιώτες.

Με κοινή επιστολή τους επτά διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις και οργανισμοί για την ελευθερία του Τύπου ζητούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην Ελλάδα και στην ΕΕ να δώσουν πλήρεις εξηγήσεις για την υπόθεση αλλά και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί. Την επιστολή υπογράφουν η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ (ECPMF), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ), η Απεριόριστη Ελευθεροτυπία (FPU), το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) και η OBC Transeuropa (OBCT).

Επιβεβαιωμένη κρατική παρακολούθηση

Οι επτά ενώσεις εκφράζουν «σοβαρή ανησυχία» για την πρόσφατη παρακολούθηση του δημοσιογράφου με το «ισχυρό λογισμικό παρακολούθησης Predator» και δηλώνουν  «εξίσου θορυβημένες» από κρατικά έγγραφα που αποκαλύπτουν ότι ένα χρόνο νωρίτερα ο δημοσιογράφος «παρακολουθείτο από την ΕΥΠ ένα όργανο υπό την εποπτεία του Γραφείου του Πρωθυπουργού». «Υπό το φως αυτών των αποκαλύψεων καλούμε τις ελληνικές αρχές, πρώτον, να παράσχουν περισσότερες πληροφορίες για τις πηγές της επίθεσης με λογισμικό παρακολούθησης και δεύτερον να διευκρινίσουν αμέσως την κρατική παρακολούθηση του δημοσιογράφου και να δείξουν με σαφήνεια εάν συνδέονται τα δύο περιστατικά» αναφέρουν οι συντάκτες της επιστολής περιγράφοντας, μάλιστα, τις δύο υποθέσεις παρακολούθησης ως «πολλαπλώς προβληματικές». Επιπλέον, ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να παράσχει απαντήσεις «με μεγαλύτερη σαφήνεια» αναφορικά με το «ποιοι και πως» χρησιμοποίησαν το λογισμικό Predator με στόχο τον Θανάση Κουκάκη.

H Cytrox εξυπηρετεί μόνο αστυνομικές αρχές – Το Predator είναι πανάκριβο για ιδιώτες

«Φωτογραφίζοντας» δε τον πιθανό δράστη της πρόσφατης παρακολούθησης, οι επτά οργανισμοί σημειώνουν ότι η εταιρεία Intellexa, στην οποία ανήκει το Cytrox Predator, διαθέτει τις υπηρεσίες της μόνο σε αστυνομικές αρχές και όχι σε ιδιώτες. Περαιτέρω τονίζουν ότι η τιμή του Predator -όπως ισχύει για όλα τα προηγμένα λογισμικά παρακολούθησης- είναι υπερβολικά υψηλή, γεγονός που το καθιστά ασύμφορο για πολλούς ιδιωτικούς φορείς.

«Οι ελληνικές αρχές οφείλουν να λάβουν όλα τα μέτρα για να προσδιορίσουν εάν κάποιος ιδιωτικός φορέας ή ιδιώτης ήταν υπεύθυνος, διασφαλίζοντας πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα προκειμένου να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι φερόμενοι δράστες» αναφέρουν. Προσθέτουν ακόμη ότι η «επιβεβαιωμένη κρατική παρακολούθηση» του Κουκάκη που έγινε μόλις ένα χρόνο πριν την επίθεση με το λογισμικό Predator «υπονομεύει τον ισχυρισμό ότι οι κρατικές υπηρεσίες πληροφορίων δεν είχαν κανένα ρόλο στην πρόσφατη παρακολούθηση». «Είναι βαθύτατα ανησυχητικό ότι μια υπηρεσία υπό τον έλεγχο του γραφείου του πρωθυπουργού κατασκόπευε έναν δημοσιογράφο που διερευνούσε τη διαφθορά στον επιχειρηματικό και οικονομικό κόσμο» συμπληρώνουν.

Haaretz: Πρώτη επιβεβαιωμένη παρακολούθηση ευρωπαίου με Predator

Εντωμεταξύ, σε ρεπορτάζ της η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αποκάλυψε ότι η υποκλοπή των συνομιλιών του Θανάση Κουκάκη αποτελεί την πρώτη περίπτωση παρακολούθησης ευρωπαίου πολίτη από λογισμικό της ισραηλινής εταιρείας Cytrox. Μάλιστα το δημοσίευμα της εφημερίδας τιτλοφορείται «Μεγάλος συναγερμός» και χαρακτηρίζει μυστηριώδες το σύστημα παρακολούθησης. Αναφέρει δε ότι το συγκεκριμένο λογισμικό είχε χρησιμοποιηθεί και για την παρακολούθηση δύο Αιγύπτιων πολιτών το καλοκαίρι.

Από την πλευρά του το πρακτορείο Reuters φιλοξένησε δηλώσεις του Θανάση Κουκάκη ο οποίος ανέφερε ότι το τηλέφωνό του μολύνθηκε από το λογισμικό παρακολούθησης Predator της Cytrox. Στο ίδιο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι το λογισμικό Cytrox Predator πωλείται στην Ελλάδα από την εταιρεία Intellexa, η οποία δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει την υπόθεση. Την υπόθεση Κουκάκη κάλυψε και ρεπορτάζ του Euronews αναφερόμενη στη εισαγγελική εντολή για την διερεύνηση του περιστατικού.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό