31.8 C
Athens
Τρίτη, 4 Ιουνίου, 2024

Διαφωνίες στα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης για την εστίαση

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ο κλάδος εστίασης κατεβαίνει σε απεργία αύριο Τρίτη 16/10 (άγνωστο πόσοι θα ακολουθήσουν από εστιάτορες και ιδιοκτήτες καφέ και μπαρ) για πολλούς λόγους που άλλοι είναι δικαιολογημένοι και άλλοι μπορούν να θεωρούν ότι δεν δικαιολογούνται. Η ουσία είναι ότι ο κλάδος πλήττεται από τα νέα μέτρα υγειονομικής προστασίας καθώς έχει χάσει πάνω από 10% της πελατείας του σε διάστημα λιγότερο από ένα μήνα. Οι περισσότεροι επαγγελματίες θεωρούν ότι ο αιφνιδιαστικός χαρακτήρας των μέτρων (‘αποφασίζονται ερήμην μας’) δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στον κλάδο σε όλα τα επίπεδα, από το λειτουργικό έως το οικονομικό.

Όμως τα αιτήματα του κλάδου (αφορούν κυρίως οικονομική στήριξη και θέματα φορολογικά, ασφαλιστικά καθώς επιστροφές προκαταβολών) δημιούργησαν διαφωνίες ανάμεσα σε παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Ανάπτυξης.  

Το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι δεν μπορεί να δοθεί κεφαλαιακή στήριξη αλλά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω ρυθμίσεων των επιστρεπτέων προκαταβολών αλλά και διάφορα φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα. Το υπουργείο Ανάπτυξης, ουσιαστικά συνηγορεί σε περαιτέρω ενίσχυση του κλάδου λόγω των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία αλλά και των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση και πλήττουν άμεσα τον κλάδο. Ωστόσο το υπουργείο Ανάπτυξης έχει τον τελευταίο λόγο στις οικονομικές αποφάσεις και στα υγειονομικά μέτρα αλλά είναι αυτό που δέχεται τα πυρά. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν μέλη του κλάδου εστίασης, τα εστιατόρια και οι καφετέριες μέσα στο διάστημα Μαρτίου 2020-Νοεμβρίου 2021 (20 μήνες όσο διαρκεί η πανδημία δηλαδή) έχουν εργαστεί σε κανονικές συνθήκες λιγότερο από 10 μήνες με αποτέλεσμα ο κλάδος να είναι στα πρόθυρα της διάλυσης.  

Ενεργειακό κόστος και συρρίκνωση πελατείας οι ‘μυλόπετρες’ του κλάδου

Τα τελευταία προβλήματα που δέχεται ο κλάδος (όπως και όλοι στην Ελλάδα) είναι ότι ο πληθωρισμός και οι διεθνείς εξελίξεις (στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων) έχουν αυξήσει δραματικά τις τιμές και των τροφίμων αλλά και των καφέδων και λοιπών ροφημάτων. Ενδεικτικά η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους (ρεύμα και φυσικό αέριο) επιβαρύνει πάνω από 20% τα λειτουργικά κόστη σε εστιατόρια και καφετέριες. Επίσης ως εμπόρευμα, ο καφές έχει καταγράψει άνοδο πάνω από 50% στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων ενώ αντίστοιχη άνοδο έχει και το κακάο. Πολύ μεγάλη αύξηση έχουν και τα προϊόντα κρέατος αλλά και τα οπωροκηπευτικά όπως έδειξε και ο πληθωρισμός Οκτωβρίου. Οι αυξήσεις αυτές έχουν μετακυληθεί αναγκαστικά στους καταναλωτές, οι οποίοι και αυτοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξήσεις φαγητού, καφέ και ποτού με αποτέλεσμα να μειώνεται η κατανάλωση. Επίσης μείωση της κατανάλωσης υπάρχει από τους πολίτες που δεν πληρούν τα μέτρα (δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν κάνει rapid test) με αποτέλεσμα την συρρίκνωση της πελατείας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό