23.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Διαφωνία Ισραήλ-ΗΠΑ για τη διακυβέρνηση στη Γάζα μετά τον πόλεμο

Ειδήσεις Ελλάδα

Την διαφωνία του Ισραήλ και των ΗΠΑ σχετικά με τη διακυβέρνηση της Γάζας μετά τον πόλεμο, γνωστοποίησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ωστόσο, δήλωσε πως έχει την υποστήριξη των συμμάχων του για την εκπλήρωση των στόχων του να καταστρέψει τη Χαμάς και να πάρει πίσω τους ομήρους που κρατούνται από τους Παλαιστίνιους ενόπλους.

Επαναλαμβάνοντας την παλαιότερη άρνησή του να δεχθεί την επαναφορά της διακυβέρνησης της Γάζας από την υποστηριζόμενη από τη Δύση Παλαιστινιακή Αρχή υπό την ηγεσία του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ο Νετανιάχου δήλωσε σε ανακοίνωση ότι η Γάζα «δεν θα είναι ούτε Χαμάς-σταν ούτε Φάταχ-σταν». Η Φάταχ είναι η παράταξη του Αμπάς.

Ιράν: Ισραήλ και ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να εξαλείψουν την Χαμάς

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, τόνισε πως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ δεν θα καταφέρουν να εξαλείψουν τη Χαμάς. Επιπλέον, σημείωσε ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας μόνο μέσω μιας πολιτικής λύσης στη σύγκρουση.

Σε ομιλία του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, στην οποία χαρακτήρισε τη Χαμάς «απελευθερωτικό κίνημα», ο Αμιραμπντολαχιάν είπε: «Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ δεν θα καταφέρουν ποτέ να εξοντώσουν τη Χαμάς».

Ο Ιρανός υπουργός πρόσθεσε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να απελευθερώσει με πόλεμο τους ομήρους που άρπαξε η Χαμάς κατά την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου. Μόνο με πολιτική λύση θα μπορούσε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, τόνισε.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε μια συνάντηση του Αμιραμπντολαχιάν με ομολόγους του από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Τον περασμένο μήνα ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες που διατηρούν δεσμούς με το Ισραήλ να τους διακόψουν, έστω και για «περιορισμένο χρονικό διάστημα». Προηγουμένως είχε ζητήσει να επιβληθεί στο Ισραήλ εμπάργκο στις πωλήσεις τροφίμων και πετρελαίου από τις ισλαμικές χώρες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό