20.1 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Διαφορετική και διευρυμένη παγκόσμια «φούσκα» στις αγορές

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Έφης Τριήρη[email protected]

Μια ατελείωτη φούσκα βρίσκεται σε εξέλιξη στις αγορές… αφού σπανίως συμβαίνει τόσες πολλές κατηγορίες ενεργητικού να ακολουθούν την ανιούσα ταυτόχρονα. Οι αγορές σε όλα, από πρώτες ύλες έως bitcoin και μετοχές, έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, προκαλώντας ανησυχίες για μια παγκόσμια «φούσκα».

Η τιμή του ξύλου για οικοδομές βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ, οι πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα που έχουν να επαναληφθούν από το 2006, προτού ακόμη γίνει η έκρηξη της φούσκας στην αγορά ενυπόθηκων δανείων υψηλού ρίσκου. Σε μια ατελείωτη αλληλουχία ιστορικών υψηλών και οι αμερικανικές μετοχές: οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, από τις ΗΠΑ έως τη Γαλλία και την Αυστραλία, έχουν αγγίξει νέα υψηλά φέτος, με τους S&P 500 και Dow Jones να καταρρίπτουν το 23ο και 21ο ρεκόρ αντίστοιχα. 

Το bitcoin

Την ίδια στιγμή, το bitcoin ξεπέρασε το φράγμα των 60.000 δολαρίων για πρώτη φορά τον προηγούμενο μήνα, προτού υπαναχωρήσει, ενώ και το Dogecoin άγγιξε ιστορικό υψηλό. Στον κόσμο του επιχειρηματικού μετοχικού κεφαλαίου οι επενδυτές προσφέρουν για startups πέντε φορές περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που απαιτούνται για τη σύστασή τους, με τη μέση αποτίμηση όλων των νεοφυών να βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ.

«Η φούσκα αυτή είναι εντελώς διαφορετική από κάθε άλλη φούσκα που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Όλες οι προηγούμενες συνέβησαν όταν οι οικονομικές συνθήκες φαίνονταν σχεδόν τέλειες. Τώρα, η αγορά άρχισε την ξέφρενη πορεία της σε μία οικονομία πληττόμενη από όλες τις πλευρές» λέει χαρακτηριστικά στη WSJ ο Τζέρεμι Γκράνταμ, συνιδρυτής και επικεφαλής επενδύσεων της εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού Granttam, Mayo & van Otterloo. 

Πρόθυμοι επενδυτές

Οι «φούσκες» δεν χαρακτηρίζονται μόνο από τις υπερβολικά υψηλές αποτιμήσεις. Αναλυτές και επενδυτές αναφέρουν ότι τρέφονται και από την προθυμία των επενδυτών να πιστεύουν ότι οι μετοχές και το υπόλοιπο ενεργητικό μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, αγνοώντας θεμελιώδη όπως το εάν μία εταιρεία θα καταφέρει να παρουσιάσει αρκετά κέρδη, ικανά να δικαιολογήσουν την υψηλή αποτίμηση της μετοχής της. Το πρόβλημα είναι ότι οι «φούσκες» στις αγορές μπορεί να κρατήσουν πολύ περισσότερο απ’ όσο αναμένεται. 

Η Wall Street

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης S&P 500 διαπραγματεύεται σε μια σχέση τιμής/κέρδους γύρω στο 26, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data. Δεκάδες επίσης μετοχές του δείκτη διαπραγματεύονται πάνω από τη σχέση του δείκτη, όπως η Tesla, της οποίας η μετοχή διαπραγματεύεται σε ένα επίπεδο 1.130 φορές υψηλότερο, ή η Nia, με ένα πολλαπλάσιο 86 για την τιμή μετοχής της, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet. «Oι επενδυτές αισθάνονται ότι επενδύουν με την ανοχή της Φέντεραλ Ριζέρβ, η οποία δεν σκοπεύει να αποσύρει τα υποστηρικτικά μέτρα» αναφέρει ο Μπάιρον Γουάιν, στέλεχος της Blackstone. Hδη, κάποια από τα πλέον διογκωμένα ενεργητικά έχουν δοκιμάσει τις αντοχές των επενδυτών. Το Archegos Capital Management υπέστη τεράστιες ζημίες μετά από μοχλευμένα στοιχήματα σε μετοχές όπως ViacomCBS και Discovery. Επίσης, τα SPACs που ακολουθούν διαπραγματεύσιμα αμοιβαία, έχουν υπαναχωρήσει από τα φετινά υψηλά, με αναλυτές να αποδίδουν την πτώση στις αυξανόμενες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των κερδών τους. 

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η φρενίτιδα σε αρχικές δημόσιες εγγραφές, τάση που έχει πυροδοτηθεί και από τις SPACs. Aκόμη και οι κινεζικές εταιρείες επέστρεψαν μαζικά για εισαγωγή στα αμερικανικά χρηματιστήρια, παρά τις τριβές ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο. Εταιρείες από Κίνα και Χονγκ Κονγκ έχουν αντλήσει από τις αρχές του έτους έως σήμερα 6,6 δισ. δολ. από IPOs σε αμερικανικά χρηματιστήρια, στην καλύτερη έναρξη έτους όλων των εποχών, καθώς πρόκειται για 8πλάσια αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. H μεγαλύτερη IPO είναι αυτή της κατασκευάστριας ηλεκτρικών τσιγάρων RLX Technology, ύψους 1,6 δισ. δολ., ενώ ακολουθεί η αντίστοιχη της Tuya ύψους 947 εκατ. δολαρίων.  

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό