20.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Διαρρήκτης περνά μέσα από τζαμαρίες καταστημάτων…

Ειδήσεις Ελλάδα

Συναγερμό έχει σημάνει στην Αστυνομία, η περίπτωση ενός διαρρήκτη, που έχει «χτυπήσει» καταστήματα στην Πάτρα, αρπάζοντας χρηματικά ποσά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24.news, ο δράστης σπάει προθήκες καταστημάτων και παίρνει τα λεφτά που βρίσκει στις ταμειακές μηχανές. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αστυνομικοί τον καταδίωξαν αλλά αυτός κατάφερε να τους διαφύγει.

Στο βίντεο που εξασφάλισε το tempo24.news, o διαρρήκτης σπάει την προθήκη καταστήματος, εκσφενδονίζοντας πέτρα, στη συνέχεια περνάει μέσα από τη τζαμαρία, κατευθύνεται στο ταμείο, αρπάζει χρήματα και εξαφανίζεται.

Ο ίδιος έχει φροντίσει να καλύψει τα χαρακτηριστικά του φορώντας κουκούλα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αστυνομικοί έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν άλλο οπτικό υλικό λίγο πιο μακριά, απ’ όπου αναγνωρίζεται το πρόσωπό του.

Στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ για το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα

Ενδιαφέροντα στοιχεία υπάρχουν σε έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. για το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα στη χώρα μας, το 2021. Αναφέρεται ότι οι Ρομά αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία όσων εμπλέκονται σε εγκληματικές ομάδες (71%).

Άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η σύνθεση των εγκληματικών ομάδων αλλοδαπών, που προέρχονται κυρίως από την Αλβανία, τη Γεωργία, την Αλγερία και το Πακιστάν. Το 2021 εξαρθρώθηκαν στη χώρα μας 157 εγκληματικές ομάδες, οι οποίες αποτελούνταν από 1.081 μέλη. Η πλειοψηφία των ομάδων αυτών (104) είχαν ως κύρια εγκληματική δραστηριότητα τις κλοπές – διαρρήξεις, 30 τις κλοπές τροχοφόρων και 23 τις ληστείες. Το 65% αυτών των ομάδων, λίγο περισσότερες από 100 δηλαδή, ήταν «εγχώριες» και σε ποσοστό 83% ομοιογενείς. Η πλειοψηφία των εγχώριων ομάδων, σε ποσοστό 71% αυτών (περισσότερες από 70 δηλαδή), αποτελούνταν από Ρομά.

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η προέλευση των μελών των εγκληματικών ομάδων που πραγματοποίησαν κλοπές και διαρρήξεις το 2021. Στις ελληνικές εγκληματικές ομάδες που διέπραξαν κλοπές και διαρρήξεις το 2021 κυρίαρχη θέση κατέχουν αυτές που αποτελούνται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από Ρομά (ποσοστό 84%). Η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει στη σχετική της έκθεση: «Οι ομάδες αυτές (των Ρομά) είναι κατά κύριο λόγο μερικά ιεραρχικές και τα μέλη τους έχουν, ως επί το πλείστον συγγενικές (ή/και φιλικές) σχέσεις μεταξύ τους». Αυτό φαίνεται βέβαια ξεκάθαρα και από την παρουσίαση των Ρομά που έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα. Οι περισσότεροι έχουν το ίδιο επώνυμο ή και άλλα κοινά στοιχεία.

Στις αλλοδαπές εγκληματικές ομάδες κυριαρχούν αυτές που απαρτίζονται από Γεωργιανούς (39%). Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι τα μέλη τους είναι αποκλειστικά Γεωργιανοί. Ακολουθούν οι αλβανικές εγκληματικές ομάδες σε ποσοστό 33%. Αυτές είναι είτε αμιγώς αλβανικές είτε «μικτές», με κακοποιούς δηλαδή προερχόμενους κι από άλλες χώρες.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό