22.3 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Διαπραγματεύσεις της Intracom για πώληση της Intrakat

Ειδήσεις Ελλάδα

 

Της Τέτης Ηγουμενίδη[email protected]

Σε τροχιά πώλησης του ποσοστού της στην Intrakat βρίσκεται η Intracom Holdings, χωρίς, όπως επισημάνθηκε χθες από τον πρόεδρο του Ομίλου Σωκράτη Κόκκαλη, να υπάρχει ακόμα οριστική συμφωνία.

Συνομιλητές του είναι οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης οι οποίοι έγιναν ευρύτερα γνωστοί από την επεισοδιακή συμμετοχή τους στην Ελλάκτωρ, από την οποία αποχώρησαν αποκομίζοντας κέρδος περί τα 60 εκατ. ευρώ (με το συνολικό ποσό από την πώληση των μετοχών τους περίπου 190 εκατ. ευρώ).

«Η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτές για ενδεχόμενη συναλλαγή, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει συμφωνία» σημείωσε ο κ. Κόκκαλης μιλώντας χθες στους μετόχους της Intracom Holdings σχετικά με την κατασκευαστική εταιρεία του Ομίλου, ενώ νωρίτερα είχαν αναρτηθεί και σχετικές ανακοινώσεις στην ίδια λογική.

Οι πληροφορίες που επιμένουν εδώ και μέρες αναφέρουν πως η διαπραγμάτευση του κ. Κόκκαλη για την πώληση της Intrakat γίνεται με τους δύο προαναφερόμενους εφοπλιστές και τον Αλέξανδρο Εξάρχου, συνεργάτη τους και κεντρικό στέλεχος στις επενδυτικές κινήσεις τους.

Αφορούν μειοψηφικό ποσοστό της Intrakat, κυρίως, δηλαδή τμήμα ή ολόκληρο το ποσοστό της Holdings (36,79%) στην κατασκευαστική. Άλλες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας θα πουλήσουν τη συμμετοχή τους και οι υπόλοιποι μέτοχοι της Intrakat, δεν επιβεβαιώνονται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, με βάση τις πηγές της «Ν».

Εκτιμάται πάντως ότι τώρα οι συνομιλίες – διαπραγματεύσεις των δύο εφοπλιστών έχουν επεκταθεί και με τους υπόλοιπους μετόχους και με ενδιαφέρον πλέον αναμένεται η τελική διάρθρωση της συμφωνίας, εφόσον βεβαίως κλείσει.

Ποσοστά στην κατασκευαστική του ομίλου της Intracom έχουν ο διευθύνων σύμβουλός της Πέτρος Σουρέτης (6,2%), ο Δημήτρης Θεοδωρίδης, γιος της Ελένης Κόκκαλη από τον πρώτο της γάμο (12,13%), οι Δήμος Στασινόπουλος και Λουκάς Λαζαράκης (10,1%), καθώς και ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Δημήτρης Κούτρας (8,13%).

Οι παγκόσμιες εξελίξεις

Ο κ. Κόκκαλης χθες εμφανίστηκε μάλλον απαισιόδοξος για τις γενικότερες εξελίξεις. «Η παγκόσμια οικονομία είναι σε ύφεση και δεν υπάρχουν ενδείξεις για το πότε θα ομαλοποιηθεί, ούτε για τις συνθήκες της επόμενης ημέρας» είπε μιλώντας στους μετόχους, ενώ για τον όμιλο που έχει ιδρύσει και διένυσε μια πετυχημένη πορεία 45 ετών σημείωσε: «Η Intracom έχει “οπλοστάσιο” διαθεσίμων αλλά και γνώσεων. Θα προσανατολιστούμε και σε τομείς πέραν αυτών που επιχειρούσαμε έως τώρα, κατανοώντας πρώτα τις εξελίξεις, ώστε να τοποθετηθούμε έξυπνα σε αυτούς που θα έχουν τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους και αποδόσεων».

Ο ιδρυτής της Intracom είχε καταστήσει σαφές ότι επιχειρεί τον μετασχηματισμό του ομίλου από πέρσι τον Οκτώβριο όταν πούλησε την Intrasoft International στην Netcompany Group A/S (εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης: NETC) έπειτα από 25 χρόνια κερδοφορίας και ανάπτυξης βάζοντας στα ταμεία του περί τα 166,8 εκατ. ευρώ (μετρητά, το συνολικό τίμημα ήταν 184,8 εκατ. ευρώ).

Ο ίδιος χθες απέκλεισε το ενδεχόμενο πώλησης και της Intracom Defense, της μεγαλύτερης εταιρείας αμυντικής τεχνολογίας στην Ελλάδα. Εξήρε την εξαγωγική της δραστηριότητα που ξεπερνά συστηματικά το 95% του τζίρου της, ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι η χώρα προγραμματίζει αμυντικές δαπάνες ύψους 10 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί από την κυβέρνηση αν θα συμμετέχει σε αυτές η ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Επιστροφή κεφαλαίου

Το διοικητικό συμβούλιο της Intracom αποφάσισε στο μεταξύ να συγκληθεί στις 21/7/2022 Έκτακτη Γενική Συνέλευση, προκειμένου να αποφασιστεί επιστροφή στους μετόχους 0,12 ευρώ ανά μετοχή μέσω μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά το ποσό των 10,032 εκατ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό