16.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Διαξιφισμοί στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης – Τριήμερο υψηλής έντασης

Ειδήσεις Ελλάδα

Πολύωρες και μεταμεσονύχτιες οι συνεδριάσεις μέχρι το βράδυ της Πέμπτης

Σε σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης–αντιπολίτευσης οδηγεί η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατατέθηκε στη Βουλή.

O Νίκος Ανδρουλάκης καταθέτοντας την πρόταση, που συνυπογράφουν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, υποστήριξε ότι «η υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα μας είναι έργο της παρέας του Μαξίμου», κάνοντας λόγο για μοτίβο «συγκάλυψης και ατιμωρησίας» σε μία σειρά σκανδάλων. Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ταύτισε τον Νίκο Ανδρουλάκη με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Στην ανάπτυξη της επιχειρηματολογίας του ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι κρύβει την αλήθεια πλήττοντας την αξιοπιστία των θεσμών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «είναι πολιτική σας επιλογή η ατιμωρησία και η συγκάλυψη, πλήττοντας την αξιοπιστία των θεσμών και απαξιώνοντας στα μάτια της κοινωνίας μας την πολιτική». Σε άλλο σημείο τόνισε, ότι «αυτή τη φορά ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει άλλη επιλογή. Θα έρθει εδώ να απολογηθεί. Ό,τι δεν έκανε στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Θα απολογηθεί για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, για το έγκλημα των Τεμπών, αλλά και για ό,τι άλλο προσβάλλει το κράτος δικαίου και τους θεσμούς στη χώρα μας. Και μαζί όλοι οι βουλευτές θα κληθούν να απαντήσουν αν επικροτούν τους θλιβερούς αυτούς χειρισμούς ή όχι… Θέλω να τους πω, να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Πορεύομαι με πολιτική αυτονομία. Οι αποφάσεις μας δεν τέμνονται, ούτε κινούνται παράλληλα με συμφέροντα, όπως οι δικές σας. Οι επιλογές μας είναι βαθιά αξιακές».

Το «γάντι» σήκωσε η κυβέρνηση, με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη να την χαρακτηρίζει καλοδεχούμενη, εξαπολύοντας επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «όταν σας λέμε λοιπόν, ότι είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων, εννοούμε ακριβώς τη σχέση αυτού του δημοσιεύματος, που είναι το μόνο πρόσθετο με την πρόταση δυσπιστίας που συζητούμε σήμερα. Αλλιώς, όλα τα υπόλοιπα έχουν αναπτυχθεί πλείστες όσες φορές. Καλοδεχούμενη και δημιουργείται και μία ακόμη εντύπωση, επιτρέψτε μου να το πω και αυτό. Έχω δηλώσεις του του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης που λέει “σόου και κοκορομαχία θα είναι η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας”. Σόου και κοκορομαχία στο οποίο προσυπογράψατε κύριοι συνάδελφοι; Προσυπογράψατε να γίνει ένα σόου και μία κοκορομαχία που μάλιστα όπως λέει ο πρόεδρός σας δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα».

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για οικονομικά συμφέροντα, πίσω από την πρωτοβουλία Ανδρουλάκη, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στα περί συγκάλυψης: «ο πρόθυμος κύριος Ανδρουλάκης και καταθέτει πρόταση δυσπιστίας για ένα θέμα το οποίο σημείο – σημείο έχει αποδομηθεί[…] Αν ενώσει λοιπόν κανείς αυτά τα κομμάτια αυτού του παζλ, δεν είναι και δύσκολο, βγάζει τα συμπεράσματά του. Και προφανώς δεν είναι η πρώτη φορά που ισχυρά συμφέροντα θέλουν κυβερνήσεις όχι ισχυρές και προφανώς αυτά τα συμφέροντα που δεν είναι σε πληθυντικό αριθμό, όπως κάνουνε άλλοι πολιτικοί χώροι. Όταν μιλάμε για μια συγκεκριμένη εφημερίδα δεν είναι γενικά και αόριστα, τουλάχιστον ταυτίζονται με έναν συγκεκριμένο πολιτικό αρχηγό».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι «αυτό που έχει ξεχειλίσει το ποτήρι είναι η βαθύτατη πλέον γνώση της κοινωνίας για τη συγκάλυψη που έχει γίνει γύρω από το έγκλημα των Τεμπών. Και γι’ αυτό το ζήτημα ο κύριος Μητσοτάκης πρέπει να έρθει άμεσα στη Βουλή και να απολογηθεί». O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, κατά την εισήγησή του επί της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και τη δρομολόγηση εθνικών εκλογών, διότι οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε αριθμό και σε κλίμακα δεν έχουν προηγούμενο. Η κοινή γνώμη έχει καταλήξει σε ένα συμπέρασμα: Ότι στα Τέμπη έγινε προσπάθεια συγκάλυψης. Και αυτές οι τρεις μέρες, θα είναι οι μέρες που τελειώνει το κρυφτό. Και για τον κ. Μητσοτάκη και για τον κ. Καραμανλή».

Απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα ανέφερε πως «εσείς κυβερνούσατε όταν γίνονταν οι υποκλοπές, όταν διαρρέονταν τα προσωπικά δεδομένα, όταν έγιναν τα Τέμπη. Και εσείς θα παραιτηθείτε. Για να ανασάνει η Δημοκρατία και να μιλήσει ο λαός». «Εκλογές είναι η λύση» είπε ο κ. Παππάς και υποστηρίζοντας την πρόταση του προέδρου του κόμματός του προσέθεσε «και φυσικά με παρατηρητές, οι οποίοι και θα ενημερωθούν εκ των προτέρων ότι έχει γίνει εξαγωγή στοιχείων των εκλογέων και χρήση τους από το κόμμα που ήταν στην κυβέρνηση”. «Είστε σε μία κατάσταση κατά την οποία, σε αντίθεση με αυτό που έλεγε ο ιδρυτής σας ότι «έξω πάμε καλά», εσείς δεν πάτε καλά ούτε έξω ούτε μέσα» σημείωσε και υποστήριξε ότι Ευρωκοινοβούλιο, η Κομισιόν, η Ευρωπαία εισαγγελέας, αλλά και η κοινή γνώμη που κατά 90% πιστεύει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί συγκάλυψη στα Τέμπη.

Σχετικώς με την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών, ο κ. Παππάς υπογράμμισε, επίσης, ότι κάθε ώρα που περνά ενδέχεται να έχουμε νέες αποκαλύψεις. «Έχουν ανοίξει τα στόματα. Είχατε έναν στόχο. Την ιδιωτικοποίηση της υποδομής του σιδηροδρόμου. Λίγες μέρες πριν από το δυστύχημα ο κ. Καραμανλής είχε διακηρύξει ότι ετοιμάζατε τρία ΣΔΙΤ για την συντήρηση της γραμμής. Σας κατηγορούμε για συνειδητή εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου. Και όταν έγινε το δυστύχημα βάλατε μπροστά μία διπλή στρατηγική: μπάζωμα-ξεμπάζωμα και μονταζιέρα» είπε.

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό επισήμανε ότι ο κ. Μητσοτάκης την επομένη του δυστυχήματος, στη 1.30 το μεσημέρι, έκανε αναφορά στο ανθρώπινο λάθος και διερωτήθηκε: «Είχε πρόσβαση στα ηχητικά ο ίδιος; Δεν νομίζω. Είχε μιλήσει με τον κ. Τερεζάκη; Θα περιμένουμε να μάθουμε. Είχε μιλήσει με την αστυνομία; Μα η αστυνομία δεν είχε τα αρχεία στα χέρια της. Γεννάται το ερώτημα: Πως ήξερε ο κ. Μητσοτάκης περί ανθρώπινου λάθους; Να μας πει ποιες ήταν οι πηγές της ενημέρωσής του. Βγήκε προχθές η αποκάλυψη για την κοπτοραπτική και μία συγγνώμη δεν ζητήσατε».

«Η συγκάλυψη έχει γίνει πρώτη σας φύση. Και στα θέματα των υποκλοπών και στα θέματα της παράνομης εξαγωγής των δεδομένων των εκλογέων και στην υπόθεση του δυστυχήματος – εγκλήματος των Τεμπών. Πρέπει να επιτρέψετε στη δημοκρατία να ανασάνει. Πέρα από την προσπάθεια υπερσυγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας, προσπαθείτε να υπερσυγκεντρώσετε της πολιτικής εξουσίας» είπε τέλος ο κ. Παππάς.

«Το ΚΚΕ θα στηρίξει στη Βουλή την πρόταση δυσπιστίας, αναδεικνύοντας τόσο την ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων για το έγκλημα των Τεμπών, μαζί με τις προσπάθειες συγκάλυψης, όσο και το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής που στρέφεται κατά των εργατικών, λαϊκών, δημοκρατικών δικαιωμάτων» αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

Πολύωρες και μεταμεσονύχτιες οι συνεδριάσεις μέχρι το βράδυ της Πέμπτης

Το σύνολο των βουλευτών έχει ζητήσει να συμμετάσχει στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ανακοινώνοντας την οργάνωση της συζήτησης ανέφερε πως σήμερα, πρώτη ημέρα συζήτησης της πρότασης, θα υπάρξουν τοποθετήσεις βουλευτών μέχρι τις 3:00 μετά τα μεσάνυχτα, καθώς το σύνολο των βουλευτών του σώματος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να εγγραφούν και να λάβουν τον λόγο.

Αύριο, Τετάρτη η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 9:00 το πρωί και θα συνεχίσει χωρίς διακοπή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Την Πέμπτη η συζήτηση θα επαναληφθεί από τις 9:00 το πρωί με στόχο η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσει περί τις 8:00 με 9:00 το βράδυ.

Η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια, θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, κατ’ αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό