17.6 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Διαμαρτυρία των δικηγόρων για τη στέρηση του δικαιώματος κατάθεσης δικογράφου με φυσική παρουσία

Ειδήσεις Ελλάδα

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

Με επιστολή της η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και τις διοικήσεις των δικαστηρίων, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του δικηγορικού σώματος, για τη στέρηση του δικαιώματος κατάθεσης δικογράφου με φυσική παρουσία.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣΑκαδημίας 60, 10679 ΑθήναΤηλ. 210-33.98.270, -111

Αθήνα, 13.4.2021Αρ. Πρωτ. 133

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κύριο Κωνσταντίνο Τσιάρα Την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Κυρία Αγγελική Αλειφεροπούλου Τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κύριο Βασίλειο Πλιώτα Την Προϊσταμένη του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών Κυρία Σοφία Φούρλαρη Την Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης Ειρηνοδικείου Αθηνών Κυρία Αικατερίνη Ζοβάνου

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε του Αρείου Πάγου, Αξιότιμε Κύριε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αξιότιμες Κυρίες Πρόεδροι,

Μετά την έκδοση της με αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.20651/2.4.2021 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’1308/3.4.2021), με την οποία ήρθη η αναστολή των προθεσμιών, νομίμων και δικαστικών, στα πολιτικά δικαστήρια και την ισχύ του ν. 4792/2021, με τον οποίο επανεκκινούν οι προθεσμίες από 6.4.2021 και εντεύθεν, εκδόθηκαν από δικαστικούς σχηματισμούς της Χώρας, Πράξεις των Διοικήσεών τους, σύμφωνα με τις οποίες απαγορεύεται η κατάθεση δικογράφων με φυσική παρουσία των πληρεξουσίων δικηγόρων, σας περιπτώσεις που προβλέπεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσής τους.

Οι άνω Πράξεις οδηγούν σε ανασφάλεια δικαίου και απώλεια δικαιωμάτων των πολιτών. Τούτο μάλιστα επιτείνεται στις περιπτώσεις δικαιούχων νομικής βοήθειας, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των οποίων, ορίζονται από συγκεκριμένο κατάλογο.

Η πρακτική αυτή, μάλιστα, διαφέρει από δικαστικό σε δικαστικό σχηματισμό, ακόμη και της ίδιας πόλης και είναι προφανές ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί.

Τη στιγμή που η Πολιτεία – αντίθετα προς τα υπεσχημένα – δεν έχει διαθέσει σε όλους τους δικηγόρους ψηφιακές υπογραφές, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός συναδέλφων να αδυνατεί ανυπαιτίως να προβεί σε ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων, η απαγόρευση της κατάθεσης δικογράφων με αυτοπρόσωπη παρουσία στη γραμματεία συνιστά αντιδικονομική στέρηση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας των πολιτών και δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα, ιδίως στις περιπτώσεις που υφίσταται κίνδυνος απώλειας προθεσμιών, παραγραφών κλπ.

Υπενθυμίζουμε ότι, κατ’ άρθρο 215 ΚΠολΔ, η ηλεκτρονική κατάθεση παραμένει απλώς δυνητική, ενώ αντιθέτως η κατάθεση με φυσική παρουσία είναι αναφαίρετο δικονομικό δικαίωμα. Δεν δύναται να καταργούνται διατάξεις του ΚΠολΔ με αποφάσεις οργανωτικού/διοικητικού χαρακτήρα των Διοικήσεων των Δικαστηρίων. Η άνω πρακτική οδηγεί σε φαλκίδευση των δικαιωμάτων των πολιτών και μάλιστα τη στιγμή που υπάρχει αντικειμενική αδυναμία και έλλειψη οποιασδήποτε υπαιτιότητας εκ μέρους των πληρεξουσίων δικηγόρων.

Κατόπιν αυτών, σας καλούμε όπως προβείτε άμεσα σε κάθε αναγκαία ενέργεια, κατά λόγο αρμοδιότητος, προς αποκατάσταση της νομιμότητος και της δικονομικής τάξης.

Με τιμήΟ ΠρόεδροςΔημήτρης Κ. Βερβεσός

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό