22.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Διακεκριμένος Τούρκος ιστορικός προειδοποιεί: Πρέπει να κλείσει για πάντα η Αγία Σοφία για να μη καταρρεύσει

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Τούρκος ακαδημαϊκός εδώ και καιρό έχει εκφράσει την αντίθεσή του για την ελεύθερη είσοδο δεκάδων χλιάδων επισκεπτών που καταπονούν το μνημείο.

«Αν δεν κλείσουν την Αγία Σοφία θα καταρρεύσει. Πρέπει να κλείσει για πάντα και να γίνουν μόνιμα έργα αποκατάστασης» προειδοποιεί διακεκριμένος ιστορικός – ακαδημαϊκός από την Τουρκία, όπως μεταδίδει από το στούντιο του ΣΚΑΪ ο Μανώλης Κωστίδης.

Ο Τούρκος ακαδημαϊκός εδώ και καιρό έχει εκφράσει την αντίθεσή του για την ελεύθερη είσοδο δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών που καταπονούν το μνημείο.

Ο δημοσιογράφος Φατίχ Αλταϊλί σχολίασε προς τον καλεσμένο του: «Eσύ πάντα το έλεγες πως η Αγία Σοφία δεν αντέχει τόσους πολλούς επισκέπτες».

Ο ιστορικός Ιλμπερ Ορταϊλί απάντησε: «Δεν αντέχει σίγουρα».

Ο δημοσιογράφος ρώτησε: «Μπορεί να επιτραπεί η είσοδος τόσων ανθρώπων σε ένα κτίριο 1.500 ετών;».

Ο Ορταϊλί απάντησε: «Φυσικά και όχι. Γι’ αυτό πρέπει να την κλείσουν και να αποκατασταθεί. Aιώνια αποκατάσταση. Μέχρι τώρα ασχολούνταν με την αποκατάσταση στα επάνω σημεία. Αυτά ήταν για μόστρα. Πρέπει να ασχοληθούν με τη βάση, τα θεμέλια. Οι υπόγειες στοές της (Αγίας Σοφίας) φτάνουν μέχρι το παλάτι (Τοπκαπί)».

Ο δημοσιογράφος ρώτησε: «Δηλαδή η Αγία Σοφία θα κλείσει; Θα την κλείσουν εντελώς;».

«Αν έχουν μυαλό θα την κλείσουν. Αυτό δεν είναι θέμα για πλάκα. Αν δεν κλείσει θα καταρρεύσει! Θα αρχίσει η κατάρρευση. Για παράδειγμα το ίδιο συμβαίνει στην Αγία Ειρήνη όπου πέφτουν ολόκληρες πέτρες».

Το θέμα της Σουηδίας και τα F-16

Αναλυτές σχολιάζουν πως «η Άγκυρα ίσως καθυστερήσει να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λόγω του τρομοκρατικού χτυπήματος»

Υπάρχουν προβλέψεις πως η έγκριση του Κογκρέσου για την προμήθεια των F-16 ίσως μείνει για το 2024.

Τα τουρκικά ΜΜΕ προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για την πιθανότητα να μην έρθουν τα νέα F-16. «Tο τουρκικό μαχητικό KAAN θα είναι καλύτερο από τα F-16 που θέλουμε να πάρουμε» αναφέρουν.

Ο παρουσιαστής του Haber Global Σαλίχ Ναϊμάν είπε: «Το F-16 είναι αυτό που διαθέτουμε. Εχει μήκος 15 μέτρων ενώ το Kaan θα είναι στα 21 μέτρα έετσι σχεδιάζεται. Άλλωστε το είδαμε και είναι μεγάλο σε σχέση με άλλα αεροσκάφη όπως το Hurkius. Τα άλλα δίπλα στο Kaan φαινοταν μικρά. Το F-16 έχει ύψος 5 μέτρων το Kaan 6 μέτρων».

Και συνέχισε: «Το Κaan φαίνεται πως είναι λίγο πιο αργό σε ταχύτητα. Η εμβέλεια του F-16 φτάνει τα 2200 χιλιομετρα ενώ του Kaan στα 2222. Αρα με αυτά που βλέπουμε το Kaan θα είναι μεγαλύτερο απο το  F-16. Θα είναι και καλύτερο;»

Ο στρατηγικός αναλυτής Αμντουλάχ Τσιφτσί σχολίασε: «Αυτή η διαικασία ξεκινάει τώρα στην Τουρκία. Το Kaan σίγουρα θα είναι καλὐτερο μαχητικό σε σχέση με το F-16».

Προετοιμασίες για τις διαβουλεύσεις Ελλάδας – Τουρκίας

Σε λίγες ημέρες η έναρξη του πολιτικού διαλόγου με στόχο την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Η «Γαλάζια Πατρίδα» και οι θέσεις της Τουρκίας για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν στην τουρκική ρητορική αν και σε χαμηλότερη ένταση σε σχέση με το παρελθόν.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό