23.8 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Διαθέσιμη η πρώτη beta έκδοση για το σύστημα που θα «σκοτώσει» τα cookies

Ειδήσεις Ελλάδα

Πριν από σχεδόν έναν χρόνο, η Google προχώρησε στην παρουσίαση του Privacy Sandbox, μια νέα πρωτοβουλία που έχει ως σκοπό να αλλάξει τον τρόπο παρακολούθησης της δραστηριότητας των χρηστών και το σερβίρισιμα των διαφημίσεων έτσι ώστε να γίνεται στο εξής με μεγαλύτερο σεβασμό στην ιδιωτικότητα χωρίς να αποκλείονται πλήρως οι διαφημιστές, όπως δηλαδή συμβαίνει με το App Tracking Transparency της Apple για το iOS.

Η Google χαρακτήρισε τότε το ATT της Apple ως ακραία λύση που όπως αποδείχτηκε στην πορεία έχει τεράστιες επιπτώσεις στους τζίρους των εταιρειών που βασίζονται στις διαφημίσεις (βλ. Meta), αλλά και στους ίδιους τους διαφημιστές και διαφημιζόμενους που ουσιαστικά είδαν τις καμπάνιες τους να πηγαίνουν στράφι παρά το ποσά που επένδυσαν σε αυτές. Η εταιρεία φιλοδοξεί να προσφέρει μια μέση λύση με το Privacy Sandbox, καθώς θα περιορίζει μεν την παρακολούθηση της δραστηριότητας του χρήστη και τον διαμοιρασμό των προσωπικών δεδομένων του σε τρίτους, προσφέροντας στον χρήστη ξεκάθαρες επιλογές για αυτά που θα επιτρέπει να βλέπουν οι διαφημιστές.

Η αρχή γίνεται από σήμερα με την πρώτη beta έκδοση του Privacy Sandbox, η οποία προσφέρει στους developers νέα APIs ειδικά σχεδιασμένα για να προστατεύεται η ιδιωτικότητα του χρήστη, μιας και δεν υπάρχουν δείκτες που μπορούν να παρακολουθήσουν την δραστηριότητα του χρήστη σε ιστοσελίδες και εφαρμογές. Όσοι συμμετέχουν στην beta θα δουν ένα νέο μενού στις ρυθμίσεις της συσκευής τους με επιλογές για να περιορίσουν συγκεκριμένα είδη διαφημίσεων βασισμένες στην δραστηριότητα τους που θα εμφανίζονται μέσα στις εφαρμογές.

Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε πολλές εφαρμογές που σχετίζονται π.χ. με τα αθλητικά ή τις ταινίες, τότε το πιθανότερο είναι πως θα σας εμφανιστούν περισσότερες in-app διαφημίσεις με βάση αυτήν την θεματολογία. Το Privacy Sandbox, ωστόσο, θα σας δώσει την επιλογή να αποκλείσετε συγκεκριμένα θέματα που δεν σας ενδιαφέρουν.

Προς το παρόν, η beta έκδοση του Privacy Sandbox υποστηρίζεται μόνο από ορισμένα smartphones που χρησιμοποιούν την έκδοση Android 13. Σε περίπτωση που το δικό σας συμπεριλαμβάνεται στην λίστα θα σας έρθει μια ειδοποιήση από τη Google για να δοκιμάσετε τη beta, εάν φυσικά το επιθυμείτε.

[Google]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό