20.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Διάσημος εστιάτορας τόλμησε να βάλει στην πίτσα… ανανά

Ειδήσεις Ελλάδα

Όποιος έχει επισκεφτεί την Ιταλία, σίγουρα ξέρει ότι υπάρχουν κάποιοι άγραφοι, απαράβατοι κανόνες που πρέπει όλοι να τηρούν, ιδιαίτερα όσον αφορά τα θέματα του φαγητού. Καπουτσίνο μετά τις 11 το πρωί; Μόνο για τουρίστες. Σπαγγέτι μπολονεζ; Φαντάζει τρομακτικό. Ανανάς στην πίτσα σου; Ιεροσυλία – τουλάχιστον, έτσι ήταν μέχρι τώρα.

Το 2024 φαίνεται να ξεκίνησε λίγο επαναστατικά για την Ιταλία, καθώς είναι η χρονιά που η πίτσα με ανανά θα διχάσει την Ιταλία και όλα αυτά χάρη στον διάσημο μαέστρο της πίτσας ή αλλιώς pizzaiolo, Gino Sorbillo, ο οποίος διατηρεί πιτσαρία στη Νάπολη και τόλμησε να προσθέσει τις τρομερές πίτσες «ananas» στο μενού του στη Via dei Tribunali, την πιο γνωστή οδό πίτσας στον κόσμο, στην πρωτεύουσα της πίτσας.

Χαβανέζικη πίτσα αλά ιταλικά

Η δημιουργία του Sorbillo, που ονομάζεται «Margherita con Ananas» κοστίζει 7 ευρώ και σίγουρα δεν θυμίζει πολύ την κλασική χαβανέζικη πίτσα. Πρόκειται για μια πίτσα μπιάνκα, απογυμνωμένη, δηλαδή, από το στρώμα της σάλτσας ντομάτας, πασπαλισμένη με τουλάχιστον τρία είδη τυριού, με τον ανανά μαγειρεμένο δύο φορές για μια καραμελωμένη αίσθηση.

Ο Sorbillo, που είναι pizzaiolo τρίτης γενιάς, είπε στο CNN ότι το δημιούργησε για να «καταπολεμήσει την προκατάληψη γύρω από το φαγητό. Δυστυχώς, οι άνθρωποι ακολουθούν το πλήθος και διαμορφώνονται σύμφωνα με τις απόψεις των άλλων ανθρώπων ή αυτά που ακούν», είπε.

«Έχω παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια ότι πολλοί άνθρωποι καταδίκαζαν υλικά ή τρόπους παρασκευής φαγητού καθαρά επειδή στο παρελθόν οι περισσότεροι δεν τα ήξεραν, γι’ αυτό ήθελα να βάλω αυτά τα αμφισβητούμενα συστατικά, τα οποία αντιμετωπίζονται σαν να είναι δηλητηριώδη, σε μια ναπολιτάνικη πίτσα, κάνοντας τα νόστιμα.»

Ο Sorbillo δεν εφάρμοσε αυτό το μενού μόνο στο κατάστηματά του στη Νάπολη, που έχει 3.000 χρόνια ιστορία στην πίτσα, αλλά και στα υπόλοιπα 21 καταστήματα που διατηρεί ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων στο Μαϊάμι, το Τόκιο και την Ίμπιζα.

Ο ανανάς προψήνεται στο φούρνο και μετά ψύχεται. Στη συνέχεια προσθέτει καπνιστή provola (ένα τοπικό αγελαδινό τυρί από την Καμπανία), εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και φρέσκο ​​βασιλικό, πριν βάλει την πίτσα στον ξυλόφουρνο του.

Καθώς βγαίνει από το φούρνο, πασπαλίζει δύο τύπους καπνιστού τυριού cacioricotta γύρω από την κρούστα: ένα από κατσίκες της Σαρδηνίας και ένα άλλο από βουβάλια στην κοντινή περιοχή Cilento.

«Το κάνει πραγματικά νόστιμο», είπε.

Και ο πόλεμος ξεκινάει… Μετά τον ανανά, κέτσαπ

Γευστικός ή όχι, ο ανανάς στην πίτσα είναι ανάθεμα για τους περισσότερους Ιταλούς και η πίτσα του Sorbillo, την οποία κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτή την εβδομάδα, δεν έχει πάει καλά με πολλούς. Ο Σορμπίλο είπε ότι έχει αρχίσει να κατακλύζεται από προσβολές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ η πίτσα του συζητείται ακόμη και στην εθνική τηλεόραση.

Αλλά λέει ότι όσοι ήταν αρκετά περίεργοι να το δοκιμάσουν ήταν ευνοϊκοί.

«Πριν το αναρτήσω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το έβαλα στο μενού χωρίς να πω τίποτα για μερικές εβδομάδες και πολλοί άνθρωποι το παρήγγειλαν, ακόμη και Ναπολιτάνοι», είπε.

«Προφανώς υπάρχουν αντιπαραθέσεις από ανθρώπους που λένε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τον ανανά. Μα γιατί να προσβάλλεσαι; Κανείς δεν σε αναγκάζει να το αγοράσεις», σχολιάζει.

Μάλιστα, ο Sorbillo έχει ήδη χρησιμοποιήσει την κριτική για να δημιουργήσει άλλη μια αμφιλεγόμενη πίτσα.

«Όταν βγήκε η πίτσα με ανανά, κάποιος έγραψε: «Τώρα δες αν μπορείς να κάνεις κέτσαπ, οπότε το έκανα», είπε. «Και μια άλλη σειρά ξεκίνησε».

Ωστόσο, δεν ήταν συνηθισμένη κέτσαπ. Αντίθετα, χρησιμοποίησε σπιτική σάλτσα από κόκκινες και κίτρινες ιταλικές ντομάτες datterino, σε λευκή βάση με καπνιστή provola. Στη συνέχεια βιντεοσκόπησε τον εαυτό του να τρώει θριαμβευτικά την πίτσα με κέτσαπ, περιτριγυρισμένος από μπουκάλια σπιτικής κέτσαπ, λέγοντάς «καλό».

«Είμαι σίγουρος ότι σύντομα η πίτσα με ανανά θα εμφανιστεί στα μενού άλλων πιτσαριών στη Νάπολη – και όχι μόνο στη Νάπολη», είπε καταλήγοντας ο διάσημος pizzaiolo.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό