17.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Διάδοχος Ίβιτς Γουότφορντ Πρέμιερ Λιγκ Bwin

Ειδήσεις Ελλάδα

Το ενδιαφέρον του κοινού και στην Ελλάδα είναι μεγάλο. Λογικό λοιπόν, η Bwin να προσφέρει στα μέλη της όλα τα ματς με πολλά στοιχήματα!

Η δεύτερη ομάδα που ανέβηκε απευθείας από την Πρέμιερ στην Τσάμπιονσιπ, ήταν η Γουότφροντ. Οταν στις 19 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του συλλόγου η απομάκρυνση του Βλάνταν Ιβιτς από την τεχνική ηγεσία, ελάχιστοι από τους οπαδούς της ομάδας μπορούσαν να πιστέψουν στην επιστροφή της στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο πρώην προπονητής του ΠΑΟΚ ήταν φανερό ότι παρά τα καλά αποτελέσματα, είχε χάσει τα αποδυτήρια και η κατάσταση έμοιαζε ανεξέλεγκτη. 

Ο νέος προπονητής που κλήθηκε να βγάλει την ομάδα από τη δύσκολη θέση ήταν ο Ισπανός Σίσκο Μουνιόθ. Το ευρύ κοινό δεν τον γνώριζε αλλά τον συμπάθησε γρήγορα. Με διαβατήριο 11 παιχνίδια από το πρωτάθλημα της Γεωργίας, με 8 νίκες και 3 ισοπαλίες στον πάγκο της Ντιναμό Τιφλίδας, με την οποία είχε κατακτήσει δύο πρωταθλήματα και δύο κύπελλα ως ποδοσφαιριστής, βρέθηκε στις «σφήκες» έτοιμος για το μεγάλο άλμα. 

Ο Μουνιόθ έχει περάσει τα πάντα στην καριέρα του ως παίκτης, καθώς το 2004 ήταν μέλος της Βαλένθια όταν κατέκτησε το πρωτάθλημα και το κύπελλο UEFA, ενώ έχει γνωρίσει τον υποβιβασμό με τις φανέλες των Τενερίφης, Μπέτις και Ρέκρε. Στην Ταραγόνα άσκησε αρχικά το επάγγελμα του προπονητή, ως βοηθός, μέχρι που τον φώναξαν στην Τιφλίδα για να κοουτσάρει ως πρώτος. 

Φτωχά αγγλικά

Ο Μουνιόθ αποδέχτηκε την πρόταση της Γουότφορντ παρότι δεν ήξερε να μιλάει τα καλύτερα αγγλικά, ενώ δεν είχε εμπειρία από τέτοιο επίπεδο πρωταθλήματος. Με το που έφτασε είδε και τον Τρόι Ντίνι, αρχηγό και ηγέτη της ομάδας, να μένει εκτός δράσης λόγω τραυματισμού. Αποτέλεσμα; 10 νίκες στα πρώτα 11 παιχνίδια. Μέχρι τότε, με τον Ντίνι στη σύνθεσή της, η Γουότφορντ είχε νικήσει το 46% των αγώνων της και από τότε μέχρι το φινάλε της σεζόν ήταν νικήτρια στο 81% των παιχνιδιών που έδωσε!

Η πρώτη προφανής αλλαγή ήταν στην τακτική. Επιθετικό σχήμα με τρεις επιθετικούς αντί για δύο μέχρι τότε, με το πρώτο ματς κόντρα στην Μπρίστολ Σίτι να τελειώνει 6-0. Αυτό ήταν. Κανείς δεν ξανακοίταξε πίσω…

Σαρ, Σέμα και Ζοάο Πέδρο (φορ) η επιθετική τριάδα που άρχισε να κάνει πράγματα και θαύματα μαζί με τους υπόλοιπους οκτώ, ενώ μέχρι εκείνη την ώρα το παιχνίδι της ομάδας ήταν προσηλωμένο στην άμυνα και αρκετά βαρετό για το κοινό της που είχε προσμονή για κάτι καλύτερο. 

Η απόφαση για την πρόσληψη του Μουνιόθ έμοιαζε για μερίδα του Τύπου με ανοησία. Ούτε το πρωτάθλημα ήξερε, ούτε να συνεννοηθεί στοιχειωδώς ήταν εφικτό, ενώ άφηνε πίσω του μια γυναίκα και δύο παιδιά, τα οποία μέχρι να ολοκληρωθεί η σεζόν τα έβλεπε μόνο από τις οθόνες του κινητού και του υπολογιστή. Κι όμως, η καλή διάθεσή του και οι φρέσκες ιδέες του άλλαξαν το κλίμα και έφεραν τη Γουότφορντ να τερματίζει στη δεύτερη θέση, πίσω από την πρωταθλήτρια Νόριτς, με απολογισμό 91 πόντους (27-10-9) και γκολ 63-30. Οι «σφήκες» έδωσαν ορισμένες εντυπωσιακές παραστάσεις, ενώ τερμάτισαν έχοντας την καλύτερη άμυνα στην κατηγορία, με μηδέν παθητικό σε 22 αγώνες. 

Με στιλ Ποτσετίνο και μέντορα τον Μπενίτεθ

Πέρα από τον χαρακτήρα του, που ισορροπεί ανάμεσα στο χιούμορ και την αυστηρότητα την ώρα της προπόνησης, που μοιάζει να έχει στο αίμα του το βρετανικό φλέγμα, ο Μουνιόθ ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή για την αγωνιστική εικόνα που παρουσίασε η Γουότφορντ. Γρήγορα παρομοίασαν την τακτική του με εκείνη του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο της Παρί Σεν Ζερμέν, επειδή αγαπάει το επιθετικό ποδόσφαιρο και τη γρήγορη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση. 

Ο μέντοράς του πάντως ήταν ο Ράφα Μπενίτεθ από τον καιρό που συνεργάστηκαν στη Βαλένθια. «Δεν τον ένοιαζε ποιος είσαι. Κοίταζε μόνο τι μπορείς να κάνεις μέσα στο γήπεδο. Και δεν θα το ξεχάσω. Ναι, ήταν αυτός που με δίδαξε περισσότερο γιατί εξήγησε τα πράγματα και το έκανε υπέροχα. Ο Ράφα με επηρέασε» υποστήριξε σε μια από τις συνεντεύξεις που έδωσε. 

Οσο για το μότο που τον ακολουθεί είναι το εξής: «Η επιτυχία θα έρθει όταν τα όνειρα είναι μεγαλύτερα από τους λόγους που στοχεύεις ψηλά». 

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό