18.1 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Δημόσιο και ιδιώτες μαζί η μόνη απάντηση για την Υγεία

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Βανέσας Δεληχρήστου, γενικής διευθύντριας του δικτύου συνεργαζόμενων κλινικών HOSPITALity, «Ευαγγελίστρια» και Θεραπευτήριο Αθηνών

Η ΣΥΜΠΡΑΞΗ του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα στην Υγεία είναι η μόνη οδός προκειμένου να αντιμετωπίσει η Ελλάδα άμεσα, αλλά και μακροπρόθεσμα τις αυξημένες ανάγκες πρόληψης και περίθαλψης που ανέκυψαν τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να ενταθούν ακόμη περισσότερο στο ορατό μέλλον.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ δημιούργησε μία καινούργια παγκόσμια δυναμική. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυξανόμενη ζήτηση υπηρεσιών υγείας, η οποία πρόκειται να ενταθεί κι άλλο τα επόμενα χρόνια, δεδομένου του δημογραφικού προβλήματος και της γήρανσης του πληθυσμού. Όμως, με τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα και με τη βεβαιότητα -όπως παρουσιάζεται- ότι νέες πανδημίες θα βρεθούν στο κατώφλι και της Ελλάδας, γίνεται επιτακτική η ανάγκη μιας πλήρους αναθεώρησης και επαναπροσδιορισμού του οικοδομήματος της Υγείας σε νέα βάση. Τόσο στον τομέα της δημόσιας Υγείας, που για την ώρα αποτελεί τον βασικό πυλώνα, όσο και της ιδιωτικής.

Η ΕΛΛΑΔΑ, πρωταγωνιστώντας παραδοσιακά στον παγκόσμιο τουρισμό και με την προσδοκία ότι τα αμέσως επόμενα χρόνια θα παίξει αντίστοιχα σημαντικό ρόλο και στον ιατρικό τουρισμό, χρειάζεται ισχυρό και πρωτοποριακό σύστημα Υγείας. Χρειάζεται να ξεπεραστούν ιδεοληψίες του παρελθόντος και να καμφθούν αντιστάσεις, ώστε δημόσιος και ιδιωτικός τομέας να συμπορευτούν και να αλληλοσυμπληρωθούν με κοινή επιδίωξη την άμεση, ποιοτική, με υψηλά πρότυπα και με ενσυναίσθηση φροντίδα κάθε πολίτη που ασθενεί. Η σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποτελεί ταμπού.

ΑΥΤΟ που μοιάζει σίγουρο είναι πως η ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα αναμένεται να αντιμετωπίσει μία αυξανόμενη ζήτηση στο άμεσο μέλλον. Αυτό μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, όπως η προαναφερθείσα γήρανση του πληθυσμού, και ιδίως στην αλλαγή του «κυρίαρχου παραδείγματος» στην κατανάλωση υπηρεσιών υγείας. Οι ασθενείς επιζητούν πλέον εξατομικευμένη ιατρική φροντίδα, εξειδικευμένες υπηρεσίες, ταχύτερη πρόσβαση και μικρότερο χρόνο αναμονής. Όλα αυτά αποτελούν αρχές και στόχους για το δίκτυο των κλινικών μας, την Κλινική «Ευαγγελίστρια», το Θεραπευτήριο Αθηνών και τη HOSPITALity General Clinic, οι οποίες φροντίζουν η κάλυψη όλων αυτών των αναγκών να γίνεται καθημερινά πράξη για τους ασθενείς μας.

Η ΔΙΑΡΚΩΣ αυξανόμενη ανάγκη της πρόσβασης στις ιδιωτικές υπηρεσίες Yγείας οδηγεί σε μία σειρά από ενέργειες που αφορούν πρώτα απ’ όλα την ίδια την ιδιωτική Yγεία, όπως η επέκταση των εγκαταστάσεων και των υπηρεσιών που παρέχει, η έμφαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες, η επένδυση σε προηγμένη ιατρική τεχνολογία και η κάλυψη ενός μεγάλου φάσματος ιατρικών ειδικοτήτων. Η ιδιωτική Yγεία στην Ελλάδα οφείλει και πρέπει να ενσωματώσει καινοτόμες τεχνολογίες και ψηφιακές λύσεις για τη βελτίωση της εμπειρίας του ασθενούς και την παροχή βέλτιστων θεραπευτικών λύσεων. Παράλληλα, η τηλεϊατρική και οι εικονικές ιατρικές διαβουλεύσεις θα μπορούσαν να γίνουν πιο διαδεδομένες, επιτρέποντας στους ασθενείς να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας από την άνεση του σπιτιού τους. Επιπλέον, τα ηλεκτρονικά αρχεία Υγείας και οι αναλύσεις δεδομένων μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την ασφαλέστερη διάγνωση, καθώς και για αποτελεσματικότερα σχέδια θεραπείας.

ΑΠ’ ΌΛΑ ΑΥΤΑ είναι πλέον προφανές πως φτάνει η ώρα των συνεργασιών. Οι ιδιωτικοί πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης οδηγούνται εκ των πραγμάτων σε μεταξύ τους συνεργασίες, καθώς και με ακαδημαϊκά ερευνητικά κέντρα που θα λειτουργήσουν ως επιταχυντές προόδου στην ιατρική έρευνα, στις κλινικές δοκιμές και στις εξειδικευμένες θεραπείες, με στόχο μία Ελλάδα «κόμβο» ιατρικής καινοτομίας.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, μοιάζει πια επιτακτική η ανάγκη σύμπραξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτή η συνεργασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του χρόνου αναμονής στον δημόσιο τομέα και βελτιωμένη πρόσβαση σε εξειδικευμένη περίθαλψη για ασθενείς σε όλη τη χώρα. Η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα θα μπορούσε να συμβάλει επίσης στη βελτίωση της διαθεσιμότητας και της ποιότητας των εξειδικευμένων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, μειώνοντας την επιβάρυνση των δημόσιων νοσοκομείων και ενισχύοντας τις επιλογές περίθαλψης ασθενών.

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ, το κράτος καλείται να θέσει συγκεκριμένο πλαίσιο αυστηρών προτύπων για τη διασφάλιση της ποιότητας των ιδιωτικών υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης. Στο δίκτυο των κλινικών μας, την Κλινική «Ευαγγελίστρια», το Θεραπευτήριο Αθηνών και τη HOSPITALity General Clinic, εφαρμόζονται πρότυπα ποιότητας ISO 9001, καθώς και το ISO 15224, το οποίο είναι εξειδικευμένο στον τομέα της υγείας.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ, οι συνεργασίες του ιδιωτικού τομέα με τον δημόσιο τομέα Υγείας  αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, την αντιμετώπιση των κενών στις υποδομές και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η επιτυχία αυτών των εγχειρημάτων θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματική συνεργασία, τη διαφάνεια και τη συνεχή αξιολόγηση του αντικτύπου τους στη φροντίδα των ασθενών. Η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου η συμβολή του ιδιωτικού τομέα μπορεί να είναι καταλυτική, βοηθώντας στην αποσυμφόρηση του δημοσίου, και δη στα επείγοντα των νοσοκομείων, μια που λόγω της αποτελεσματικής πρωτοβάθμιας φροντίδας καταλήγουμε εκεί. Από την άλλη πλευρά, όλα τα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων έχουν δώσει τη δυνατότητα σε ιδιωτικούς φορείς να προσφέρουν δωρεάν εξετάσεις σε πολίτες οι οποίοι δεν αναγκάζονται πλέον να χάνουν πολύτιμο χρόνο για την πραγματοποίηση της εξέτασής τους.

ΗΡΘΕ ο καιρός να αλλάξουν οι οπτικές και οι χαρακτηρισμοί που ακολουθούν τον όρο ιδιωτική υγεία… «εκμεταλλευτές, κλέφτες, θιασώτες του κέρδους και του υπερκέρδους»… Ήρθε η εποχή να αφήσουμε πίσω μας ιδεολογικές αγκυλώσεις που μας κρατούν στάσιμους και να δούμε πώς οι συνέργειες μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στον χώρο της Υγείας θα αναβαθμίσουν συνολικά την υγειονομική περίθαλψη στη χώρα, προσφέροντας στους πολίτες τις υπηρεσίες υγείας που τους αξίζουν.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό