20.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Δημόσια τέχνη με συγκινητικό, οικουμενικό μήνυμα τo «σπιτάκι» με τα ρούχα- απόβλητα

Ειδήσεις Ελλάδα

Επίκαιρη και αποκαλυπτική είναι η αλληγορική εγκατάσταση στο χωμάτινο κτήμα με τα δέντρα, απέναντι από  τα κτίρια του Νιάρχος, την «Εσπλανάδα».

Πρόκειται για το έργο «Return to Sender» της κολεκτίβας ΝΕST από την Κένυα, που στήθηκε με τη συνεργασία του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σε επιμέλεια Κατερίνας Γρέγου. Η όψη θυμίζει σπιτάκι φτιαγμένο από 150 συσκευασμένα δέματα με παλιά ρούχα, βάρους 270 κιλών το καθένα. Και όλο αυτό κριτικάρει την υποτιθέμενη βοήθεια των Ευρωπαίων στις αφρικανικές χώρες, καθώς τα μεταχειρισμένα ρούχα που δίνονται είναι τόσο φθαρμένα και γεμάτα ακαθαρσίες ώστε να καταλήγουν σε χωματερές.

Στις λιγότερο τυχερές γωνιές της υφηλίου αυτά τα πακέτα δεν χρησιμεύουν λοιπόν σε κάτι, ούτε ανακυκλώνονται, αλλά δυστυχώς προκαλούν έξτρα εργασία για να πάνε στα σκουπίδια. Μέσα στο εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό συγκρότημα και στο εμβληματικό κανάλι η αντίθεση των πολύχρωμων κουρελιών τα «λέει όλα» για τις ανισότητες στον κόσμο. Πολλά μπορεί να σχολιάσει κανείς για την ιστορία της αποικιοκρατίας, της εκμετάλλευσης, της νοοτροπίας της υπεροχής από πλευράς Δύσης…  Μέσα σε ένα επιβλητικό super design περιβάλλον που υποδέχεται τους κορυφαίους καλλιτέχνες ή επιστήμονες στην κατηγορία τους τα κουρέλια αρθρώνουν το πιο εκκωφαντικό μήνυμα. Αιτούνται αποφάσεις αληθινές για ουσιαστική συμπαράσταση και βοήθεια. Ταυτόχρονα αντικατοπτρίζουν τον αντίκτυπο της fast fashion στον πλανήτη Γη, αλλά και των ίδιων των πράξεών μας, σαν καταναλωτές.

H διευθύνουσα σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ Έλλη Ανδριοπούλου αναφέρει: «Μέσα από τη συνεργασία μας με το ΕΜΣΤ το Return to Sender, η φετινή μεγάλης κλίμακας εικαστική εγκατάσταση που παρουσιάζουμε στον δημόσιο χώρο του ΚΠΙΣΝ, θέτει στο επίκεντρο μερικά από τα πιο κρίσιμα ερωτήματα που μας απασχολούν διαχρονικά ως οργανισμό. Ποιος είναι ο ρόλος ενός πολιτιστικού οργανισμού απέναντι στην επιτακτική ανάγκη της βιωσιμότητας; Πώς μετασχηματίζουμε μέσα από τη σύγχρονη τέχνη τον δημόσιο χώρο σε μία πλατφόρμα μάθησης, αλληλεπίδρασης και διαλόγου για την ίδια την τέχνη, την κοινωνία και τις εναλλακτικές προοπτικές που αναζητούμε για το μέλλον του πλανήτη; 

Tα πακέτα αυτά στα Σουαχίλι ονομάζονται mitumba. Μέσα στην εγκατάσταση προβάλλεται βίντεο με τις απόψεις διαφορετικών συντελεστών, που διερευνά την περίπλοκη κατάσταση γύρω από τα μεταχειρισμένα ρούχα και υφάσματα στην Κένυα και γενικότερα στην Αφρική. Το Return to Sender υπενθυμίζει την τεράστια κλίμακα των «βουνών αποβλήτων». «Με την ταχύτητα που παράγονται τα ρούχα σήμερα, σε μερικά χρόνια δεν θα υπάρχουν οι πρώτες ύλες για να δημιουργήσουμε καινούρια», σχολιάζει ο Dolat για την ραγδαία άνοδο της μαζικής παραγωγής ρούχων… Σκεφτείτε το λίγο.  

Ειδήσεις Τώρα

Το styling στην καινούρια καμπάνια Sophie Deloudi Swimwear είναι της πατρινής Κάτιας Τρακαδά

Καταιγιστικά φλας στο «Τhe Ribbon Cutting» στη νέα έδρα της Rogdaki events trademark

Πάτρα: Το Σάββατο 29/4 κάνει πρεμιέρα η νέα παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ, «Του Κουτρούλη ο Γάμος»

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό