16.1 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Δημόσια αργία για να φυτευτούν 100 εκατ. δέντρα

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία δενδροφύτευσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ανέλαβε η κυβέρνηση της Κένυας.

Στους πολίτες της αφρικανικής χώρας χορηγείται ειδική άδεια μίας ημέρας, με τη μορφή δημόσιας αργίας, για να φυτευτούν 100 εκατομμύρια δέντρα, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου της κυβέρνησης να φυτευτούν 15 δισεκατομμύρια δέντρα σε 10 χρόνια. Η αργία επιτρέπει σε «κάθε Κενυάτη αναλάβει πρωτοβουλία», σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος Σοϊπάν Τούγια.

Κάθε Κενυάτης ενθαρρύνεται να φυτέψει τουλάχιστον δύο σπορόφυτα. Η κυβέρνηση διαθέτει περίπου 150 εκατομμύρια δέντρα δωρεάν σε δημόσια φυτώρια, προκειμένου να φυτευτούν σε καθορισμένους δημόσιους χώρους. Ωστόσο, έχει επίσης ενθαρρύνει τους Κενυάτες να αγοράσουν και να φυτέψουν δέντρα και στη δική τους γη.

Φωτ. EPA/STEPHEN MORRISON

Τα δέντρα βοηθούν στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, απορροφώντας διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνοντας οξυγόνο. Πάντως, πολλοί άνθρωποι, ειδικά στις πόλεις, θεωρείται πως δεν θα λάβουν μέρος στην πρωτοβουλία, αλλά απλώς θα επωφεληθούν από την αργία.

Ο πρόεδρος Γουίλιαμ Ρούτο και μέλη του υπουργικού συμβουλίου ηγήθηκαν της πρωτοβουλίας, ταξιδεύοντας σε διάφορες γωνιές της Κένυας προκειμένου να φυτέψουν τα πρώτα δέντρα. «Έχω έρθει μαζί με συναδέλφους μου, είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ για να δείξω την αγάπη μου για το περιβάλλον», δήλωσε ο φοιτητής Γουάικλιφ Καμάου στο BBC από τις πηγές του Athi, του δεύτερου μεγαλύτερου ποταμού της Κένυας.

«Ήρθα να φυτέψω δέντρα εδώ, επειδή τα επίπεδα του νερού έχουν μειωθεί. Ακόμη και εδώ στην πηγή του ποταμού, τα επίπεδα είναι πολύ χαμηλά» είπε από την πλευρά του ο κάτοικος της περιοχής Στέφεν Χελουλέι και πρόσθεσε: «Πρέπει να αντιστρέψουμε την κλιματική αλλαγή, ώστε τα παιδιά μας να έχουν ένα μέρος να ζήσουν όταν δεν θα είμαστε πια εκεί».

Kenyans get tree-planting holiday to plant 100 million seedlings https://t.co/PUclbC50jn

— BBC News (World) (@BBCWorld) November 13, 2023

Η δενδροφύτευση θα παρακολουθείται μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, όπου θα καταγράφονται ο αριθμός των φυτών, τα είδη τους και η ημερομηνία φύτευσης. Η εφαρμογή εκτιμάται ότι θα βοηθήσει επίσης τους πολίτες να φυτέψουν τα κατάλληλα δέντρα ανάλογα με την τοποθεσία.

Σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος, η ανταπόκριση είναι ήδη «καταπληκτική» και μέχρι χθες, Κυριακή, είχαν ήδη γίνει δύο εκατομμύρια εγγραφές στην εφαρμογή. Η ίδια διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν θα γίνει δενδροφύτευση στη βορειοανατολική Κένυα, η οποία πρόσφατα επλήγη από πλημμύρες.

Οι Κενυάτες καλωσόρισαν σε γενικές γραμμές την πρωτοβουλία της δενδροφύτευσης, στάθηκαν ωστόσο και σε ορισμένες προκλήσεις. Η περιβαλλοντολόγος Teresa Muthoni είπε στο BBC ότι η πρωτοβουλία είναι «πολύ καλή ιδέα», αλλά η υλοποίησή της δεν οργανώθηκε με τρόπο που να διασφαλίζει ότι όλοι θα φυτέψουν δέντρα.

Όπως τόνισε, πολλοί πολίτες που δυσκολεύονται οικονομικά «πρέπει να συνεχίσουν τη δουλειά για να φέρουν φαγητό στο τραπέζι». Σημείωσε επίσης ότι «πολλά από τα 150 εκατομμύρια φυτά που είναι διαθέσιμα» στα δημόσια φυτώρια είναι εξωτικά. «Είναι πολύ σημαντικό να φυτέψουμε τα σωστά δέντρα στο σωστό μέρος», είπε.

Η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με επικρίσεις καθώς δεν κατάφερε να περιορίσει την παράνομη υλοτομία στα δημόσια δάση. Πρόσφατα, μάλιστα, ήρε την απαγόρευση της υλοτομίας. Η υπουργός Περιβάλλοντος υπερασπίστηκε την απόφαση, λέγοντας ότι επηρεάστηκαν μόνο δάση που σχεδιάστηκαν για εμπορικούς σκοπούς και για λόγους ενίσχυσης των θέσεων εργασίας – περίπου το 5% του συνόλου των δασών. Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα κατά των παράνομων υλοτόμων σε άλλα δάση.

Η υπουργός προανήγγειλε ότι η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί πέρα από την ειδική αργία και αναμένει ότι θα έχουν φυτευτεί 500 εκατομμύρια δέντρα μέχρι το τέλος της περιόδου των βροχών τον Δεκέμβριο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό