18.7 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Δημοσκόπος καταθέτει ενάντια στον τέως καγκελάριο Κουρτς

Ειδήσεις Ελλάδα

Νέα τροπή στις κατηγορίες για διαφθορά του Σεμπάστιαν Κουρτς αναμένεται να δώσει μία δημοσκόπος που λέγεται οτι «έστηνε» στο παρελθόν τις έρευνες της κοινής γνώμης υπέρ του τέως καγκελαρίου.

Πρόκειται για την Σαμπίνε Μπάινσαμπ που αποφάσισε να συνεργαστεί με τη δικαιοσύνη και από κατηγορούμενη να γίνει βασική μάρτυρας κατά του πρώην καγκελαρίου της Αυστρίας. Οπως γράφουν οι αυστριακές εφημερίδες , η δημοσκόπος προσήχθη πρόσφατα ενώπιον της δικαιοσύνης και μετά από μια νύχτα υπό κράτηση, συμφώνησε να καταθέσει.

Οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς κατηγορούν την 37χρονη ότι διενεργούσε δημοσκοπήσεις από τα τέλη του 2016 με τέτοιο τρόπο που ήταν χρήσιμες στον Σεμπάστιαν Κουρτς και στο περιβάλλον του. Υπάρχουν επίσης υποψίες ότι εξέδιδε ψευδείς λογαριασμούς για τις υπηρεσίες της, για τις οποίες λέγεται οτι πληρώνονταν με χρήματα των φορολογουμένων από το υπουργείο Οικονομικών. Ως εκ τούτου, η δημοσκόπος θα μπορούσε επίσης να εμπλέκεται στα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της δωροδοκίας.

Η Σαμπίνε Μπάινσαμπ δήλωσε στις 13 Οκτωβρίου ότι ήθελε να καταθέσει εκ νέου για την υπόθεση: «Είμαι τώρα έτοιμη να αποκαλύψω οικειοθελώς οτι γνωρίζω για γεγονότα και να καταθέσω αποδεικτικά στοιχεία», αναφέρει σε έγγραφο που υπογράφει η ίδια.

Οι ερευνητές από την Εισαγγελία Οικονομικών και Διαφθοράς (WKStA) είχαν ανακαλύψει προηγουμένως ότι η δημοσκόπος είχε διαγράψει αρχεία συνομιλιών με άλλους υπόπτους ,λίγες ώρες πριν από τις έρευνες στην κατοικία και στο περιβάλλον του Κουρτς. Μετά τη διαβεβαίωση ότι θα έδινε στοιχεία για την υπόθεση στους ανακριτές ,ο Γενικός εισαγγελέας του WKStA, Γκρεγκόρ Αντάμοβιτς , την άφησε ελεύθερη.

Στη διαδικασία που οδήγησε στην παραίτηση του Κουρτς από την Καγκελαρία, η Μπάινσαμπ είναι ο πρώτη συγκατηγορούμενη που αποφασίζει να συνεργαστεί με τις αρχές. Η δημοσκόπος αναμένεται να ενταχτεί σε ένα «πρόγραμμα επιείκειας», το οποίο θα μπορούσε να συνοδεύεται από μείωση της ποινής , καθώς οι καταγγελίες εναντίον της είναι βαριές. Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει τον δημοσκόπο κεντρικό πρόσωπο στη διερεύνηση της υπόθεσης διαφθοράς.

Επίθεση στην ερωτική ζωή του Γενικού Εισαγγελέα

Το τελευταίο διάστημα πάντως βρίσκονται σε εξέλιξη και επιθέσεις εναντίον του εισαγγελέα Αντάμοβιτς που έχει διατάξει τις έρευνες για την υπόθεση Κουρτς. Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ÖVP αλλά και διάφορα κοινωνικά δίκτυα εξαπολύουν κατηγορίες για την ερωτική ζωή του εισαγγελέα Γκρέγκορ Αντάμοβιτς.Ο εισαγγελέας κατηγορήθηκε οτι ειχε σχέση με μια οικονομολόγο που επίσης συμμετείχε στην έρευνα . Πρόκειται όμως για μιά συνεργασία που ήταν γνωστή εδώ και καιρό στις αρχές και είχε ήδη χαρακτηριστεί ως αβλαβής.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό