16.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Δεύτερο κύμα αντίδρασης της Ε.Ε. στην ενεργειακή κρίση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Βάσως Βεγίρη[email protected]

«Δεύτερο κύμα αντίδρασης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ενεργειακή κρίση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου προανήγγειλε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας απόψε διαδικτυακά στο ανοικτό μέρος της τακτικής ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) στη Θεσσαλονίκη. Όσον αφορά, δε, τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς τη χώρα μας, ο κ.Σχοινάς ανέφερε ότι σε δυο εβδομάδες αναμένεται να πάρει η Ελλάδα τη δεύτερη δόση επιδοτήσεων από το Ταμείο, ύψους 1,7 δισ.ευρώ, και ίσως και ακόιμη 1,8 δισ.ευρώ για πληρωμές δανείων.

Για το θέμα της ενεργειακής κρίσης, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε, πάντως, επίσης ότι “αυτή η εξίσωση είναι εξαιρετικά δύσκολη”, επισημαίνοντας ότι κάθε μεγάλη παρέμβαση επιφέρει και κινδύνους όπως λ.χ. ελλείψεις αερίου ή κατεύθυνση του αερίου εκτός Ευρώπης σε άλλες περιοχές και ότι “όσοι πιστεύουν ότι αυτά τα προβλήματα λύνονται με μαγικό ραβδί κάνουν λάθος” και έκανε λόγο για “ξεδιάντροπο ενεργειακό εκβιασμό από τη Ρωσία”. Τόνισε ωστόσο ότι θα συνεχιστεί η βοήθεια προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να βγάλουν το χειμώνα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι “θα τα καταφέρουμε”.

Ο κ.Σχοινάς επίσης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Θεσσαλονίκη από συμπρωτεύουσα εξελίσσεται πλέον σε “εθνική τεχνο-πρωτεύουσα” της χώρας, επικαλούμενος τις επενδύσεις από ξένες εταιρείες του κλάδου ΤΠΕ και το εμβληματικό έργο του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς “ThessINTEC”, το οποίο πρόσφατα έλαβε πράσινο φως χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ εξήρε τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης  στην αναπτυξιακή της προοπτική με επενδύσεις όπως αυτές και όπως η πρόσφατη εξαγοράς της Sani/Ikos από κρατικό επενδυτικό βραχίονα της Σιγκαπούρης.

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε – και σε δηλώσεις του – ότι  η Κυβέρνηση θα στηρίξει τη βιομηχανία, έδωσε έμφαση και αυτός στις ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, κάνοντας λόγο για “κοσμογονία επενδύσεων” και εξήρε επίσης την είσοδο της GIC στη Sani/Ikos και τη διαδρομή της οικογένειας Ανδρεάδη στον ξενοδοχειακό κλάδο. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα προγράμματα που θα βγουν από το ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης για την παραγωγή ενέργειας από επιχειρήσεις για ιδιοκατανάλωση και net metering από ΑΠΕ θα βελτιώσουν σημαντικά το ενεργειακό κόστος για τις  ελληνικές βιομηχανίες και θα μπορούν να έχουν και μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο μέλλον.

“Η οικονομία – πρόσθεσε ο κ.Γεωργιάδης – πάει εξαιρετικά αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη κοντά στο 6% φέτος. Αν κοπεί τελείως το αέριο η Ευρωζώνη θα περάσει σε ύφεση το 2023 βάσει των προβλέψεων της Κομισιόν, η Ελλάδα θα φρενάρει και αυτή αλλά θα είναι καλύτερα από τους άλλους, όλα αυτά θα αντιστραφούν προς το θετικότερο αν τελειώσει ο πόλεμος” και συνέχισε: “”Πάμε για νέο ρεκόρ εξαγωγών το 2022, αγγίζουν το 43% του ΑΕΠ. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατακόρυφα τον Ιούλιο εν μέσω ενεργειακής κρίσης και πληθωρισμού. Το 2021 πετύχαμε ρεκόρ επενδύσεων που μπορεί να σπάσει το 2022. Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που έχει φροντίσει η κυβέρνηση περισσότερο από κάθε άλλη στην Ελλάδα. Το πάρκο καινοτομίας Thess INTEC θα αλλάξει τα δεδομένα για όλη την Ελλάδα, όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, κανείς δεν πίστευε ότι θα γίνει το 2019, σήμερα γίνεται, το στηρίξαμε εμπράκτως. Στη Θεσσαλονίκη συντελείται επενδυτική κοσμογονία (Pfizer, Deloitte, Chubb), μία επανάσταση της ψηφιακής τεχνολογίας. Στρατηγικά επιλέξαμε σαν κυβέρνηση τη Θεσσαλονίκη για να την κάνουμε Silicon Valley της Ελλάδας”.

ΣΒΕ: Ο χρόνος κυλάει εναντίον μας

 Η χρονική συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε, την οποία καθορίζουν η πανδημία και η ενεργειακή κρίση, απαιτεί ρήξεις με κατεστημένες νοοτροπίες και τολμηρές αποφάσεις για το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας, είναι το μήνυμα που απηύθυνε από την πλευρά του ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης. 

Εξαίροντας την πρόσφατη θέσπιση της “Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία”, τόνισε ότι πλέον η επόμενη σημαντική πρόκληση  είναι “αυτό το κείμενο να μετουσιωθεί σε πολιτικές και σε δράσεις που θα στηρίξουν έμπρακτα την εγχώρια μεταποίηση. Ιδέες και δράσεις που θα τη βγάλουν από το τέλμα του 8 – 9% συνεισφοράς στο ΑΕΠ και θα την οδηγήσουν στο 12% σε πέντε χρόνια και σε 15% σε βάθος δεκαετίας”.

Αν θέλουμε να επιτύχουμε ρυθμούς βιώσιμης ανάπτυξης για τη χώρα, μέσω της «νέας βιομηχανικής πολιτικής», πρόσθεσε ο κ.Σαββάκης, πρέπει πλέον να επιδιώξουμε να αυξήσουμε και τον αριθμό των διεθνοποιημένων μεταποιητικών επιχειρήσεων. “Γι’ αυτό προτείνουμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία των επιχειρηματιών και των φορέων υποστήριξης της μεταποίησης, και μάλιστα γρήγορα. Ο χρόνος κυλάει εναντίον μας. Αν δεν αναλάβουμε δράση στο πλαίσιο της «εθνικής στρατηγικής για τη βιομηχανία», είμαι βέβαιος ότι θα οπισθοδρομήσουμε και θα χάσουμε κι αυτό το τραίνο.Για μας η ανάπτυξη έχει δυο προϋποθέσεις: κοινή λογική και κατάλληλες προσαρμογές.Επιπλέον, αποτελεί απόλυτη ανάγκη να μελετήσουμε ταχύτατα τι κάνουν οι ανταγωνιστές μας που πρωτοπορούν, για να κατανοήσουμε τα δικά μας ελλείμματα. Πάνω απ’ όλα όμως απαιτείται συναίνεση του πολιτικού συστήματος για τη στρατηγική ανάπτυξης της χώρας την επόμενη δεκαετία. Οι αλλαγές βλάπτουν. Οι ορθές αναθεωρήσεις ωφελούν”.

Εκλογές ΣΒΕ

Στο κλειστό μέρος της γ.σ. του ΣΒΕ που προηγήθηκε, πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου δ.σ. του ΣΒΕ, το οποίο θα συνεδριάσει και θα συγκροτηθεί σε σώμα την ερχόμενη Τρίτη. Την προεδρία του ΣΒΕ αναμένεται να αναλάβει η πρόεδρος και CEO της εταιρείας AKRITAS, Λουκία Σαράντη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό