19.3 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Δεύτερη άνοιξη της Πράγας – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην Πράγα, υπό το βάρος και την πίεση του πολέμου, οργανώθηκε τις προηγούμενες ημέρες ένα πείραμα πολιτικό που στηρίχθηκε σε μια ιδέα του Εμανουέλ Μακρόν. Ο γάλλος πρόεδρος, κινούμενος στη λογική των ομόκεντρων κύκλων – της Ευρωζώνης, της Σένγκεν και της ευρύτερης γεωγραφίας -, φαντάστηκε ένα πρόπλασμα Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ενωσης όπου θα μπορούν να συμμετέχουν οι πάντες και εντός της να συζητούνται θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ετσι εκλήθησαν 44 ηγέτες, μεταξύ των οποίων της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Τουρκίας, της Γεωργίας, της Ουκρανίας, αλλά και της ανένταχτης Νορβηγίας ή της ουδέτερης Ελβετίας. Οι πιο ενθουσιώδεις των Βρυξελλών μίλησαν για τη «δεύτερη άνοιξη της Πράγας», αν και πολύ διαφορετική από εκείνη του 1968. Ωστόσο με την έναρξη των εργασιών φανερώθηκαν οι δυσκολίες. Η στάση ορισμένων, ιδιαιτέρως του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που νόμιζε ότι συμμετέχει σε ανατολίτικο παζάρι, απέδειξε ότι δεν χωρούν όλοι στην Ευρώπη της Πράγας.

Εκτός και αν αλλάξουν πραγματικά και αποδεχτούν αυτό που ο ισραηλινός διανοητής Γιουβάλ Νόα Χαράρι είχε περιγράψει μία βδομάδα μετά την εκδήλωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ότι «ο πόλεμος δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα». Εγραψε τότε χαρακτηριστικά: «Στον παγκόσμιο πολιτισμό έχει συντελεστεί μια τεκτονική μετατόπιση. Πολλές ελίτ στην Ιστορία – ούννοι οπλαρχηγοί, Βίκινγκ και ρωμαίοι πατρίκιοι και άλλοι – έβλεπαν τον πόλεμο θετικά. Οι ηγεμόνες από τον Σαργκόν τον Μέγα μέχρι τον Μπενίτο Μουσολίνι επιδίωκαν να περάσουν στην αιωνιότητα διά των κατακτήσεων. Αλλες ελίτ, όπως η χριστιανική Εκκλησία, αντιμετώπισαν τον πόλεμο ως αναγκαίο κακό. Ακόμη όμως και οι Τζορτζ Μπους και Ντόναλντ Τραμπ είναι πολύ διαφορετικοί από τον Αττίλα τον Ούννο ή τον Αλάριχο τον Γότθο. Και αυτοί ακόμη ήλθαν στην εξουσία με όνειρα για εγχώριες μεταρρυθμίσεις και όχι για κατακτήσεις άλλων χωρών. Αλλά και στο βασίλειο της τέχνης και της σκέψης, οι περισσότερες πεφωτισμένες προσωπικότητες – από τον Πάμπλο Πικάσο έως τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ – είναι περισσότερο γνωστές για την απεικόνιση της παράλογης φρίκης του πολέμου παρά για την εξύμνηση των αρχιτεκτόνων της». Αλλά αυτά μάλλον είναι ψιλά γράμματα για τους αυταρχικούς αναθεωρητές της Ιστορίας…

Την Κυριακή με «ΤΟ ΒΗΜΑ», Αρκάς: Το σημειωματάριο του Φθινοπώρου, Αρχαία Ελλάδα, Μαθητική Εφημερίδα Αγρινίου & BHMAGAZINO Με… χορηγό τον Ερντογάν

Το διήμερο της Πράγας πάντως ευνόησε τον Πρωθυπουργό. Του επέτρεψε να καταστήσει ορατή σε όλους την τουρκική επιθετικότητα. Οπως λένε και οι δημοσκόποι, η πολυσήμαντη και συνδυασμένη διεθνοπολιτική κρίση ευνοεί σκανδαλωδώς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ολη αυτή η ενέργεια που καταναλώνει και η δημοσιότητα που εξασφαλίζει του επιτρέπουν να «σβήνει» τα όποια προβληματικά της διακυβέρνησής του. Σημειώνουν δε καθ’ υπερβολήν ότι ο Πρωθυπουργός έχει χορηγό τον… Ερντογάν. Κάθε φορά που του επιτίθεται τον ανεβάζει.

«Κουλί από φρούτα»

Τα είπαν όπως τα είπαν, αλλά τι έφαγαν; Οι τσέχοι οικοδεσπότες ετοίμασαν ένα ξεχωριστό μενού που  περιελάβανε λαβράκι, ελάφι και παγωτό με μαρέγκα, μασκαρπόνε και «κουλί από κόκκινα φρούτα». Αυτό ήταν το μενού των ηγετών, γιατί στα μέλη των αντιπροσωπειών προσφέρθηκε finger food και καφές από μπουφέ που στήθηκε πρόχειρα έξω από την αίθουσα όπου συνεδρίαζαν οι ηγέτες. Η μόνη συνεργάτιδα προέδρου που παρέστη στο δείπνο ήταν η μεταφράστρια μετά μπλε μαντίλας του Ερντογάν, καθώς ο ίδιος δεν ομιλεί ξένη γλώσσα. Ακόμα και την επίθεση εναντίον της Ελλάδας στο δείπνο την έκανε με τη βοήθειά της.

Μετρήσεων συνέχεια

Επιστρέφοντας στα των δημοσκοπήσεων οφείλω να σας μεταφέρω ότι οι δημοσκόποι παρακολουθούν με εξαιρετικό ενδιαφέρον την επανατοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως και τη διαρκή πολιτική του παρουσία που εκδηλώνεται με ομιλίες και συνεχείς παρεμβάσεις. Αξιολογούν ταυτόχρονα τις επιθέσεις φιλίας που δέχεται σχεδόν από όλους και τον αντιμετωπίζουν ως κομμάτι της σχέσης του κ. Μητσοτάκη με το Κέντρο, το οποίο ρηγματώθηκε τελευταίως με την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Επίσης οι δημοσκόποι παρατηρούν την κινητικότητα  που καταγράφεται στην ευρύτερη ζώνη της Ακροδεξιάς. Επισημαίνουν ιδιαιτέρως τη διείσδυση του Κασιδιάρη στην πιο ακραία ζώνη αυτής και διαπιστώνουν την υποχώρηση του Βελόπουλου μόλις άρχισαν να διακινούνται τα υποθετικά σενάρια μετεκλογικής σύμπραξης με τη ΝΔ.

Θρύλοι και άκρα στη Νάξο

Ο θρύλος θέλει να ξεκίνησαν όλα τον Ιούλιο του 2021 σε δείπνο στην Αντίπαρο όπου παραβρέθηκαν ως συνδαιτυμόνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζεφ Μπέζος. Αν και η βραδιά περιγράφηκε τότε ως «χαλαρή», ο έλληνας πρωθυπουργός και ο αμερικανός μεγιστάνας της Amazon βρήκαν τον χρόνο και τη διάθεση να συζητήσουν μεταξύ τυρού και αχλαδίου για τεχνολογικές δυνατότητες και επενδυτικές ευκαιρίες. Και να που, έναν χρόνο και κάτι μετά και μέσα από τη σύμπραξη της Amazon Web Services με 20 και πλέον ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες, η γειτονική Νάξος μπαίνει στην παγκόσμια πρωτοπορία ως «έξυπνο νησί».

Δεν θα σας κουράσω με το πλήθος των «έξυπνων» υπηρεσιών που θα έχουν σύντομα στη διάθεσή τους ντόπιοι και επισκέπτες. Θα σας πω μόνο πως η παρουσίαση προ ημερών του έργου στη Νάξο έφερε στο νησί δύο υπουργούς που θα μπορούσαν να συμβολίζουν τα δύο άκρα στην ανθρωπογεωγραφία της κυβέρνησης: τον Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Αδωνι Γεωργιάδη. Οχι μόνο επειδή ο της Ψηφιακής Διακυβέρνησης προέρχεται από την ευρεία Κεντροαριστερά και ο της Ανάπτυξης πέρα και από τις παρυφές της Κεντροδεξιάς. Αλλά και επειδή ο ένας περιορίζεται αυστηρά στο πεδίο της αρμοδιότητάς του ενώ ο άλλος συνηθίζει να τοποθετείται επί παντός του επιστητού.

Αυτός ο δεύτερος, μου μετέφερε ωτακουστής μου, διάνθισε την αεροπορική μετάβαση με πλήθος ιστοριών κατατροπώνοντας με τη χαρακτηριστική οξύτητα της φωνής του ακόμη και τα ντεσιμπέλ του ιπτάμενου ελικοφόρου. Την πιο θρυλική ιστορία όμως την άφησε για την παρουσίαση. Το 2019, λέει, η Ελλάδα βρισκόταν στη μαύρη λίστα των Αμερικανών με τις χώρες που δεν πληρώνουν πνευματικά δικαιώματα και επομένως όποια επενδυτική διάθεση και αν υπήρχε προσέκρουε σε νόμο που αποκλείει τα κράτη-μπαταχτσήδες από τις αμερικανικές επενδύσεις. Συμπέρασμα; Ακόμη και η λαμπρή ψηφιακή ιστορία αυτής της χώρας γράφεται με θρύλους…

Μια Μπάιντεν στην Αθήνα

Η Βαλερί Μπάιντεν-Οουενς είναι η αδελφή του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν και βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα. Μάλιστα ο αμερικανός πρεσβευτής Τζορτζ Τσούνης για να την τιμήσει παρέθεσε δείπνο στην πρεσβευτική κατοικία, στο οποίο ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης και ο Ελληνοαμερικανός Εντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας. Κύριο θέμα συζητήσεων ήταν οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, η σταθερή κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά και οι αμερικανικές επενδύσεις που μπορεί να υπάρξουν.Η αδελφή του προέδρου είναι η έμπιστη σύμβουλός του και εκείνη που τον επηρεάζει σε πολλές από τις αποφάσεις του. Συχνά δηλώνει ότι ο Μπάιντεν «είναι ο πιο έμπειρος άνθρωπος που έχει μπει στον Λευκό Οίκο στην αμερικανική ιστορία, εξαιτίας των 36 χρόνων του στη Γερουσία και μετά των οκτώ χρόνων του με τον πρόεδρο Ομπάμα» και δεν αποκλείει και δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.

Ηρθε με δάφνες και περγαμηνές από την Αμερική, έχοντας διαπρέψει για χρόνια στο εξωτερικό και ειδικά στις ΗΠΑ. Ο κ. Νίκος Τσάφος, ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, εντάχθηκε πριν από λίγους μήνες στο επιτελείο του Μαξίμου ως… αλεξικέραυνο εν μέσω της ενεργειακής καταιγίδας. Πρόκειται για το πρόσωπο-«κλειδί» που βρίσκεται πίσω από τη σύνταξη της ελληνικής πρωτοβουλίας για την επιβολή πλαφόν στις εισαγωγές φυσικού αερίου της ΕΕ, μιας πρότασης που υιοθετήθηκε από άλλα 15 κράτη-μέλη και αποτελεί τη βάση διαλόγου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης προκειμένου να κρατηθούν όρθιες οι οικονομίες των κρατών-μελών. Μάλιστα, ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις του στο πρόσφατο «Southeast Europe Energy Forum», που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα. Ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού πιστεύει στον ρόλο των κυβερνήσεων και στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που θα επιτρέψει την έξοδο από την κρίση το συντομότερο δυνατόν. Οσο για ενεργειακές πηγές στις οποίες θα στηριχθεί το ελληνικό ενεργειακό σύστημα στους επόμενους μήνες του χειμώνα, όπως υποστήριξε δεν θα είναι οι λιγνίτες, όπως πολλοί νομίζουν, αλλά ο άνεμος και ο ήλιος. Ο κ. Τσάφος έχει συνεργαστεί με πάνω από εκατό εταιρείες, οικονομικούς οργανισμούς και κυβερνήσεις σε περισσότερες από 30 χώρες και εξειδικεύεται σε θέματα στρατηγικής, στην ανάπτυξη πρότζεκτ αερίου, εμπορίας LNG κ.λπ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό