24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Δερβενοχώρια: Ο άνεμος αλλάζει συνεχώς την πορεία της φωτιάς

Ειδήσεις Ελλάδα

Update: 05.41

Πύρινο μέτωπo 15 χιλιομέτρων, στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας στην περιοχή των Δερβενοχωρίων, κατευθύνεται προς την Μαγούλα Αττικής, με τον δυνατό άνεμο να έχει  τον πρώτο λόγο, καθώς αρχικά το οδηγούσε προς την Μάνδρα.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και υδροφόρες βρίσκονται,σύμφωνα με την ΕΡΤ, συγκεντρωμένες κοντά στο εργοστάσιο τσιμέντων «Τιτάν», προκειμένου αν κατέβει η φωτιά  να την αποκόψουν.

Αργά τη νύχτα διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων επί της Εθνικής Οδού Ελευσίνας – Θηβών από το ύψος του πρατηρίου «CYCLON» στην περιοχή των Δερβενοχωρίων.

Το μέτωπο της φωτιάς στα Δερβενοχώρια κατευθύνεται προς Μαγούλα Αττικής #φωτια #Πυρκαγια #Δερβενοχωρια #Μαγουλα https://t.co/g1ZxNGNqNs

— fotiatora.gr (@fotiatoragr) July 18, 2023

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, όλη τη νύχτα δίνουν διπλή μάχη, αφενός για να οριοθετήσουν τα τρία πύρινα μέτωπα – Ανατολική Αττική, στην Σαρωνίδα (η εξέλιξη της φωτιάς στον  Κουβαρά),  Λουτράκι και Δερβενοχώρια,- και αφετέρου να τιθασεύσουν τις συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Δύσβατο δάσος

Την μάχη με πυρκαγιά στα  Δεβενοχώρια δυσκολεύει το γεγονός ότι κατακαίει δύσβατο δάσος. 

«Το πιο σοβαρό μέτωπο είναι αυτό που κινείται στα Δερβενοχώρια. Είναι η πιο δύσκολη πυρκαγιά γιατί έχει πολύ μεγάλη άκαυστη ύλη και πολύ συμπαγές πυκνό δάσος. Η πυρκαγιά είναι σε μία χαράδρα. Προσπαθούμε να την κρατήσουμε εκεί», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός και προσέθεσε ότι με το πρώτο φως της ημέρας θα κάνουν ρίψεις τα εναέρια μέσα.

Μήνυμα του 112 τα μεσάνυχτα

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι οι κάτοικοι της περιοχής έλαβαν μήνυμα μέσω του 112,  τα μεσάνυχτα το οποίο προειδοποιούσε για την δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή των Δερβενοχωρίων Βοιωτίας πλησίον του καναλιού Μόρνου,καλώντας τους να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών.

Στην Σαρωνίδα

Αναφορικά με την Ανατολική Αττική, αυτό που προβληματίζει τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι οι αναζωπυρώσεις. «Παλεύουμε με τις αναζωπυρώσεις. Έχει καταλαγιάσει το μέτωπο. Τα κυριότερα θέματα είναι στο Πέτα, στην Σαρωνίδα», ανέφερε ο κ. Αρτοποιός.

Η πυρκαγιά γύρω στις 03.00, εμφανιζόταν να έχει μία καλύτερη εικόνα, κυρίως λόγω της πτώσης της έντασης των ανέμων, ωστοσο   οι εστίες αναζωπυρώνονται κατά διαστήματα.

Λουτράκι: Μάχη να μην περάσει η φωτιά την εθνική Αθηνών – Κορίνθου

Σχετικά με την πυρκαγιά  στην Καλλιθέα Λουτρακίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, υπάρχει ενεργό μέτωπο ακριβώς πάνω από την Εθνική Οδό ωστόσο η ένταση των ανέμων έχει κοπάσει.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη  Κορινθίας, Χάρη Βυτινιώτη  «οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να μην περάσει η φωτιά πάνω από την νέα εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου και τις σιδηροδρομικές γραμμές, διότι σε αντίθετη περίπτωση η πυρκαγιά δεν αποκλείεται να κατευθυνθεί προς παραλιακή περιοχή του Καλαμακίου».

Κ. Μητσοτακης: «Πρωτεύουν οι ανθρώπινες ζωές»

Λόγω της τραγικής κατάστασης, ο  Κυριάκος Μητσοτάκης,  επιστρέφει νωρίτερα από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

Σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι πρώτο μέλημα, πάντα, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η καταγραφή των ζημιών θα γίνει άμεσα.

Huge wildfires in #Greece. This is the fire south of Kalyvii Thorikou 👀😱

Via: @savvaskarma #φωτια #πυρκαγια#φωτιά #Λουτρακι #Loutraki #Isthmus #wildfire #ClimateActionNow #ClimateCrisis pic.twitter.com/ZOkuWnPLf3

— Volcaholic 🇰🇪 🇬🇧 🌋 (@volcaholic1) July 17, 2023

Συλλήψεις

Εντωμεταξύ, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις του έκανε λόγο για δύο συλλήψεις ανδρών που εκτελούσαν θερμές εργασίες στο Καπαρέλλι Βοιωτίας.

Νωρίτερα είχε προσαχθεί Ρουμάνος ως ύποπτος για την φωτιά στον Κουβαρα, αλλά αφέθηκε ελεύθερος, καθώς δεν βρέθηκαν στοιχεία εναντίον του.

Χάνονται περιουσίες

Την ίδια ώρα σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι στα πύρινα μέτωπα καθώς σπίτια και αυτοκίνητα έγιναν αποκαΐδια. Κάποιοι έχασαν τα πάντα, καθώς πολλά από τα σπίτια που κάηκαν ήταν μόνιμες και όχι εξοχικές κατοικίες. Άλλοι δίνουν μάχη να σώσουν ό,τι μπορούν.

«Κάηκε το σπίτι μας, χάσαμε τα πάντα»: Ο πύρινος εφιάλτης αφάνισε περιουσίες (βίντεο, φωτογραφίες)

«Έχουν καεί σπίτια (…) Η χειρότερη καταστροφή την τελευταία δεκαετία», τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Σαρωνίδας,  Χρήστος Γκίνης   «Είναι πολλές οι εστίες πυρκαγιάς, ο αέρας είναι πολλά μποφόρ» πρόσθεσε. «Προτεραιότητά μας είναι να μην καούν άλλα σπίτια και νωρίτερα δώσαμε εντολή για εκκένωση αρκετών οικισμών».

Τροχαία: Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχει προχωρήσει η Τροχαία εξαιτίας των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε Δερβενοχώρια, Λουτράκι και Σαρωνίδα.

Ειδικότερα, η Τροχαία προχώρησε:

σε διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην περιοχή της Κερατέα:επί της Λ. Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσοεπί της Λ. Καλυβίων από το ύψος της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσοεπί της Λ. Αναβύσσου από την οδό Αγ. Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσιεπί της επαρχιακής οδού Κερατέας Αναβύσσου από Κερατέα ως Ανάβυσσο (Γεφυράκι- θέση  Τογανι), ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσο

    2. σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη περιοχή των Δερβενοχωρίων:

επί της οδού Φυλής από την Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλειστωνεπί της επαρχιακής οδού Οινόης -Μαγούλας από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝΗ πρόβλεψη του meteo: Επιδείνωση

Για επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών σε Λουτράκι και Δερβενοχώρια κάνει λόγο το  Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών-meteo.gr.

Παράλληλα σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και την Τρίτη 18 Ιουλίου για 6 περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Περιφέρεια Κρήτης



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό