17.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Δεν υπάρχει παιδί με Kawasaki στο Αττικόν – Υπό έλεγχο το περιστατικό στο Ιπποκράτειο Θες/νικης

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Δεν υφίσταται νοσηλεία παιδιού με το νόσο Kawasaki στο Αττικόν, σύμφωνα με το γραφείο της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και διευθύντριας της Παιδιατρικής Κλινικής στο νοσοκομείο Αττικόν, Βασιλικής (Βάνα) Παπαευαγγέλου.

Αναφορικά τώρα με το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, όπως επεσήμανε ο καθηγητής Παιδιατρικής Ε. Ροηλίδης στον τηλεοπτικό σταθμό Open υπάρχει ένα περιστατικό που είναι τυπικό Kawasaki όμως διευκρίνισε ότι η νόσος εντοπιζόταν στην παιδιατρική και παλιά και θα εντοπίζεται και στο μέλλον.

Είναι μία σπάνια νόσος, όπως εξήγησε και δεν είναι μεταδοτική και δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός. Επισήμανε δε, πως υπάρχει δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέταση οπότε η διάγνωση γίνεται κλινικά και με την κατάλληλη αγωγή προλαμβάνεται κάθε επιπλοκή. 

Τι γνωρίζουμε για τη νόσο

Η νόσος Kawasaki – Καβασάκι, πήρε το όνομα της από τον Ιάπωνα παιδίατρο, Tomisaku Kawasaki. Είναι μια σπάνια νόσος, αλλά μία από τις πιο συνήθεις αγγειίτιδες στην παιδική ηλικία. Περίπου το 85% των παιδιών με νόσο Kawasaki είναι κάτω των 5 ετών, με συχνότερη εμφάνιση στην ηλικία των 18-24 μηνών.

Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 3 μηνών ή πάνω των 5 ετών προσβάλλονται σπανιότερα, αλλά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανευρυσμάτων στεφανιαίων αρτηριών.

Είναι πιο συνηθισμένη στα αγόρια από ότι στα κορίτσια. Περιπτώσεις της νόσου Kawasaki μπορούν να διαγνωσθούν οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου. Όμως, μπορεί να εμφανιστεί κατά εποχές αυξημένος αριθμός περιπτώσεων, όπως στα τέλη του Χειμώνα και την Άνοιξη.

Παρόλο που δεν είναι κληρονομική νόσος, υπάρχει υποψία για γενετική προδιάθεση. Είναι πολύ σπάνιο να πάσχουν από αυτή τη νόσο περισσότερα από ένα μέλος μιας οικογένειας.

Επίσης, δεν είναι λοιμώδης νόσος και δεν μπορεί να μεταδοθεί από ένα παιδί στο άλλο. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία γνωστή πρόληψη. Είναι πιθανό, αλλά πολύ σπάνιο, να εμφανισθεί 2ο επεισόδιο της νόσου στο ίδιο παιδί.

Η νόσος ξεκινάει με ανεξήγητα υψηλό πυρετό που μπορεί να συνοδεύεται ή να ακολουθείται από επιπεφυκίτιδα (κοκκίνισμα των οφθαλμών) χωρίς πύον ή εκκρίσεις. Το παιδί μπορεί να παρουσιάσει διάφορους τύπους δερματικού εξανθήματος, όπως της ιλαράς ή της οστρακιάς, ή σαν αλλεργικό εξάνθημα (κνίδωση), βλατίδες, κ.α. Το δερματικό εξάνθημα εμφανίζεται κυρίως στον κορμό και στα άκρα και συχνά στην περιοχή των σπαργάνων (της πάνας), οδηγώντας στο κοκκίνισμα και την απολέπιση (ξεφλούδισμα) του δέρματος.Οι στοματικές αλλοιώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν έντονα κόκκινα, σκασμένα χείλη, κόκκινη γλώσσα (συνήθως αποκαλείται γλώσσα «φράουλα») και κοκκίνισμα του φάρυγγα. Τα χέρια και τα πόδια μπορεί επίσης να προσβληθούν με διόγκωση και κοκκίνισμα των παλαμών και των πελμάτων. Τα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών μπορούν να είναι φουσκωμένα και πρησμένα. Αυτές οι εκδηλώσεις συνοδεύονται από μια χαρακτηριστική απολέπιση του δέρματος γύρω από τις άκρες των δαχτύλων των χεριών και των ποδιών (περίπου κατά τη δεύτερη με τρίτη εβδομάδα).

Πάνω από τους μισούς ασθενείς παρουσιάζουν διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων, ενώ, μερικές φορές εμφανίζονται συμπτώματα, όπως αρθραλγίες ή διογκωμένες αρθρώσεις, κοιλιακό άλγος, διάρροια, νευρικότητα, πονοκέφαλοι.

Να σημειώσουμε ότι σε χώρες όπου χορηγείται ο εμβολιασμός κατά της φυματίωσης (BCG), τα μικρότερα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν κοκκίνισμα στην περιοχή της ουλής. 

Ωστόσο, το σοβαρότερο από όλα είναι η προσβολή

Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν καρδιακά φυσήματα, αρρυθμίες και ανωμαλίες στην εξέταση με υπερήχους. Όλα τα διαφορετικά στρώματα της καρδιάς μπορούν να παρουσιάσουν κάποιο βαθμό φλεγμονής, με αποτέλεσμα πιθανής εμφάνισης περικαρδίτιδας (φλεγμονή του περιβλήματος της καρδιάς), μυοκαρδίτιδας (φλεγμονή του καρδιακού μυός) και επίσης προσβολής των βαλβίδων. Ωστόσο, το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της νόσου είναι η ανάπτυξη ανευρυσμάτων στα στεφανιαία αγγεία.

Η διασύνδεση της νόσου με το κορωνοϊό

Μελέτες έχουν περιγράψει μια σχέση ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων και του συνδρόμου Καβασάκι, που κυμαίνονται από το 9% έως και το 42% των ασθενών.Αναφορικά με τη συσχέτιση της νόσου COVID-19 με το σύνδρομο τοποθετήθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έπειτα από περιστατικά που καταγράφηκαν σε Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία κ.λπ.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ το Καβασάκι είναι μια σπάνια ασθένεια, που προσβάλλει τα αιμοφόρα αγγεία, τα αιτία της οποίας δεν είναι πλήρως κατανοητά, αλλά η κατάσταση πιστεύεται ότι προκαλείται από ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού. Ωστόσο, είναι ασαφές ακόμα αν ο κορωνοϊός ευθύνεται για τα περιστατικά που παρατηρήθηκαν καθώς ήταν πολύ λίγα και δεν είναι ένα γενικευμένο φαινόμενο. Παρόλα αυτά η τυχόν συσχέτισή του με τον κορωνοϊό εξετάζεται.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό