20.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Δεν τρομάζει έτσι όπως επιτελείται η -σε συντονισμό με τα διεθνή- διόρθωση

Ειδήσεις Ελλάδα

Στα διεθνή

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν αντιτάχθηκαν έντονα στην απόφαση της Fitch Ratings να αφαιρέσει από τις ΗΠΑ την υψηλότερη βαθμολογία για την πιστοληπτική τους ικανότητα χθες και προσπάθησαν να ελέγξουν τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Το ράλι των μετοχών που εκτόξευσε τον S&P 500 σε υψηλό 16 μηνών έχασε τη δυναμική μετά από μια ομάδα εταιρειών που ανέφεραν απογοητευτικά κέρδη διαταράσσοντας το φρόνημα των επενδυτών. Οι traders συμμαζεύτηκαν επίσης από τα μικτά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας.

Η απόφαση του Fitch ήρθε δύο μήνες μετά από μια σφοδρή αντιπαράθεση για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ που υπογράμμισε τη δυσκολία που έχει η Ουάσιγκτον να ξεπεράσει τον κομματικό πόλεμο για να εκτελέσει τις βασικές λειτουργίες της κυβέρνησης.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης αργά την Τρίτη επέμειναν ότι οι πρακτικές δημοσιονομικής διακυβέρνησης των ΗΠΑ είναι ισχυρές. Είπαν ότι προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αποτρέψουν τη Fitch από την υποβάθμιση πριν από την ανακοίνωση.

Σε μια κλήση με δημοσιογράφους, άλλοι αξιωματούχοι της διοίκησης διέλυσαν την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την αβάσιμη και αψηφώντας την κοινή λογική. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η υποβάθμιση ήταν μια αντίδραση στην απερίσκεπτη συμπεριφορά υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και ήρθε παρά τα στοιχεία ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει έντονα από την απότομη ύφεση κατά τη διάρκεια της πανδημίας Co-19.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι η ομάδα του Fitch στις συζητήσεις πριν από την ανακοίνωση ανέφεραν επανειλημμένα ανησυχίες για τον αντίκτυπο της επίθεσης της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο, όταν οι υποστηρικτές του Τραμπ προσπάθησαν να σταματήσουν την πιστοποίηση της εκλογής του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ο Τραμπ κατηγορήθηκε την Τρίτη 1/8 με ομοσπονδιακές ποινικές κατηγορίες που σχετίζονται με την επίθεση και τις προσπάθειές του να ανατρέψει τις εκλογές.

Υπάρχει μικρή πιθανότητα η κίνηση του Fitch να αλλάξει την προοπτική της πολιτικής των ΗΠΑ, η οποία είναι περισσότερο δημοσιονομική διαμάχη παρά μέτρα για σταθερότητα. Ένα εμπόδιο στο κυβερνητικό έργο διαφαίνεται μόλις την 1η Οκτωβρίου, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί μάχονται για ένα χάσμα 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα επίπεδα δαπανών για το 2024.

Δεν υπάρχει ρεαλιστική δράση στον ορίζοντα για την αντιμετώπιση των ευρύτερων δημοσιονομικών προκλήσεων που αναφέρει ο Fitch στην υποβάθμισή του. Η Fitch ανέφερε στην ανακοίνωσή της επιδείνωση των προτύπων διακυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να περιορίσει τυχόν ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο, με αξιωματούχους να προβλέπουν ότι η υποβάθμιση θα είχε ελάχιστες επιπτώσεις στο πραγματικό κόστος δανεισμού των ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του δημοσίου ωθήθηκαν υψηλότερα στις αρχές των συναλλαγών στην Ασία μετά την ανακοίνωση.

Αφού η S&P υποβάθμισε την αμερικανική πίστωση τον Αύγουστο του 2011 μετά από μια μάχη για το όριο χρέους που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, οι χρηματιστηριακοί δείκτες έπεσαν αλλά οι αποδόσεις του χρέους του αμερικανικού Δημοσίου υποχώρησαν καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία. Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτό μείωσε το κόστος δανεισμού για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η απάντηση της αγοράς το 2011, ωστόσο, εκτυλίχθηκε εν μέσω κρίσης δημόσιου χρέους στην Ευρώπη, καθιστώντας το χρέος των ΗΠΑ πιο ελκυστικό ως καταφύγιο.

Εταιρικά αποτελέσματα

Η JetBlue Airways Corp. βυθίστηκε αφού μείωσε τις προβλέψεις για τα κέρδη για ολόκληρο το έτος και δήλωσε ότι θα κέρδιζε λιγότερα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές αυτό το τρίμηνο. Οι φορείς εκμετάλλευσης κρουαζιέρας υποχώρησαν καθώς η Norwegian Cruise Holdings Ltd. έδωσε μια καθοδήγηση για τα κέρδη που υστερούσαν από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών. Η BMW AG έπεσε μετά την προειδοποίηση για υψηλότερο κόστος για την ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ ο γίγαντας logistics DHL Group έδωσε μια καθοδήγηση για τα κέρδη που ήταν κατώτερες από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την αυξανόμενη ανησυχία για τη διάρκεια των εταιρικών κερδών και αναδεικνύουν τα ερωτήματα σχετικά με το εάν οι μετοχές μπορούν να συνεχίσουν να ανεβαίνουν.

Με τον S&P 500 να απέχει λιγότερο από 5% από το ιστορικό υψηλό όλων των εποχών, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι επενδυτές στις ΗΠΑ κάνουν μια παύση πριν τα στοιχεία για την απασχόληση και τα κέρδη από τους κολοσσούς Apple Inc. και Amazon.com Inc. Ο S&P 500 σταμάτησε μια άνοδο δύο ημερών διαδοχικά.

Το δολάριο αυξήθηκε έναντι όλων των ομολόγων του της Ομάδας των 10. Οι αποδόσεις των ομολόγων ανέβηκαν σε όλη την καμπύλη.

Ο S&P 500 έλαβε την Τρίτη από την Oppenheimer Asset Management  την πιο ανοδική αξιολόγηση της  προοπτικής του, η οποία προβλέπει περαιτέρω άνοδο των μετοχών καθώς η Federal Reserve πλησιάζει σε στροφή της νομισματικής πολιτικής και η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει ανθεκτική.

Στην Κίνα, οι πωλήσεις κατοικιών σημείωσαν τη μεγαλύτερη βουτιά σε ένα χρόνο τον περασμένο μήνα, υπογραμμίζοντας γιατί οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αντιμετωπίσουν την παραπαίουσα ζήτηση και την κρίση ρευστότητας στον κλάδο. Τα στοιχεία της Caixin PMI έδειξαν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Ιούλιο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για μια μικρή επέκταση.

Το γεν διαπραγματεύτηκε ασθενέστερα έναντι του δολαρίου, ενισχύοντας την πτώση της Δευτέρας, εν μέσω υποτονικής ζήτησης σε δημοπρασία 10ετών ομολόγων.

Το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε έναντι του δολαρίου, αφού η κεντρική τράπεζα της χώρας κράτησε απροσδόκητα αμετάβλητα τα επιτόκια και οι traders έχασαν τα στοιχήματα για περαιτέρω σύσφιξη.

ΟμόλογαΗ απόδοση των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ αυξήθηκε οκτώ μονάδες βάσης στο 4,04%.Η απόδοση 10 ετών της Γερμανίας ανέβηκε πέντε μονάδες βάσης στο 2,54%.Η απόδοση 10 ετών της Βρετανίας ανέβηκε οκτώ μονάδες βάσης στο 4,38%.

Μόλις λίγες μέρες μπροστά από την έκθεση επί των θέσεων εργασίας, τα στοιχεία πρότειναν κάποια υποχώρηση στη ζήτηση για εργαζόμενους σε μια ακόμα στενή αγορά εργασίας. Οι αριθμοί δεν ήταν αρκετοί για να προσελκύσουν τους επενδυτές. Το S & P 500 έπεσε από το υψηλό 16 μηνών. Τα ομόλογα έπεσαν, με την 30ετή απόδοση να χτυπήσει το υψηλότερο από το Νοέμβριο, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται να αυξήσει την έκδοση μεγαλύτερων τίτλων.

Για τον Marko Kolanovic στο JPMorgan Chase & Co., οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι τόσο υψηλές που υποδηλώνουν συνεχιζόμενη επέκταση ή “καμία προσγείωση” και ταυτόχρονη νομισματική χαλάρωση. “Παραμένουμε σκεπτικοί για αυτό το αποτέλεσμα, προβλέποντας η μείωση του πληθωρισμού να αποδειχθεί ελλιπής, αφήνοντας τις περιοριστικές πολιτικές που θα αυξήσουν τις ευπάθειες του ιδιωτικού τομέα και θα τερματίσουν την παγκόσμια επέκταση”, γράφει ο επικεφαλής στρατηγός της JPMorgan.

Με ένα ράλι σχεδόν 30% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου, οι μετοχές έχουν προχωρήσει πολύ σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά κοιτάζοντας διαφορετικά χρονικά πλαίσια, τα κέρδη δεν φαίνονται τόσο εντυπωσιακά, σύμφωνα με την Bespoke Investment Group. Στην περίπτωση του S & P 500, τους τελευταίους 12 μήνες, είναι ακόμα πάνω από 11%, αλλά σε διετή βάση, η απόδοση φαίνεται πολύ λιγότερο ελκυστική σε μόλις 4,4%.

Στην Αθήνα

Η αναζήτηση πυθμένα ήταν ο άξονας των συναλλαγών, ενώ σχετικά με το ανώτερο (οι 1344 περίπου) θα αποτελεί, μετά τις συνόδους αυτής της εβδομάδας, μια οροφή που θα την θυμηθούμε αργότερα. Στις 15:30 με τζίρο σχετικά χαμηλό ακόμα, 62 εκατ. ευρώ περίπου, ο ΓΔ είχε πιάσει κατώτερο στις 1323,4 μονάδες με απώλειες -0,91%, χωρίς ενδείξεις για φρενάρισμα.  Ο πυθμένας ορίστηκε κάτω από τις 1320 μονάδες (1318,11) σε μια ακόμα επίδειξη τιμιότητας από την πλευρά των ισχυρών ξένων θεσμικών.

Με πιέσεις που ελέχθησαν στο τέλος με αποτέλεσμα η πτώση των τραπεζών να είναι ισοδύναμη με αυτή της προηγούμενης μέρας, ο ΓΔ υποχώρησε και ενδοσυνεδριακά πέρασε κάτω και από τις 1320 μονάδες. Έκλεισε στις 1324,3 με κατώτερο τις 1318,1 ενώ ο ΔΤΡ υποχώρησε -0,74% όσο και την Δευτέρα, αλλά  ο τζίρος των τραπεζών χθες ήταν 52,1 εκατ. ευρώ ενώ την προηγούμενη ήταν 38,3 με διαφορές επίσης στις μεταβολές που έδειξαν ότι οι ρευστοποιήσεις γίνονται και από θεσμικούς με σημαντικά χαρτοφυλάκια.

Για την Αθήνα στις 23 χρονιές του 21ου αιώνα οι έντεκα Αύγουστοι είχαν απώλειες σε μηνιαία βάση Αλλά μερικοί είχαν κλαδευτική ικανότητα που σπάνια εμφανίζεται. Δηλαδή τον Αύγουστο του 2011 η πτώση ήταν -23,93%, το 2015 η πτώση ήταν -21,73%, και στον Αύγουστο του 2000 βούλιαξε ο ΓΔ κατά -10,81%. Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρουμε ότι από το 1997 ως τώρα, ψαλιδίσματα μεγαλύτερα των αυγουστιάτικων εμφανίστηκαν μόνο δύο τον Οκτώβρη του 2008 με ένα -27,87%, και τον Μάη του 2012 με μεταβολή -24,93%. Αυτά αναφέρονται, διότι έχουμε την πρόθεση να κρατήσουμε σε επαγρύπνηση όσους ιδιώτες επενδυτές τόλμησαν και τοποθετήθηκαν σε ελληνικά blue chip.

Η δυναμική της Αθηναϊκής αγοράς δεν είναι προϊόν επιστημονικής φαντασίας αλλά αποτέλεσμα που προέκυψε από την σύνθεση σειράς από παράγοντες που δεν συνδέονται αναγκαστικά όλοι μεταξύ τους. Υπάρχει μια ξεχωριστή γωνιά στο ταμπλό που φιλοξενούνται τα τραπεζικά blue chip και μερικές ακόμα γωνιές που σχηματίζονται από ομάδες μετοχών όπως οι ΒΙΟ ΕΛΧΑ CENER. Ή, μετοχές του τομέα των τουριστικών υπηρεσιών ΑΡΑΙΓ ΟΤΟΕΛ κλπ.

Ο Σύμβουλος Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας στο εβδομαδιαίο σχόλιό του τόνισε: “Οι εξαμηνιαίες επιδόσεις της Eurobank και της Πειραιώς καταγράφουν θεαματική κερδοφορία, προϊόν της ουσιαστικής βελτίωσης των καθαρών εσόδων από τόκους αλλά και του προμηθειακού εισοδήματος, με παράλληλη βελτίωση των δεικτών ΜΕΔ και κεφαλαιακής επάρκειας. Επίσης, θεαματικές επιδόσεις καταγράφουν στα 6μηνά τους ο Τιτάν και ο Μυτιληναίος με τον τελευταίο να δρομολογεί επένδυση για παραγωγή γαλλίου, βασικής πρώτης ύλης για τους ημιαγωγούς, ώστε να καλυφθούν οι ευρωπαϊκές ανάγκες.

Με τα δεδομένα αυτά, θα ήταν λογικό να είχε συνεχίσει την ανοδική του κίνηση το ελληνικό χρηματιστήριο. Όμως, η περιοχή των 1340 μονάδων του Γ.Δ. αποδείχθηκε ισχυρό όριο αντίστασης καθώς τα μεγάλα χαρτοφυλάκια συνεχίζουν τις ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών και άλλων δεικτοβαρών τίτλων, καθώς το +4,45% που καταγράφηκε για το Γ.Δ. το Ιούλιο συντηρεί τη διάθεση πολλών επενδυτών για την κατοχύρωση των υψηλών ετήσιων κερδών που έχουν ήδη καταγραφεί (+43% για το Γ.Δ. και +70% οι τράπεζες στο 2023). Οι συνθήκες κόπωσης επομένως διαμορφώνουν προϋποθέσεις για ενδεχόμενη πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γ.Δ. βραχυπρόθεσμα, με την περιοχή των 1.300 μονάδων να αποτελεί το πλησιέστερο όριο στήριξης”.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό