23.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Δεν προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά 

Ειδήσεις Ελλάδα

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, τονίζει το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του, διαβεβαιώνοντας πως η διαθεσιμότητα των φαρμάκων ελέγχεται καθημερινά, ώστε να διακριβωθεί η επάρκεια τους.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, η μη διαθεσιμότητα ορισμένων φαρμάκων καλύπτεται από τα αντίστοιχα γενόσημα, τα οποία έχουν την ίδια δραστική ουσία. Επιπλέον, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση το διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις έχουν υπάρξει δημοσίως, χθες και σήμερα, και από τους εκπροσώπους των φορέων που εμπλέκονται στο φάρμακο (φαρμακοποιους κλπ.),.

«Η Ελλάδα τελευταία σε ελλείψεις φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη»

Σημειώνεται ότι με απόφαση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έχουν εκδοθεί τρεις αποφάσεις για απαγόρευση εξαγωγών. «Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι τελευταία σε ελλείψεις φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη» αναφέρει το υπουργείο.

Παρεμβάσεις για την επάρκεια των φαρμάκων

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το υπουργείο Υγείας έχοντας ως κύριο μέλημα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, δρομολογεί σημαντικές παρεμβάσεις στοχεύοντας στην επάρκεια των φαρμάκων και συνεπώς στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται μέτρα όπως η εφαρμογή του Συστήματος Παρακολούθησης και Ελέγχου της Εφοδιαστικής Αλυσίδας Φαρμάκου (ΣυΠΕΕΑΦ), ενώ σήμερα στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη που διασφαλίζει τη διαφάνεια καθ’ όλη την εφοδιαστική αλυσίδα φαρμάκου στην εγχώρια αγορά, τον έγκαιρο εντοπισμό και την πρόβλεψη ελλείψεων φαρμάκων.

Ποιες θα είναι οι μεγάλες «τομές» στην Υγεία

Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (Η.Σ.Πα.Δι.Φ.), το οποίο θα παρακολουθεί την εγχώρια διακίνηση των φαρμάκων, πληροί την επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν με ταχύτητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα οι περιπτώσεις ελλείψεων φαρμάκων, ώστε αυτές να καλύπτονται εγκαίρως, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό