18.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Δεν θα αποφασίσει τη Δευτέρα την επιβολή κυρώσεων για τη μεταφορά ιρανικών drones στη Ρωσία

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην συνάντησή τους την Δευτέρα στο Λουξεμβούργο δεν θα πάρουν καμία απόφαση για πρόσθετες κυρώσεις στο Ιράν σε σχέση με την μεταφορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Τεχεράνη στην Μόσχα, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

Η Ουκρανία ανέφερε ότι έχει δεχθεί ένα κύμα επιθέσεων με ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 τις τελευταίες εβδομάδες. Το Ιράν αρνείται ότι εφοδιάζει την Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει το θέμα.

Τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν, χθες, Πέμπτη, νωρίς το πρωί, στην μικρή πόλη Μακάριφ, που βρίσκεται δυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, με αξιωματούχους της πόλης να λένε ότι επλήγησαν κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεις υποδομών από ιρανικής κατασκευής «μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας».

Οι «27» προσπαθούν ακόμη να βρουν αποδεικτικά στοιχεία από ανεξάρτητες πηγές σχετικά με την χρήση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Ρωσία στην Ουκρανία, πρόσθεσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η Γαλλία και η Γερμανία, δύο μέρη της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με το Ιράν, έχουν καταστήσει σαφές ότι πιστεύουν ότι νέες κυρώσεις σε σχέση με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία είναι επίσης απαραίτητες και ότι οι μεταφορές μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα πρέπει να θεωρηθούν ως παραβίαση της απόφασης 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η απόφαση 2231 ενέκρινε την πυρηνική συμφωνία του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και έξι δυνάμεις –Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες– η οποία περιόρισε τις δραστηριότητες της Τεχεράνης σε σχέση με τον εμπλουτισμό ουρανίου, καθιστώντας πιο δύσκολη για το Ιράν την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και αίροντας παράλληλα τις διεθνείς κυρώσεις

: ΑΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό