17.4 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Δεν εμπιστεύεται τον απολογισμό της Χαμάς για τους νεκρούς στη Γάζα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ότι δεν εμπιστεύεται τον απολογισμό της Χαμάς για τους νεκρούς στην Γάζα, ενώ πρόσθεσε «είμαι βέβαιος ότι έχουν σκοτωθεί άμαχοι» και προέτρεψε το Ισραήλ να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι το Ισραήλ έχει όχι μόνο το δικαίωμα αλλά και «την ευθύνη» στην αυτοάμυνα μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει «να κάνει τα πάντα για να προστατευθούν οι άμαχοι».

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι πιστεύει πως το Ισραήλ πρέπει να προστατέψει τους πολίτες του, προστατεύοντας παράλληλα αμάχους στη Γάζα που είναι θύματα της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό, για να προστατέψει αθώους πολίτες». δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της επίσκεψης στον Λευκό Οίκο του Αυστραλού πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανίζι.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η περιοχή πρέπει να προετοιμαστεί για το τέλος της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και για το «τι έρχεται μετά». Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ διατήρησαν τη θέση τους για μια «λύση δύο κρατών» για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. Επανέλαβε την έκκλησή του για τη λύση δύο κρατών μόλις υποχωρήσει η τρέχουσα σύγκρουση.

Πρόσθεσε ότι «δεν απαίτησε» από τον Νετανιάχου να καθυστερήσει την πιθανολογούμενη χερσαία επίθεση στη Γάζα έως ότου απελευθερωθούν οι όμηροι που είναι στα χέρια της Χαμάς. «Όχι. Είναι δική τους απόφαση, εγώ δεν το ζήτησα», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Αυτό που του είπα, είναι ότι αν είναι δυνατόν να βγάλει αυτούς τους ανθρώπους με ασφάλεια, αυτό πρέπει να κάνει».

Ο Μπάιντεν έκανε επίσης μια σπάνια επίπληξη στους Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη εκφράζοντας την ανησυχία του για τους «εξτρεμιστές εποίκους» που επιτίθενται σε Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, κατηγορώντας τους ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά και καλώντας να «σταματήσουν αμέσως» οι επιθέσεις αυτές.

«Συνεχίζω να ανησυχώ για τους εξτρεμιστές εποίκους που επιτίθενται εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη», ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. «Επιτίθενται σε Παλαιστίνιους σε μέρη που (οι Παλαιστίνιοι) δικαιούνται να είναι».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό