23.8 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Δεν είναι έτοιμη να αποφασίσει για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην συνέχιση των συνομιλιών θα προχωρήσουν η Τουρκία και η Σουηδία προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό γνωστοποίησε ο επικεφαλής των Σουηδών διαπραγματευτών.

«Δική μου δουλειά είναι να πείσω τους ομολόγους μου ότι κάναμε αρκετά. Πιστεύω ότι τα κάναμε», είπε ο Όσκαρ Στένστρομ.

«Όμως η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να λάβει ακόμη μια απόφαση και πιστεύει ότι χρειάζεται και άλλες απαντήσεις στα ερωτήματα που έχει», πρόσθεσε.

Ο Στένστρομ είπε ότι δεν έχει οριστεί κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για τη συνέχιση των συνομιλιών.

Η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωσή της ανέφερε ότι στη σημερινή συνάντηση, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τουρκίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και του ΝΑΤΟ, συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η μεταξύ τους συνεργασία με την προοπτική της ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Γ. Στόλτενμπεργκ: «Σημειώθηκε κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις»

Για επίτευξη «κάποιας προόδου» στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έκανε λόγο ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες, ενόψει της συνόδου υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας στις 15 και 16 Ιουνίου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι στην τετραμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Άγκυρα, μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας, Φινλανδίας και ΝΑΤΟ, «σημειώθηκε κάποια πρόοδος» και ότι η συνάντηση έγινε με «εποικοδομητικό πνεύμα». «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επικύρωση της προσχώρησης της Σουηδίας το συντομότερο δυνατό», τόνισε, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν ούτε χρονοδιαγράμματα, ούτε εγγυήσεις.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχε στις 4 Απριλίου στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, του επισήμανε ότι «η Σουηδία έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της», έχει ενισχύσει τον αντιτρομοκρατικό νόμο και έχει άρει το εμπάργκο όπλων.

Τέλος, ο Γ. Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι «είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία πριν τη σύνοδο κορυφής» του ΝΑΤΟ που θα γίνει στο Βίλνιους στις 11 και 12 Ιουλίου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό