21.4 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Δεν έχουν πεθάνει οι διαπραγματεύσεις για την αποκατάσταση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας- Ισραήλ

Ειδήσεις Ελλάδα

Πριν την επίθεση της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και την απάντηση των ισραηλινών δυνάμεων κηρύσσοντας τον πόλεμο στην τρομοκρατική ομάδα, βρισκόταν σε εξέλιξη η προσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ για την αποκατάσταση των διμερών τους σχέσεων.

Για πολλούς, μεταξύ τους και ο Αμερικανός πρόερος Τζο Μπάιντεν, η σφαγή της Χαμάς που προκάλεσε το σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας και την χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού μέσα στον παλαιστινιακό θύλακα, δεν ήταν τυχαίο ότι έλαβε χώρα ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη αυτές οι διπλωματικές προσπάθειες, και τελικά είχε εν μέρει στόχο να τορπιλίσει τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ.

Άλλωστε με την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, η Σαουδική Αραβία έβαλε στον πάγο τα σχέδια εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ. Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι το βασίλειο και το Ισραήλ πλησιάζουν «κάθε μέρα» σε μια συμφωνία εξομάλυνσης. Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία επέκρινε έκτοτε τη συμπεριφορά του Ισραήλ στον πόλεμο και ο διάδοχος του θρόνου εξέδωσε μια δήλωση τον Οκτώβριο λέγοντας ότι η χώρα του «θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του παλαιστινιακού έθνους στην αναζήτησή του για τα νόμιμα δικαιώματά του».

Πάντως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε αισιόδοξος ότι είναι ακόμα δυνατή μια συμφωνία για την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, παρά τις έντονες μάχες στη Λωρίδα της Γάζας.

«Νομίζω ότι θα γίνει πραγματικότητα», είπε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Fox News που μεταδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης. «Πιστεύω ότι οι συνθήκες θα είναι ώριμες. Στην πραγματικότητα, μετά από μια νίκη, νομίζω ότι θα είναι ακόμα πιο ώριμες».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό