20.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη τη χώρα ενάντια στον ρατσισμό και την αστυνομική βία

Ειδήσεις Ελλάδα

Η παρατεταμένη οργή για τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ Μερχούκ από αστυνομικό τον Ιούνιο αποτέλεσε την αφορμή για τις διαδηλώσεις του Σαββάτο στη Γαλλία, στις οποίες όμως συμμετείχαν ομάδες με διαφορετικά αιτήματα για τα δικαιώματα των μεταναστών, την στέγαση και την οικονομική δικαιοσύνη.

Περισσότερες από 100 πορείες είχαν προγραμματιστεί σε όλη τη Γαλλία και ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν διέταξε την αστυνομία να βρίσκεται σε «ειδική ετοιμότητα».

Οι εντάσεις αναζωπυρώθηκαν για λίγο στη σε μεγάλο βαθμό ειρηνική, αλλά θορυβώδη διαμαρτυρία στο Παρίσι. Κάποιοι από τους διαδηλωτές έσπασαν τα παράθυρα μιας τράπεζας κατά μήκος της διαδρομής της πορείας και η αστυνομία απομάκρυνε τους ταραγμένους υπαλλήλους. Σε ένα άλλο σημείο, οι διαδηλωτές περικύκλωσαν ένα περιπολικό και ένας αστυνομικός βγήκε έξω, κραδαίνοντας το όπλο του.

Περίπου 30.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες βρίσκονταν επί ποδός το Σάββατο για να τηρήσουν την τάξη για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Μασσαλία και σε τρεις αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι, σύμφωνα με το γραφείο του υπουργού Εσωτερικών.

Η παρουσία ασφαλείας ενισχύθηκε επίσης κατά την τριήμερη επίσκεψη του Βασιλιά Καρόλου Γ’ και της Βασίλισσας Καμίλα της Βρετανίας, η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Τα αιτήματα των διαδηλωτών περιλαμβάνουν αυστηρότερους κανόνες που περιορίζουν τη χρήση πυροβόλων όπλων από την αστυνομία. ένα ανεξάρτητο όργανο που θα αντικαταστήσει την εσωτερική υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με τη διερεύνηση της κατάχρησης εξουσίας από την αστυνομία· ζητούν επίσης μαζικές κρατικές επενδύσεις σε γειτονιές χαμηλού εισοδήματος.

Ο θάνατος του Ναέλ είχε προκαλέσει βίαιες διαδηλώσεις στη Ναντέρ, οι οποίες εξαπλώθηκαν και μετατράπηκαν σε ταραχές σε όλη τη χώρα. Η μαζική ανάπτυξη της αστυνομίας κατέστειλε το χάος, αλλά οι εντάσεις παραμένουν.

Για την πορεία του Σαββάτου στο Παρίσι, 1.000 αξιωματικοί αναπτύχθηκαν για να τηρήσουν την τάξη.

Στη Μασσαλία, περίπου 5.000 αστυνομικοί και 1.000 ιδιωτικοί υπάλληλοι ασφαλείας βρίσκονταν στη θέση τους για την επίσκεψη του Πάπα, καθώς και δεκάδες κάμερες παρακολούθησης κατά μήκος της διαδρομής του Φραγκίσκου. Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνάντηση με τον Πάπα το Σάββατο, έδωσε τα χέρια με τους θεατές και την αστυνομία που φρουρούσε τον χώρο.

Τα μέτρα ασφαλείας έχουν επίσης αυξηθεί στις εννέα πόλεις που φιλοξενούν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι, από τις 8 Σεπτεμβρίου έως τις Οκτωβρίου. 28.

Με πληροφορίες από Le Figaro, France24

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό