18.8 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΔΕΘ – Μητσοράκης: Τα μέτρα που θα ανακοινώσει

Ειδήσεις Ελλάδα

Το κόστος των νέων μέτρων δεν θα ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ – Τι θα γίνει με την επιταγή ακρίβειας σε χαμηλοσυνταξιούχους, υπερήλικες ανασφάλιστους και ΑμεΑ

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Το πιο «λελογισμένο» πακέτο παροχών των τελευταίων πολλών ετών αναμένεται να ξεδιπλώσει το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός. Όσοι περιμένουν ανακοινώσεις δισεκατομμυρίων, θα πρέπει να μετριάσουν κατά πολύ τις προσδοκίες τους αφού οι πληροφορίες λένε ότι οι (καινούριες) ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα ξεπερνούν τα 500εκατ€. 

Μεταξύ αυτών των καινούριων μέτρων: 

-Η επέκταση του market pass έως το τέλος του έτους -Το επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους που δεν θα δουν στην τσέπη τους αυξήσεις από την πρωτοχρονιά εξαιτίας του άχθους από το ν. Κατρούγκαλου -Κάποιες μικρές διορθώσεις στο επίδομα θέρμανσης  -Συνέχιση της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος έως το τέλος του έτους.  

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του skai.gr ΔΕΝ αναμένεται να δοθεί φέτος η περίφημη επιταγή ακρίβειας σε χαμηλοσυνταξιούχους, υπερήλικες ανασφάλιστους και ΑμεΑ όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια.  

Φυσικά ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θα κάνει αναφορά στη δεύτερη – μετά την περσινή – αύξηση των κύριων συντάξεων από την πρωτοχρονιά στην περιοχή του 4% όπως και στην νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Οι διαδικασίες για τον καθορισμό της θα εκκινήσουν αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου.  

Ειδική αναφορά θα γίνει και στα ήδη ψηφισθέντα μέτρα με έναρξη ισχύος από την πρωτοχρονιά του 2024 όπως το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, η αύξηση του αφορολόγητου για τις οικογένειες με παιδιά, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ 10% για τα ασφαλισμένα ακίνητα και το youthpass.  

Στο μεγαλύτερο μέρος όμως της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός θα ξεδιπλώσει τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα στο μέτωπο της πάταξης της φοροδιαφυγής που σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΥΠΟΙΚ κοστίζει κάθε χρόνο στα δημόσια ταμεία 8-10δισ€. Όλοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι με τους οποίους συνομιλήσαμε επιβεβαίωσαν ότι κάποια από τα μέτρα που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός θα προκαλέσουν ιδιαίτερη αίσθηση. Η φοροδιαφυγή είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης καθώς η πάταξη (έστω) μέρους της θα εξασφαλίσει σημαντικό δημόσιο χώρο για ένα πολύ ευρύτερο πακέτο παροχών και φοροελαφρύνσεων όχι μόνο στην επόμενη ΔΕΘ αλλά προϊόντος του χρόνου.  

Τροχιοδεικτικές βολές έστειλε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος σχολίασε ότι «δεν θα πάμε (στο ζήτημα της φοροδιαφυγής) με προσευχές και τριαντάφυλλά αλλά με στοχευμένα μέτρα. Μεταξύ αυτών :  

-Η σύνδεση POS – Tαμειακών που χαρακτηρίζεται ναυαρχίδα  -Νέο πλαίσιο φορολόγησης ελευθέρων επαγγελματιών  -Κίνητρα αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών  -Επαναπροσδιορισμός του πλαισίου συλλογής αποδείξεων. Θα προχωρήσει τελικά η επιβράβευση για το σκανάρισμα των αποδείξεων με τις παραμέτρους,να οριστικοποιούνται τις επόμενες ημέρες.  -Αύξηση και καλύτερη στόχευση στους ελέγχους. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διασταυρώσεις των εισοδημάτων κυρίως των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν έως 10.000€, με όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της ΑΑΔΕ, και όσοι βρεθούν στη φάκα , τους περιμένει και φυσικός έλεγχος 

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει και για έναν άλλο λόγο να μην βάλει φέτος ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Είναι πολύ πιθανό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη έχοντας στη βαλίτσα του την επενδυτική βαθμίδα !!! Την Παρασκευή , «αποφαίνεται» ο Καναδικός οίκος DBRS – ο μεγαλύτερος μετά τους 3 μεγάλους των ΗΠΑ – τον οποίο αναγνωρίζει η ΕΚΤ και οι πιθανότητες, έστω και οριακά είναι με το μέρος της χώρας.

Και το τελευταίο που θα ήθελε να στείλει ως μήνυμα στη διεθνή κοινότητα – εφόσον τα προγνωστικά επαληθευθούν – είναι ότι ανοίγει τους κρουνούς των χρημάτων μετά την εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό