17 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Δείτε την στιγμή που ένας πυροστρόβιλος «εξερράγη» από ηφαίστειο – Βίντεο

Ειδήσεις Ελλάδα

Απίστευτα πλάνα από την στιγμή που δημιουργείται ανεμοστρόβιλος πάνω από το νεότερο ηφαίστειο της Ισλανδίας

Νέα πλάνα από το νεότερο ηφαίστειο της Ισλανδίας, Litli-Hrútur, ή «Little Ram», που σχηματίστηκε τον περασμένο μήνα στη χερσόνησο Reykjanes, δείχνουν «ανεμοθύελλα» να εκτοξεύεται έξω από τον κρατήρα. 

Δείτε Βίντεο:

Το εκπληκτικό θέαμα είναι αποτέλεσμα της θερμότητας από τη λάβα που ζεσταίνει τον αέρα πάνω από το ηφαίστειο, καθιστώντας τον αέρα λιγότερο πυκνό και αναγκάζοντας τον να ανυψώνεται.

Κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες ανέμου, η στήλη ζεστού αέρα αρχίζει να περιστρέφεται πολύ γρήγορα και να εμφανίζεται σαν «ανεμοστρόβιλος».

Ο Litli-Hrútur βέβαια, έχει ήδη «πετάξει» λιωμένη λάβα, η οποία προσγειώνεται αρκετά μακρία από τα χείλη του κρατήρα.

Ο Ντέιβιντ Σμαρτ, ερευνητής καταιγίδων στο University College του Λονδίνου, είπε ότι ο όρος «ανεμοστρόβιλος» μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτή την περίπτωση, παρόλο που είναι πιθανό να διαφέρει από τον παραδοσιακό ορισμό του ανεμοστρόβιλου.

Η Αμερικανική Μετεωρολογική Εταιρεία  βέβααια τον ορίζει ως μια ταχέως περιστρεφόμενη στήλη αέρα που εκτείνεται κατακόρυφα από την επιφάνεια της Γης έως τη βάση ενός σύννεφου σωρευμένου όγκου.

Αυτός ο «ανεμοστρόβιλος» φαίνεται να συνδέεται με ένα διαφορετικό σύννεφο, το σύννεφο τέφρας που εκπέμπεται από το ηφαίστειο (γνωστό και ως «στήλη έκρηξης»).

«Δεν είναι ξεκάθαρο από το βίντεο αν ο στρόβιλος είναι στην πραγματικότητα από το σύννεφο στήλης έκρηξης»

«Πιστεύω ότι είναι πιθανό να πρόκειται για μια ατμοσφαιρική αστάθεια κοντά στην επιφάνεια που ενίσχυσε την ανοδική τάση στο χαμηλότερο στρώμα των σύννεφων και κάτω από το σύννεφο έκρηξης» πρόσθεσε. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό