20.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Δανία: Έγινε η ενθρόνιση του Frederik X σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης

Ειδήσεις Ελλάδα

Τόσο ο νέος βασιλιάς, Frederik, όσο και η σύζυγός του, Mary, ήταν πολύ συγκινημένοι από τις επευφημίες του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί στο παλάτι Christiansborg στην πρωτεύουσα της Δανίας.

Μία νέα εποχή ξημέρωσε την Κυριακή 14 Ιανουαρίου για τη Δανία, αφού ο Frederik X ανέλαβε τον θρόνο, μετά τη σοκαριστική παραίτηση της μητέρας του, Μαργαρίτας Β’.

: AP

2024 The Associated Press. All rights reserved

Έπειτα από περισσότερες από πέντε δεκαετίες θητείας, η 83χρονη βασίλισσα Μαργαρίτα άνοιξε τον δρόμο για να τη διαδεχθεί ο γιος της, Frederik X, ο οποίος ήταν φανερά συγκινημένος.

Σε αντίθεση με την μεγαλεπήβολη τελετή που είχε πραγματοποιηθεί στη Μεγάλη Βρετανία, όταν στέφθηκε βασιλιάς ο Κάρολος τον περασμένο Μάιο, στη Δανία η ενθρόνιση του νέου βασιλιά πραγματοποιήθηκε πολύ πιο ταπεινά, σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο παλάτι Christiansborg στην Κοπεγχάγη.

Σχετικά με αυτή τη διαφορά που εντοπίζεται σε Βρετανία και Δανιά, η ιστορικός Marlene Koenig δήλωσε στο HELLO! πως «Η βρετανική μοναρχία είναι μοναδική όσον αφορά τη στέψη του ηγεμόνα. Στην ιστορία της, το Κοινοβούλιο έχει ψηφίσει αρκετές πράξεις που απαιτούν από τον ηγεμόνα να έχει μια τελετή στέψης μετά την ενθρόνιση».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η Μαργαρίτα υπέγραψε δακρυσμένη τη δήλωση παραίτησης, μεταβιβάζοντας με αυτόν τον τρόπο και επίσημα το στέμμα στον Frederik. Πριν σηκωθεί από την καρέκλα της είπε: «Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά!».

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο νέος βασιλιάς βγήκε στο μπαλκόνι του παλατιού, μαζί με τη Δανή πρωθυπουργό Mette Frederiksen αλλά και με τη σύζυγό του, Mary, η οποία έκλεψε τις εντυπώσεις με την κομψότητά της.

: AP

2024 The Associated Press. All rights reserved

Τόσο ο νέος βασιλιάς όσο και η νέα βασίλισσα ήταν πολύ συγκινημένοι από τις επευφημίες του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί στο παλάτι Christiansborg. Το ζευγάρι εμφανίστηκε στο μπαλκόνι μαζί με τα τέσσερα παιδιά του, τον 18χρονο πρίγκιπα Christian, που είναι και ο διάδοχος του θρόνου, την 16χρονη πριγκίπισσα Isabella και τα 13χρονα δίδυμα Vincent και Josephine.

: 2024 The Associated Press. All rights reserved

: 2024 The Associated Press. All rights reserved

: 2024 The Associated Press. All rights reserved

Όπως ορίζει το σύνταγμα της χώρας (1849), η πρωθυπουργός διακήρυξε δημοσίως την ενθρόνιση του βασιλιά.

: AP

2024 The Associated Press. All rights reserved

Στην πρώτη του ομιλία ως βασιλιάς, ο Frederik είπε μεταξύ άλλων:

«Η ελπίδα μου είναι να γίνω ένας ενωτικός βασιλιάς του αύριο. Είναι ένα καθήκον που στέκεται μπροστά μου σε όλη μου τη ζωή. Είναι μια ευθύνη που αναλαμβάνω με σεβασμό, υπερηφάνεια και μεγάλη χαρά. Είναι ένα έργο που θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ και θα το μεταφέρω μέσα από την εμπιστοσύνη που συναντώ. Θα χρειαστώ όλη την υποστήριξη που μπορώ να έχω από την αγαπημένη μου σύζυγο, από την οικογένειά μου, από εσάς και από αυτό που είναι μεγαλύτερο από εμάς. Αντιμετωπίζω το μέλλον με τη γνώση ότι δεν στέκομαι μόνος μου. Ενωμένος, δεμένος, με το Βασίλειο της Δανίας».

Το γεγονός αποτελεί μία ιστορική στιγμή για τη Δανία, αλλά και για τα royal news του κόσμου, και για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν ήταν λίγοι οι Δανοί που συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Κοπεγχάγης, χωρίς να πτοούνται από τη χαμηλή θερμοκρασία.

: AP

: AP

: AP

: AP

Η μοναδική βασίλισσα στον κόσμο παραιτήθηκε – Ποιος ο ρόλος της από εδώ και πέρα

Η Μαργαρίτα υπήρξε η μακροβιότερη μονάρχης της Ευρώπης και μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, η μοναδική βασίλισσα στον κόσμο.

: AP

Μετά από 52 χρόνια θητείας, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η βασίλισσα ανακοίνωσε σε μία απρόσμενη ζωντανή ομιλία ότι η θητεία της θα έληγε.

Η απόφαση πάρθηκε αφότου η βασίλισσα Μαργαρίτα είχε προβληματιστεί έντονα το τελευταίο διάστημα μετά από μία χειρουργική επέμβαση στην πλάτη της. Σκεπτόμενη ότι θα ήθελε να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή να μεταβιβάσει την ευθύνη στην επόμενη γενιά, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα της υγείας της έγινε «η κατάλληλη στιγμή».

Διάβασε εδώ το σκάνδαλο που κρύβεται πίσω από την παραίτηση της βασίλισσας Μαργαρίτας

Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, η βασίλισσα Μαργαρίτα γράφεται στην ιστορία ως ο πρώτος μονάρχης της χώρας που παραιτείται μετά από σχεδόν 900 χρόνια.

: AP

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι μπορεί να μην είναι πλέον βασίλισσα, ωστόσο, θα συνεχίσει να φέρει τον τίτλο της Μεγαλειοτάτης και μπορεί να τοποθετηθεί ως ενεργός αντιβασιλέας, σύμφωνα με τον Βασιλικό Οίκο της Δανίας.

Αυτό σημαίνει ότι θα είναι σε θέση να εκτελεί καθήκοντα αρχηγού του κράτους όταν τόσο ο βασιλιάς Frederik όσο και ο διάδοχος Christian δεν είναι σε θέση ή βρίσκονται στο εξωτερικό.

κεντρικής εικόνας: AP

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό