23.8 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Δίνει πράσινο φως στη φρεγάτα ΥΔΡΑ για την επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα

Ειδήσεις Ελλάδα

Το πράσινο φως στη φρεγάτα «ΥΔΡΑ», για να αναχωρήσει για την Ερυθρά Θάλασσα, μετέχοντας στην επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ασπίδες», αναμένεται να δώσει το ΚΥΣΕΑ που συνεδριάζει στις 10 το πρωί.

Έτσι, μέσα στις επόμενες μέρες, η «ΥΔΡΑ» θα αποπλεύσει για την Ερυθρά θάλασσα, για να ενταχθεί στην εκεί ναυτική δύναμη που έχει ως αποστολή την προστασία των εμπορικών πλοίων – που κινούνται στην περιοχή – από τις επιθέσεις των καθοδηγούμενων από το Ιράν, ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ είναι υποχρεωτική, όταν πρόκειται να μετακινηθεί ελληνική στρατιωτική δύναμη εκτός συνόρων. Η ευρωπαϊκή δύναμη θα αριθμεί τέσσερα πλοία, από Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία. Και την εν πλω διοίκησή της, που θα συνεργασθεί με τα πλοία της επιχείρησης «Prosperity Guardian» που ήδη βρίσκονται στην περιοχή, θα έχει το ιταλικό αντιτορπιλικό. Την όλη επιχείρηση «Ασπίδες» θα καθοδηγεί το χερσαίο στρατηγείο στην Λάρισα, υπό την διοίκηση του αρχιπλοίαρχου Βασίλη Γρυπάρη.

Φωτο: Πολεμικό Ναυτικό

Ο σχεδιασμός είναι τα πλοία να κινούνται σε κοντινές αποστάσεις, ώστε να υπάρχει δυνατότητα υποστήριξης μεταξύ τους, ενώ η ελληνική φρεγάτα, αν χρειασθεί να κινηθούν σε ζεύγη, η «ΥΔΡΑ» θα συνεργάζεται με τη γαλλική φρεγάτα.

Επιτυχημένη δοκιμή οπλικών συστημάτων

Στην ελληνική φρεγάτα, τον τελευταίο μηνά «φορτώθηκαν» τα αναγκαία αμυντικά συστήματα, κυρίως «αντιντρόουν», ενώ έγινε και επιτυχημένη δοκιμή όλων των οπλικών συστημάτων του σε άσκηση στο πεδίο βολής, στην θαλάσσια περιοχή έξω από το Ηράκλειο της Κρήτης.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η φρεγάτα θα μείνει στην Ερυθρά θάλασσα περίπου τρεις μήνες και αν η κατάσταση συνεχισθεί, θα αντικατασταθεί από άλλη ιδίας κλάσης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό