22.2 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Δίκη για Μάτι – Τόσκας: Ουδέποτε έδωσα εντολή για το πού θα επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα

Ειδήσεις Ελλάδα

Με την κατάθεση του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα συνεχίστηκε η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 με 104 νεκρούς.

«Θα ήθελα πριν μπούμε στην ουσία και τα πραγματικά γεγονότα εκείνης της ημέρας να εκφράσω την ειλικρινή θλίψη μου και τη συγγνώμη μου για τον κρατικό μηχανισμό διαχρονικά, που δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει την πυρκαγιά και να σταματήσει αυτή την τραγωδία», είπε ο πρώην υπουργός στην αρχή της κατάθεσής του, επισημαίνοντας πως εκείνη την ημέρα «υπήρχαν εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, έλλειψη μέσων και πολεοδομικά ζητήματα».

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι την 23η Ιουλίου, όταν ενημερώθηκε για τη φωτιά στην Κινέττα, πήγε στο συντονιστικό κέντρο για να ενημερώνεται.

«Ο καιρός ήταν αρχικά γύρω στα 5-6 μποφόρ, όπως προέβλεπε το μετεωρολογικό δελτίο, και ξαφνικά δε μπορούσαν να πετάξουν αεροπλάνα. Υπήρχε έξαρση των ανέμων. Τα αεροπλάνα δεν μπορούσαν να πετάξουν από τις 5-6 το απόγευμα. Πέταξαν προς το τέλος, ήταν πλέον αργά… Είχαμε δυο φωτιές μέσα στην Αττική, σε δυο άκρες της. Είχαμε ισχυρούς δυτικούς ανέμους και υπήρχε τεράστια δυσκολία για τα εναέρια μέσα. Στις 16.41 ενημερώθηκε η πυροσβεστική και στη συνέχεια με ενημέρωσαν για την πυρκαγιά» είπε.

«Δεν έδωσα εντολή»

Ο πρώην υπουργός κατέθεσε ότι δεν έδωσε επιχειρησιακές εντολές, παρά μόνο κάποιες προτροπές, όπως «μεταφέρετε τα μέσα εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη» και πως ενημερωνόταν από τον διοικητή του ΕΣΚΕ, Γιάννη Φωστιέρη.

«Την επιχειρησιακή προτεραιότητα την είχε ο διοικητής του ΕΣΚΕ, αλλά κάποιες προτεραιότητες βάζει η πολιτική ηγεσία. Ήμουν εκεί σε περίπτωση που χρειαζόταν να επικοινωνήσω με άλλα υπουργεία, να τους δώσω θάρρος. Δεν έκανα και δε μπορούσα να κάνω υποδείξεις στο ποιο μέσο θα πάει πού. Ο κ. Φωστιέρης με ενημέρωνε για το τι υπήρχε διαθέσιμο εκείνη την ώρα και πού θα πάει. Εγώ δε γνώριζα. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος να πει ότι τους άλλαξα το σχέδιο, ότι ήθελαν να πάνε κάπου αλλού. Είχα πει ότι “δεν θα δέχεστε από κανέναν εντολές κι αν δεχτείτε από κάποιον παράγοντα, ας πούμε βουλευτή, δημοσιογράφο, θα τον παραπέμπετε σε εμένα”. Αν κάποιος τους έλεγε “στείλε ένα μέσο εδώ” και δεν μπορούσαν να τον διαχειριστούν,  τους είχα πει να παραπέμπουν σε εμένα για να χειρίζομαι την κατάσταση.

Η εκτροπή του ελικοπτέρου στην Motor Oil

Απαντώντας  σε ερώτηση σχετικά με την εκτροπή του ελικοπτέρου προς τη Motor Oil, ο κ. Τόσκας κατέθεσε: «Το έμαθα την επόμενη ημέρα και θύμωσα, γιατί είχα δώσει εντολή να παραπέμπουν σε εμένα, αν δεχτούν επιχειρηματικές πιέσεις. Βέβαια, αν με ρωτήσετε αν έκαναν καλά με την εκτροπή, δεν το ξέρω, γιατί είναι επιχειρησιακό θέμα».

Πρόεδρος: Θα το έκαναν έτσι κι αλλιώς ή πιέστηκαν από επιχειρηματία της χώρας; Αφού τους είχατε πει αυτό, γιατί δεν σας το είπαν;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω γιατί δεν μου το είπαν. Δεν ξέρω αν ήταν για λόγους βιασύνης. Αν βάλουμε το ενδεχόμενο πυρκαγιάς ενός διυλιστηρίου με μια φωτιά που ακόμα δεν είχε εξελιχθεί έτσι, δεν ξέρω ποιο ήταν το κριτήριό τους. Ρωτήστε τους…

7 συνομιλίες

Εισαγγελέας: Λέτε δεν δώσατε επιχειρησιακά εντολές, αλλά υπάρχουν καταγεγραμμένες συνομιλίες που λένε «να ζητηθεί άδεια υπουργού».

Μάρτυρας: Για άλλες πυρκαγιές ήταν, για τον Κάλαμο. Προτεραιότητες τους είχα πει να βάλουν, να μη σκορπίσουν παντού τα μέσα.

Εισαγγελέας: Ο κ. Τερζούδης λέει ότι δίνετε εντολές στο Φωστιέρη, λέει ψέματα;

Μάρτυρας: Λέει ανακρίβειες. Ο Φωστιέρης, αλλά και ο Τερζούδης με ενημέρωναν.

Εισαγγελέας: Είναι νόμιμο να παρεμβαίνει ο υπουργός;

Μάρτυρας: Αν είχατε στρατιωτικούς εδώ, αντί για πυροσβέστες, θα είχαν ξεσηκωθεί. Υπάρχει και κάλυψη και διαφοροποίηση. Αν είπα «μη σκορπίσετε τα μέσα στον Κάλαμο σε μικρές φωτιές και στείλτε στις μεγάλες» είναι καλό ή κακό;

Εισαγγελέας: Στις 27/7/2018 είχατε πει σε συνέντευξη τύπου «δε βλέπω σοβαρά επιχειρησιακά λάθη»…

Μάρτυρας: Ο τίτλος είναι αυτός που λέτε, αλλά, αν διαβάσετε πιο κάτω, είπα αλλά πράγματα. Προσπαθείτε εσείς μετά από 5 χρόνια να βρείτε τα λάθη και θα τα έβλεπα εγώ την επόμενη ημέρα; Υπάρχουν στρατηγικά λάθη, επιχειρησιακά και τακτικά λάθη.

Ο μάρτυρας, απαντώντας σε ερώτηση δικηγόρου προς υποστήριξη της κατηγορίας, κατέθεσε ότι το θέμα ήταν επιχειρησιακό και όχι πολιτικό.

Υποστήριξη κατηγορίας: Γιατί δεν ζητήσατε από τη Βουλή να κριθείτε από τη Δικαιοσύνη;

Μάρτυρας: Νομίζω ότι το θέμα πολιτικοποιείται. Είμαι και ήμουν στη διάθεση της δικαιοσύνης κι από εκεί και πέρα δεν έχω να πω τίποτα.

Υποστήριξη κατηγορίας: Επαναλαμβάνετε και σήμερα ότι δεν θα κάνατε τίποτα διαφορετικό;

Μάρτυρας: Παραιτήθηκα γιατί έχω μάθει από τον στρατό και η συνείδηση μού επιβάλει ότι φταις – δεν φταις, αν γίνει κάτι, παραιτείσαι.

Υποστήριξη κατηγορίας: Σας έπεφτε πολύ να πάρετε τηλέφωνο το υπουργείο Άμυνας να σηκώσουν Σινούκ γιατί καίγεται ο κόσμος στο Μάτι;

Μάρτυρας: Τα αεροδρόμια ήταν όλα κλειστά. Επίσης το Σινούκ, με αυτές τις καιρικές συνθήκες και κουβαλώντας νερό, είναι πολύ δύσκολη η πτήση του.

Η κατάθεση του κ. Τόσκα θα συνεχιστεί αύριο το πρωί.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό