15.9 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Δίαιτα αποτοξίνωσης μετά τις γιορτές: Μύθοι και αλήθειες

Ειδήσεις Ελλάδα

Από Δευτέρα δίαιτα  ή μήπως όχι;

Όλοι ξεφεύγουμε στις γιορτές, καταναλώνουμε πολύ περισσότερο φαγητό και αλκοόλ από όσο θα έπρεπε με αποτέλεσμα να νιώθουμε άσχημα με τον εαυτό μας, πρησμένοι και ίσως με κανένα δύο κιλά παραπάνω.

Έτσι, με το που επανερχόμαστε στην καθημερινότητά μας αναζητούμε κάποια δίαιτα αποτοξίνωσης, συνήθως κάποια από αυτές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Έχουμε όμως αναρωτηθεί εάν μια τέτοια δίαιτα εξπρές μας κάνει καλό ή μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία μας.

Για να δούμε μερικά στοιχεία για την αποτοξίνωση.

Το σώμα έχει τους δικούς του μηχανισμούς αποτοξίνωσης

Όταν σκεφτόμαστε αποτοξίνωση, μας έρχεται στο μυαλό κατανάλωση χυμών, νερού με λεμόνι, νηστεία για μια ή δυο ημέρες κλπ.

Στην πραγματικότητα το σώμα μας χρησιμοποιεί τα δικά του φυσικά συστήματα για να απαλλαγεί από τις τοξίνες, στις οποίες εκτιθέμεθα καθημερινά, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα βαρέα μέταλλα, τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, φυτοφάρμακα, αλκοόλ κ.α.

Στο συκώτι μας υπάρχουν εξειδικευμένα ένζυμα που καταπολεμούν αυτές τις τοξίνες. Στη συνέχεια, το σώμα μας αποβάλλει αυτά τα προϊόντα μέσω των ούρων, των κοπράνων και του ιδρώτα.

Η θεωρία ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται πρόσθετη υποστήριξη για τις φυσικές οδούς αποτοξίνωσης του σώματός τους, δεν γνωρίζουμε αν είναι αλήθεια ή όχι.

Είναι οι δίαιτες αποτοξίνωσης επικίνδυνες;

Εκτός του ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι οι δίαιτες αποτοξίνωσης βοηθούν ουσιαστικά το σώμα μας να αποβάλει τις τοξίνες, υπάρχουν και άλλα μειονεκτήματα, όπως:

Μείωση της πρόσληψης φυτικών ινών καθώς οι περισσότερες δίαιτες περιέχουν μόνο χυμούς. Οι χυμοί είναι φτωχοί σε φυτικές ίνες που χρειάζεται ο οργανισμός για να αποβάλλει τις τοξίνες από τον οργανισμό μέσω των κοπράνων.

Έλλειψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών και βιταμινών.

Ανθυγιεινή μείωση θερμίδων. Ο σοβαρός περιορισμός της πρόσληψης θερμίδων για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό μας, προκαλώντας κόπωση και θέτοντας ακόμη και σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες διακυμάνσεις στο σάκχαρο του αίματος, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο για τα άτομα με διαβήτη.

Επιπλέον, κάποιες μπορεί να οδηγήσουν σε διάρροια.

Τελικά οι δίαιτες αποτοξίνωσης δεν βοηθούν μετά τις γιορτές

Μετά το «φαγοπότι» των γιορτών μπορεί να νιώθουμε ότι πρέπει να την «βγάλουμε» μόνο με χυμούς και νερό αλλά αυτή είναι η λάθος πρακτική. 

Το σώμα μας χρειάζεται θρεπτικά συστατικά για να ανακάμψει. Αρχικά λοιπόν, μπορείτε να υποστηρίξετε την ανάκαμψή του ενυδατώνοντας το.

Στη συνέχεια, επιλέξτε ένα καλά ισορροπημένο γεύμα με μια πηγή πρωτεΐνης, ολόκληρα λαχανικά ή/και φρούτα και πλούσιους σε θρεπτικά συστατικά υδατάνθρακες.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό