16.1 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

«Γρίφος» το άνοιγμα των σχολείων

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Γιάννη Καμπουράκη[email protected] 

Εν αναμονή των προτάσεων της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τη σταδιακή και αργή άρση των περιορισμών που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου και να διαρκέσει τουλάχιστον ως το τέλος Ιουνίου – αν δεν αλλάξει κάτι στην καμπύλη της νόσου –  το μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση αφορά στο άνοιγμα των σχολείων.

Σε αντίθεση με πολλές πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι το σχέδιο είναι ακόμα σε στάδιο επεξεργασίας και πολλές αλλά κρίσιμες λεπτομέρειες, δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, στις 4 Μαΐου ή στις 11 Μαΐου θα ανοίξουν καταστήματα με λίγα τετραγωνικά (εμπορικά, κομμωτήρια κλπ.) ακολουθώντας τους περιορισμούς που ακολουθούνται σήμερα στα φαρμακεία, που ως επί το πλείστον έχουν ανάλογο εμβαδόν. Καφετέριες, εστιατόρια και ταβέρνες αναμένεται επίσης να ξανανοίξουν με τραπέζια έξω στο ½ ή το 1/3 του αριθμού σε κανονικές συνθήκες. Η εισήγηση προβλέπει περιορισμένο αριθμό τραπεζοκαθισμάτων ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες αποστάσεις και η τοποθέτηση τους μόνο στον εξωτερικό χώρο των καταστημάτων, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί με κυβερνητική απόφαση.

Για τα σχολεία, δεν υπάρχουν ακόμα αποφάσεις. Υπάρχουν πληροφορίες ότι θα δοθεί βάρος στην Γ’  Λυκείου λόγω πανελληνίων εξετάσεων τις οποίες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προγραμματίζει – εκτός απροόπτου – για το τέλος Ιουνίου. Αυτό το σχέδιο προβλέπει εξέταση σε όλες τις αίθουσες των σχολικών συγκροτημάτων και όχι σε επιλεγμένα εξεταστικά κέντρα, ώστε να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας, με ένα μαθητή ανά θρανία και λίγα θρανία ανά αίθουσα. Το τι θα γίνει με τις άλλες τάξεις του Λυκείου και το Γυμνάσιο, το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο, είναι ως τώρα δύσκολο να ειπωθεί.

Για παράδειγμα, υπάρχει εισήγηση μετά τα μέσα Μαΐου να ανοίξουν Λύκειο και Γυμνάσιο αλλά να μην ανοίξει ως το τέλος της χρονιάς το Δημοτικό, με το επιχείρημα – πέραν του ότι τα μικρά παιδιά του Δημοτικού δύσκολα θα πειθαρχήσουν στους περιορισμούς που θα συνεχιστούν – ότι εφόσον οι γονείς επιστρέψουν στις δουλειές τους, δε θα είναι ασφαλές για τις γιαγιάδες και τους παππούδες να τα φροντίζουν μετά το σχολείο, όπως συμβαίνει με χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι οι περιορισμοί και τα μέτρα ασφαλείας θα παραταθούν για τις ευπαθείς ομάδες, με ανακοινώσεις – όπως αν θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο που θα αποστέλλεται το sms στον αριθμό 13033 – να αναμένονται.  

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό