20.6 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

«Γράψτε τον επικήδειό σας και σκεφτείτε πώς θα ζήσετε σύμφωνα με αυτόν»

Ειδήσεις Ελλάδα

Δεν τον αποκαλούν τυχαία τον Μάντη της Ομαχά. Κάθε άνοιξη, οι επενδυτές του πολυεθνικού ομίλου Berkshire Hathaway συρρέουν στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της εταιρείας στην Ομαχά της Νεμπράσκα, η πλειονότητα  όμως, είναι εκεί για να ακούσει τον 92χρονο γκουρού, όχι μόνο των οικονομικών αλλά και της ζωής, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Γουόρεν Μπάφετ.

Στην εξαιρετικά επιτυχημένη καριέρα του ο Μπάφετ,  έχει γίνει  είδωλο του κόσμου των επενδύσεων – κάποιος που μπορεί να διδάξει όχι μόνο πώς να βγάλουμε περισσότερα χρήματα, αλλά και πώς να ζήσουμε μια καλύτερη ζωή.

Στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους φέτος, ο Μπάφετ υποστήριξε ότι μεγάλο μέρος της επιτυχίας του οφείλεται στην αποφυγή “μεγάλων λαθών” από τον ίδιο και τους συναδέλφους του. Όταν ρωτήθηκε στη συνεδρίαση του περασμένου Σαββάτου πώς να αποφεύγονται τέτοια λάθη στις επενδύσεις και στη ζωή, ο Μπάφετ, όπως αναφέρει το cnbc έδωσε μια μακάβρια πλην εξαιρετικά εύστοχη απάντηση: «Θα πρέπει να γράψετε τον επικήδειό σας και να βρείτε πώς να ζήσετε σύμφωνα με αυτόν».

Στη συνέχεια παρουσίασε ένα σχέδιο για το πώς να αποφύγετε τα είδη των λαθών που μπορούν να σας εκτροχιάσουν, είτε οικονομικά είτε προσωπικά.

Το πιο σημαντικό πράγμα που είπε ο Μπάφετ και δεν είναι καλό νέο για την οικονομία

Αποφύγετε τα οικονομικά λάθη “που σας βγάζουν εκτός παιχνιδιού”

Όταν πρόκειται για τα χρήματά σας, ο Μπάφετ λέει ότι το είδος των λαθών που μπορεί να σας βλάψουν είναι αυτά που θα μπορούσαν να κλονίσουν τα οικονομικά σας σχέδια και τους στόχους σας.

“Θέλετε απλώς να βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε λάθη που θα σας βγάλουν από το παιχνίδι ή θα πλησιάσουν στο να σας βγάλουν από το παιχνίδι”, λέει. «Δεν πρέπει ποτέ να ξενυχτήσετε ανησυχώντας για τις επενδύσεις σας».

Για τους περισσότερους επενδυτές, αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι πρέπει να επενδύετε ανάλογα με την ανοχή σας στον κίνδυνο και να αποφεύγετε να τοποθετείτε πολλά χρήματα σε οποιαδήποτε μεμονωμένη, επικίνδυνη επένδυση. Διανέμοντας τα ρίσκα σας σε ένα ευρέως διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, συμβάλλετε στον μετριασμό του κινδύνου μιας ” κατρακύλας που θα αλλάξει το παιχνίδι”.

Και το αυτονόητο: «Ξοδεύετε λίγο λιγότερα από όσα κερδίζετε»

Πέρα από αυτό, ο Μπάφετ λέει και τα αυτονόητα: «Θα πρέπει να ξοδεύετε λίγο λιγότερα από όσα κερδίζετε. Μπορείτε βέβαια να ξοδεύετε λίγο περισσότερο από ό,τι κερδίζετε.  Αλλάτότε δημιουργείται χρέος και οι πιθανότητες είναι ότι να μην ξεχρεώσετε ποτέ» είπε.

«Για να βγείτε κερδισμένοι ενώ έχετε χρέη από πιστωτικές κάρτες ύψους 12% ή 14%, θα πρέπει να κερδίζετε ακόμη περισσότερα από όσα βγάζετε από τις επενδύσεις σας”, συνέχισε. «Αν μπορείτε να το κάνετε αυτό, ελάτε στην Berkshire Hathaway»

Οι υπολογισμοί του Μπάφετ είναι αρκετά  γενναιόδωροι, σε σχέση με την πραγματικότητα. Ιστορικά, ο S&P 500 προσφέρει μια ετήσια απόδοση της τάξης του 10% περίπου. Και χάρη στις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, το μέσο ετήσιο επιτόκιο του χρέους των πιστωτικών καρτών ξεπερνά το 20%, σύμφωνα με το Bankrate.

«Πες σε κάποιον να πάει στο διάολο, αλλά… αύριο»

O Μπάφετ επίσης μοιράστηκε συμβουλές που έλαβε από τον μακροχρόνιο φίλο και επιχειρηματικό συνεργάτη του Τομ Μέρφι

«Πάντα να λες σε κάποιον να πάει στο διάολο… αύριο. Λοιπόν, αυτή ήταν σπουδαία συμβουλή. Σκεφτείτε την  όταν κάθεστε σε έναν υπολογιστή και καταστρέφετε τη ζωή σας για πάντα λέγοντας σε κάποιον να πάει στο διάολο, ή κάτι άλλο, μέσα σε 30 δευτερόλεπτα και δεν μπορείτε να το διαγράψετε»..

«Με άλλα λόγια, μπορεί να θέλετε πάρα πολύ να δώσετε στους άλλους να καταλάβουν τι σκέφτεστε, αλλά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να κάνετε ζημιά στη δική σας φήμη. Θα ήταν σοφότερο να αφήσετε τον εαυτό σας να ηρεμήσει ή, στην περίπτωση του διαδικτύου, να αποφύγετε να δημιουργήσετε ένα οριστικό αρχείο κακής, παρορμητικής συμπεριφοράς».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό