15.9 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Γλύτωσε από τους Ναζί, βρέθηκε από έναν σκύλο, αλλά χάθηκε για πάντα

Ειδήσεις Ελλάδα

Το Ζιλ Ριμέ αποτελεί το πρώτο τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Έχει ταξιδέψει σε διάφορες χώρες, έχει αλλάξει ηπείρους και χέρια, έχει γίνει πόλος έλξης πολλών ποδοσφαιριστών, αλλά το τέλος του δεν ήταν αίσιο.

Το ιστορικό τρόπαιο που κράτησαν παίκτες όπως ο Πελέ, ο Μπόμπι Μουρ, ο Τζουζέπε Μεάτσα, ο Σκιαφίνο, ο Γκαρίντσα και ο Χέλμουντ Ραν έγινε πολλές φορές στόχος των ληστών. Εκλάπη τρεις φορές από την στιγμή της δημιουργία του, με την τελευταία το 1983 να έχει αποβεί μοιραία καθώς δεν βρέθηκε ποτέ ξανά. 

Η έμπνευση του Ζιλ Ριμέ και η δημιουργία του τροπαίου

Ο Ζιλ Ριμέ ήταν πρόεδρος της FIFA και αποτέλεσε τον άνθρωπο που εμπνεύστηκε και συνέβαλε στην δημιουργία του παγκοσμίου κυπέλλου. Η ονομασία του τροπαίου ήταν «Νίκη» και σχεδιάστηκε από τον παριζιάνο γλύπτη Αλμπέρ Λαφλέρ το 1929.  

Το 1930 άλλαξε για πρώτη φορά ήπειρο και ταξίδεψε μέχρι την Ουρουγουάη για την πρώτη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Το τρόπαιο μετέφερε ο Ζιλ Ριμέ με το πλοίο «Conte Verde».

Η προσπάθεια αρπαγής από τους Ναζί

Το 1938 οι Ιταλοί αναδείχθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη φορά Πρωταθλητές Κόσμου, με το τρόπαιο να παραμένει στην κατοχή τους. Έντονες ήταν οι πολιτικές εντάσεις της εποχής και λίγο αργότερα ξέσπασε ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος.

Τα στρατιωτικά στελέχη της Ναζιστικής Γερμανίας θέλησαν να πάρουν στην κατοχή τους το Ζιλ Ριμέ. Αφού δεν μπόρεσαν εντός γηπέδου καθώς αποκλείστηκαν από τον πρώτο και όλας γύρο, έκαναν χρήση εξουσίας. Ο Ιταλός αντιπρόεδρος της FIFA Οτορίνο Μπαράσι το πήρε από μια τράπεζα στην Ρώμη, όπου φυλασσόταν και το έκρυψε σε ένα κουτί από παπούτσια κάτω από το κρεβάτι του, πράγμα που δεν σκέφτηκαν να ψάξουν με την εισβολή στο σπίτι του οι Ναζί.

Ο Μπαράσι επέστρεψε το τρόπαιο στην FIFA το 1950 για να διεξαχθεί η διοργάνωση στην Βραζιλία. 

Εκλάπη στην Αγγλία αλλά βρέθηκε από τον σκύλο με όνομα Pickles

Το 1966 το Ζιλ Ριμέ ταξίδεψε μέχρι την Αγγλία, την διοργανώτρια χώμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου για τη χρονιά εκείνη. Ήταν τοποθετημένο στον εκθεσιακό χώρο «Westminster Central Hall» στο Λονδίνο, αλλά εκλάπη από τον Σίντει Κουγκουλέρ την Κυριακή 20 Μαρτίου 1966. Ο ίδιος ποτέ δεν το παραδέχθηκε, αλλά συγγενικό του πρόσωπο έκανε γνωστή αυτή τη πληροφορία μετά τον θάνατο του. 

Το τρόπαιο βρέθηκε  επτά ημέρες αργότερα από τον σκύλο με όνομα Pickles, τυλιγμένο σε εφημερίδα έξω από τον κήπο ενός σπιτιού στο Upper Norwood, στο νότιο Λονδίνο. Ο ιδιοκτήτης του πήρε αμοιβή 6.000 λιρών. 

Η ημέρα που το ιστορικό τρόπαιο χάθηκε για πάντα

Το 1970 η Βραζιλία κατέκτησε το 3ο Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορίας της. Η FIFA είχε ως κανονισμό ότι η ομάδα που θα στεφθεί τρεις φορές Πρωταθλήτρια Κόσμου θα πάρει το Ζιλ Ριμέ μόνιμα στην κατοχή της. 

Έτσι και έγινε, με την ομάδα του Πελέ να το τοποθετεί σε μια κρυστάλλινη βιτρίνα, στα Γραφεία της CBF στην οδό Rua da Alfandega του Ρίο ντε Τζανέιρο. 

Στις 19 Δεκεμβρίου 1983 το τρόπαιο εκλάπη από το μέρος που φυλασσόταν. Ληστές ακινητοποίησαν και έδεσαν τον φύλακα, στην συνέχεια έσπασαν το ξύλινο πλαίσιο της αλεξίσφαιρης κρυστάλλινης βιτρίνας και το έκλεψαν. Αγνοήσαν το αντίγραφο που υπήρχε ασφαλισμένο σε ένα κουτί καθώς ακολούθησαν πιστά το σχέδιο τους, γνωρίζοντας που βρίσκεται το αληθινό. 

Οι πληροφορίες θέλουν τους Ρότσα, Λουίζ και Περάλτα να είναι τα άτομα που στέρησαν από την Βραζιλία το δικό της τρόπαιο χωρίς ίχνος πατριωτισμού, λιώνοντας το προκειμένου να πάρουν τον χρυσό.

Τζένη Παπαδοπούλου 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό