16.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Γλαβίνας για Τέμπη: «Περιφρόνηση των θυμάτων η σημερινή απουσία του πρωθυπουργού»

Ειδήσεις Ελλάδα

Ενόψει της συζήτησης στη Βουλή για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών, ο κ. Γλαβίνας έκανε λόγο για «ένα συγκεκριμένο μοτίβο της Κυβέρνησης που σε όλες τις υποθέσεις ρίχνει πάντα το φταίξιμο σε κάποια τρίτα πρόσωπα ώστε να υπάρξει συγκάλυψη των ευθυνών των πολιτικών προσώπων. Ένα μοτίβο που έχουμε δει σε πιο ανελεύθερες δημοκρατίες που δεν έχουν μεγάλη πίστη στα δημοκρατικά κεκτημένα και όπου ό,τι δεν μας αρέσει, το ρίχνουμε στο πυρ. Κλείνει σήμερα μία πρώτη επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος, η διαλεύκανση του οποίου δεν έχει υπάρξει ακόμη, παρά το κοινωνικό αίτημα και τον αγώνα των συγγενών των θυμάτων». Στάθηκε, δε, ιδιαίτερα στην απουσία του Πρωθυπουργού, λέγοντας πως αυτή συνιστά «περιφρόνηση των θυμάτων, του αγώνα των οικογενειών τους για δικαιοσύνη» και χαρακτηρίζοντάς τη «πράξη δειλίας, την οποία δεν θα έκανε ένας Πρωθυπουργός που αντιλαμβάνεται το κοινωνικό αίσθημα».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ, στάθηκε στην ανάγκη «στήριξης του αγώνα των οικογενειών που, μέσα στον πόνο και στην οδύνη τους, έχουν το θάρρος να προσπαθούν να ανακαλύψουν τι συνέβη. Αυτό από μόνο του δεν έχει κομματικά χαρακτηριστικά, όπως η ίδια η κοινωνία έχει αποδείξει. Όποιος προσπαθεί να του αποδώσει πολιτικά χαρακτηριστικά ο στόχος του είναι άλλος. Οφείλουμε να σεβαστούμε τον πολύ σοβαρό αυτόν αγώνα για να δυναμώσουμε μία πολύ μεγάλη δυναμική που έχει δημιουργήσει η ελληνική κοινωνία και οι συγγενείς των θυμάτων».

Κληθείς να σχολιάσει την επίθεση που εξαπέλυσε σε βάρος της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, Λάουρα Κοβέσι, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο Θανάσης Γλαβίνας εκτίμησε ότι «πρόκειται για έναν καθαρά ευρωσκεπτικιστικό λόγο και έναν πούρο αντιευρωπαϊσμό. Όποιος λέει κάτι άλλο με το οποίο η Κυβέρνηση δεν συμφωνεί, επιστρέφουμε στην εθνική κυριαρχία. Όταν τη βολεύει, τότε γινόμαστε και πάλι Ευρωπαίοι. Δυστυχώς, να ενημερώσουμε τον κ. Γεωργιάδη ότι η πίστη στην ευρωπαϊκή ιδέα δεν είναι α λα καρτ. Ο τρόπος και η φρασεολογία του κ. Γεωργιάδη παραπέμπει στις παλιές αλλά και όπως φαίνεται διαχρονικές του ιδέες ενάντια στην Ευρώπη των λαών, ενάντια στο οικοδόμημα και στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, προφανώς εστιάζοντας σε μία πιο εθνικιστική προσέγγιση των ζητημάτων. Ο λόγος του έπρεπε το λιγότερο να αποδοκιμαστεί από την Κυβέρνηση. Δεν ακούσαμε κάποιες σχετικές αντιρρήσεις. Η κ. Κοβέσι κάνει τη δουλειά της και ορθώς θέλει με τη σειρά της να πέσει φως σε αυτή την υπόθεση, διότι είναι και ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. Μέρος των χρημάτων αυτών ήταν ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν όπως θα έπρεπε».

Αναφορικά με την υπόθεση της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου, ο κ. Γλαβίνας σημείωσε ότι «εμείς εμπιστευόμαστε την ανεξάρτητη αρχή και τις δικαστικές αρχές. Έχουμε ακούσει τόσα ψέματα για αυτήν την υπόθεση από την Κυβέρνηση και τα στελέχη της, που πραγματικά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα καταλήξει. Κάποια από αυτά μάλιστα, μέχρι πριν λίγο τα επιβράβευαν και τα έβαζαν σε θέση ευθύνης ενώ παραβίαζαν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος Σε οποιαδήποτε χώρα αν είχε συμβεί τέτοιου είδους παραβίαση προσωπικών δεδομένων, η αρμόδια υπουργός θα είχε παραιτηθεί την επόμενη ώρα». Τόνισε, παράλληλα, ότι «τα προβλήματα της Κυβέρνησης είναι πάρα πολλά και μία μεγάλη πτώση των ποσοστών της στις Ευρωεκλογές θα αποτελέσει ένα πολύ σοβαρό μήνυμα από τον ελληνικό λαό».

Ερωτηθείς για το θέμα του πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ τόνισε ότι «εμείς ζητάμε διαφάνεια, χωρίς μισόλογα και ήξεις-αφήξεις. Η πολιτική είναι ευθύνη. Αν ο κ. Κασσελάκης αποδεικνύει τέτοια ανευθυνότητα τώρα, καταλαβαίνετε τι μπορεί να συμβεί αν χρειαστεί να λάβει πιο σοβαρές αποφάσεις για τη χώρα. Πρέπει άμεσα να αποδείξει ότι όλα είναι σωστά με τα οικονομικά του και να μη δίνει παράταση στον εαυτό του».

Επέκρινε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι δημόσιες παρεμβάσεις του στερούνται πολιτικής ουσίας. «Ακόμη και την υποχρέωση στρατιωτικής θητείας την αντιμετωπίζει με lifestyle και όχι με σεβασμό σε αυτήν. Τη Νέα Δημοκρατία ίσως να τη βολεύει ένας τέτοιος αντίπαλος, αλλά στις ευρωεκλογές το ΠαΣοΚ θα είναι το δεύτερο κόμμα. Η χώρα χρειάζεται αξιοπιστία, σοβαρότητα, υπευθυνότητα για την επόμενη ημέρα για να καλυφθεί ένα πολιτικό κενό που λέει ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση». Κλείνοντας, ο Θανάσης Γλαβίνας τόνισε ότι το ευρωψηφοδέλτιο του ΠαΣοΚ θα είναι σοβαρό, αξιόπιστο και ανανεωμένο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό