23.8 C
Athens
Τρίτη, 4 Ιουνίου, 2024

Γιορτή της Μητέρας 2024: Γιορτάζεται αυτή την Κυριακή

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Γιορτή της Μητέρας γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στις ΗΠΑ, και αποτελεί μια ξεχωριστή αφορμή για να δείξουμε την αγάπη μας με ουσιαστικούς τρόπους στις μητέρες.

Είναι μια γιορτή που τιμά την μητέρα και τη μητρότητα. Γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο (σε κάποιες χώρες ωστόσο σε διαφορετικές ημερομηνίες). Την ειδική αυτή ημέρα, οι άνθρωποι εκφράζουν την αγάπη, την ευγνωμοσύνη και την εκτίμηση για τις μητέρες τους με δώρα, κάρτες, λουλούδια ή περνώντας ποιοτικό χρόνο μαζί τους. Πολλές οικογένειες γιορτάζουν επίσης διοργανώνοντας ειδικά γεύματα ή εκδρομές για να δείξουν στις μητέρες τους πόσο πολύ τις εκτιμούν και τις αγαπούν.

Είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην έκφραση ευγνωμοσύνης και εκτίμησης για την άνευ όρων αγάπη, τη φροντίδα και τις θυσίες που κάνουν οι μητέρες για τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Είναι μια ειδική περίσταση που πέφτει κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Φέτος, το 2024, θα εορταστεί στις 12 Μαΐου.

Ιστορία της Γιορτής της Μητέρας

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναπτύχθηκε ένα έθιμο που ήθελε τους ανθρώπους που είχαν μετακομίσει μακριά από τον τόπο όπου μεγάλωσαν, να επιστρέφουν για να επισκεφθούν τις εκκλησίες της πατρίδας τους και τις μητέρες τους, την τέταρτη Κυριακή της χριστιανικής γιορτής της Σαρακοστής. Εκείνη την εποχή, δεν ήταν ασυνήθιστο για τα παιδιά να φεύγουν από το σπίτι για να εργαστούν όταν ήταν ακόμη και 10 ετών, οπότε αυτή ήταν μια ευκαιρία για τις οικογένειες να  ξανασυναντηθούν. Αυτό λοιπόν οδήγησε στην Κυριακή (Γιορτή) της Μητέρας στη Βρετανία. Καθώς οι ημερομηνίες της Σαρακοστής ποικίλλουν κάθε χρόνο, το ίδιο συμβαίνει και με την ημερομηνία της Γιορτής της Μητέρας.

Αν και συχνά αποκαλείται Γιορτή της Μητέρας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν έχει καμία σχέση με την αμερικανική Γιορτή της Μητέρας. Στις ΗΠΑ, η Γιορτή της Μητέρας γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου κάθε έτους. Η ιδέα ξεκίνησε στην Αμερική όταν μια γυναίκα ονόματι Anna Jarvis πραγματοποίησε μια μικρή επιμνημόσυνη δέηση για τη μητέρα της στις 12 Μαΐου 1907. Σύντομα, τα περισσότερα μέρη στην Αμερική τηρούσαν την ημέρα και το 1914, ο πρόεδρος των ΗΠΑ την έκανε εθνική εορτή, που γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά στην Ελλάδα η Γιορτή της Μητέρας είχε συνδεθεί με την γιορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Κατά τη δεκαετία του 1960 ωστόσο άρχισε να καθιερώνεται ο εορτασμός της δεύτερης Κυριακής του Μαΐου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό