26.3 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Για φαντάσου να έρθουν ξαφνικά μια νύχτα στο Den Helder – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη χθες στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου. Ήταν εκεί η Ολλανδέζα Ρία Όομεν, πρώην ευρωβουλευτής μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης μαζί με τους βουλευτές Δημήτρη Καιρίδη και Θόδωρο Ρουσόπουλο. Η Όομεν, ετοιμάζει μια έκθεση για την Ανατολική Μεσόγειο και τέτοιες εκθέσεις χρειάζονται προσοχή. Μόλις άλλωστε είχε επιστρέψει από την Τουρκία. Η συζήτηση στο γραφείο του υπουργού είχε «ανάψει» για τα ελληνοτουρκικά, όταν η Ολλανδέζα παρατήρησε: «Μα, εσείς ξοδεύετε πολλά για την άμυνα». Αμέσως απάντησε ο υπουργός Άμυνας: « Εσείς δεν έχετε γείτονα την Τουρκία. Για σκεφτείτε να εισβάλουν οι Ρώσοι στην Πολωνία…».

Η Ολλανδέζα τους είπε πως δεν είναι το ίδιο πράγμα, με τον υπουργό να της λέει ότι δεχόμαστε απειλές από χώρα μέλος του ΝΑΤΟ: «Το φαντάζεστε να σας λένε κάποιοι ότι θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα στο Den Helder»; Ακούγοντας αυτό η Ολλανδέζα φάνηκε να… εκπλήσσεται, με τον υπουργό να εξηγεί στους Ρουσόπουλο και Καιρίδη ότι το Den Helder, είναι μια παράκτια ολλανδική πόλη, και ότι τη βρήκε ψάχνοντας για ώρα σε έναν χάρτη, αφού γνώριζε ότι θα ερχόταν στο γραφείο του η Ολλανδέζα και ήθελε να είναι προετοιμασμένος για μια τέτοια ερώτηση..

***Τι γύρευε ο Παπανδρέου στο υπουργείο Άμυνας

Και ξαφνικά στο υπουργικό γραφείο όλα κύλησαν ήρεμα. Ο υπουργός και οι δύο Έλληνες βουλευτές της πρόσφεραν γεύμα (κοτόπουλο, και κρέας κοκκινιστό με μια πλούσια σαλάτα) στο Δώμα του Ναυτικού (έμεινε ενθουσιασμένη από την σαλάτα) και νάταν μονάχα αυτό; Της κανόνισαν και ραντεβού με τον… Γιώργο Παπανδρέου μέσα στο Πεντάγωνο. Δεν τον είχε συναντήσει καθότι ο πρώην Πρωθυπουργός απουσίαζε στο Στρασβούργο και τον συνάντησε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας πριν αναχωρήσει.

***Το γεύμα της Ντόρας στην Ολλανδέζα

Προηγουμένως η Ολλανδέζα συναντήθηκε με την Ντόρα Μπακογιάννη σε μια εξαιρετική ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά και για τα εθνικά θέματα. Της παρέθεσε μάλιστα και γεύμα σε κεντρικό ξενοδοχείο στο οποίο παρευρέθηκαν οι Ρουσόπουλος, Καιρίδης, Κατρούγκαλος, και Νίνα Κασιμάτη. Η Ολλανδέζα επισκέφθηκε και το υπουργείο Εξωτερικών και είχε συνάντηση με τον Νίκο Δένδια.

***Δεν θα ξανακυλήσει η πολιτική ζωή στον βούρκο

Το μήνυμα, σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του σε συγκέντρωση μελών και φίλων της Ν.Δ, στον κεντρικό πεζόδρομο της Κατερίνης ήταν: «Δεν είναι τώρα η ώρα να ξανακυλήσουμε την πολιτική ζωή της χώρας στο βούρκο». Ταυτόχρονα, είπε πώς το δίλημμα των εκλογών του 2023 θα είναι αν θέλουμε να πάμε μπρος ή πίσω και σημείωσε ότι η Ελλάδα γίνεται πιο ισχυρή, πιο ευημερούσα, μία χώρα με αυτοπεποίθηση. Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι πολίτες θα δώσουν με την ψήφο τους και πάλι την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

***Στην Θεσμών καλείται ο Γρηγόρης Δημητριάδης

Όπως σας είχα προαναγγείλει έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Ήταν μια ενδιαφέρουσα συνεδρίαση που αφορούσε κυρίως την υπόθεση των υποκλοπών. Αποφασίστηκε, όπως μαθαίνω, μετά από αίτημα των 2/5 της Επιτροπής (δηλαδή το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης) η κλήση στην Επιτροπή των Γρηγόρη Δημητριάδη, Μπίτζιου, Γιάννη Λαβράνου και Ντίλιαν στο τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να υπάρξει βίαιη προσαγωγή σε περίπτωση που δεν εμφανισθούν με τους βουλευτές της ΝΔ να δηλώνουν ότι δεν προβλέπεται βίαιη προσαγωγή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Ωστόσο ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι η βίαιη προσαγωγή προβλέπεται ρητά από το 43Α του Κανονισμού που ρυθμίζει τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και παραπέμπει στο 147 που δίνει αυτήν τη εξουσία στον Πρόεδρο της Επιτροπής.

***Δημόσια συνεδρίαση και πρακτικά στη δημοσιότητα

Δηλαδή με δυο λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠαΣοΚ- ΚΙΝΑΛ θα επιμείνουν έως το τέλος να προσέλθουν για κατάθεση (ακρόαση) οι παραπάνω γιατί όπως λένε δεν μπορεί να αποφεύγουν συνεχώς την κατάθεση αφού τα ονόματά τους έχουν ακουστεί ότι εμπλέκονται στο θέμα των υποκλοπών. Επιπλέον οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσουν η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να γίνονται εφεξής δημόσια (με τηλεοπτική κάλυψη) και τα πρακτικά να δίνονται στη δημοσιότητα, αφού, όπως λένε, δεν υπάρχει θέμα απορρήτου

***Πώς χτίζεται μια συμμαχία με τις αραβικές χώρες

Ας αρχίσω πρώτα με την είδηση: Τρία Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν χθες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για συνεκπαίδευση με άλλα μαχητικά ανάμεσα στα οποία αμερικανικά και βρετανικά. Οι αμυντικές σχέσεις της χώρας μας με τον Αραβικό κόσμο, αλλά και με το Ισραήλ χτίζονται κάθε μέρα με πολλή προσοχή. Για παράδειγμα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η χώρα μας έχει υπογράψει αμυντική συμφωνία στρατιωτικής συνδρομής, στην Σαουδική Αραβία έχουμε στείλει μια συστοιχία Patriot, με 91 Έλληνες στρατιωτικούς για την υποστήριξή της, τους οποίους μόλις χθες επισκέφθηκε και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Στη Σούδα και στην 115 Πτέρυγα Μάχης βρίσκονται Σαουδαραβικά F-15, που πετάνε φτερό με φτερό με δικά μας F-16 στο κεντρικό Αιγαίο. Μέσα σε όλα αυτά δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ έχει επισκεφθεί την Ιορδανία, αλλά και το Ισραήλ. Σε λίγο, στις 19 Νοεμβρίου αρχίζει η πολυεθνική άσκηση «Μέδουσα», στην Αίγυπτο με συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων και για πρώτη φορά  με τη συμμετοχή ενός πολεμικού σαουδαραβικού πλοίου. Ποτέ άλλοτε η χώρα μας δεν έχει αναπτύξει τόσο στενές αμυντικές (και διπλωματικές) σχέσεις με τόσες χώρες της Μέσης Ανατολής.

***Ίδρυμα Αντώνης Σαμαράς

Την έναρξη λειτουργίας του ιδρύματος «Αντώνης Σαμαράς» στις 7 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο πρώην πρωθυπουργός. Μάλιστα στην εκδήλωση που θα εγκαινιάσει τη λειτουργία του ιδρύματος, κεντρικός ομιλητής θα είναι ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ιδρύματος «Αντώνης Σαμαράς» έχει ως εξής: «Το “Ίδρυμα Αντώνης Σαμαράς” πραγματοποιεί, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00, εκδήλωση που σηματοδοτεί την έναρξη λειτουργίας του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Παλλάς (Βουκουρεστίου 5) με κεντρικό ομιλητή τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά».

***Όταν απαγορεύεις το… παράνομο

Άκουσα τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στο ραδιόφωνο να προαναγγέλλει ότι η «κυβέρνηση θα φέρει σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο θα απαγορεύει κάθε χρήση… παράνομου λογισμικού». Τώρα πως θα απαγορεύει το… παράνομο δεν ξέρω πώς θα το κάνει. Ή εάν χρειάζεται ειδικός νόμος για αυτό. Μάλλον θα εννοούσε ότι, θα απαγορεύει το «κακόβουλο» λογισμικό κάνοντας σαρδάμ ο υπουργός, γιατί εάν υπάρχουν νόμοι που απαγορεύουν τα απαγορευμένα θα πρέπει αν υπάρχουν και νόμοι που θα επιτρέπουν τα… νόμιμα!

***Ο Φέτερμαν, ο Dr Oz και η Αγιά Σοφιά

Θα επανέλθω στις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές και θα αναφερθώ σε μια νίκη που εκνεύρισε όσο καμία άλλη τον Ντόναλντ Τραμπ. Τη νίκη του Τζον Φέτερμαν ανακηρύχθηκε επικράτησε του Μεχμέτ Οζ, του Ρεπουμπλικανού διάσημου γιατρού που είχε την στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ και ήταν εκλεκτός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανατρέποντας μια έδρα στη Γερουσία που κατείχαν οι Ρεπουμπλικάνοι. Ο Φέτερμαν με πλούσια γενειάδα και με τατουάζ στο σώμα κέρδισε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων της πολιτείας του. Παρομοίασε το εγκεφαλικό του επεισόδιο που υπέστη τον περασμένο Μάιο με μία «πτώση» στο ρινγκ και το υιοθέτησε ως σύνθημα της προεκλογικής του καμπάνιας. Αυτό όμως που έχει περισσότερο σημασία είναι ότι…

Τον περασμένο μήνα, ο Αναπληρωτής Κυβερνήτης της Πενσυλβάνια και υποψήφιος -τότε- Γερουσιαστής, Τζον Φέτερμαν, δεν δίστασε να πάρει ανοιχτά θέση, περιγράφοντας την Τουρκία ως «περιοχή ανησυχίας» για τον ίδιο και εκφράζοντας την αγωνία του για τη δήμευση χιλιάδων περιουσιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την Τουρκία, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, το κλείσιμο της Σχολής της Χάλκης, αλλά και την πρακτική της Άγκυρας να παρεμβαίνει στην Οικουμενική Πατριαρχική διαδοχή…

***Ο εφετινός χριστουγεννιάτικος led στολισμός

Άρχισε ο χριστουγεννιάτικος στολισμός της Αθήνα, αλλά τα χριστουγεννιάτικα φώτα θα ανάψουν τέλος Νοεμβρίου και το χριστουγεννιάτικο δένδρο που θα τοποθετηθεί στο Σύνταγμα θα έρθει από το Καρπενήσι (όπως έρχεται κάθε χρόνο) αρχές Δεκεμβρίου. Όπως λέει ο Δήμαρχος Αθηναίων από τον εφετινό χριστουγεννιάτικο φωτισμό καταβλήθηκε προσπάθεια ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια. Έτσι αντικαταστάθηκαν όλα τα λαμπιόνια με λαμπιόνια led και κατάφερε να εξοικονομήσει ενέργεια περίπου 60 (σε σχέση με πέρυσι). Αυτό, λέει του δίνει την άνεση να φωταγωγήσει περισσότερες γειτονιές της Αθήνας.

***Συγχαρητήρια Μητσοτάκη στον Παπακαλιάτη για το Maestro

Sτο πλαίσιο εκδήλωσης στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια σε Παπακαλιάτη για την αγορά των δικαιωμάτων του «Maestro» από το Νetflix: «Μέχρι σήμερα», σημείωσε, «καμία μεγάλη πλατφόρμα δεν είχε φιλοξενήσει τις ιστορίες μας, τις ιστορίες των Ελλήνων δημιουργών. Αυτό, όμως, άλλαξε αυτή την εβδομάδα, καθώς το Netflix ανακοίνωσε την απόκτηση των παγκοσμίων δικαιωμάτων της ελληνικής δραματικής σειράς «Maestro». Συγχαρητήρια, κ. Παπακαλιάτη. Μας κάνετε όλους περήφανους» είπε ο πρωθυπουργός.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό