22 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Για «γερά» προτοφόλια οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε επίπεδα ρεκόρ εκτοξεύτηκε η τιμή του χυμού πορτοκαλιού , λόγω των χαμηλών αποθεμάτων και της πρόσφατης καταστροφικής συγκομιδής στις ΗΠΑ η οποία είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 56 ετών σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας (USDA), κυρίως λόγω της εξάπλωσης του πρασινίσματος των εσπεριδοειδών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Βραζιλία, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 75% της παγκόσμιας προσφοράς χυμού πορτοκαλιού, τα αποθέματα χυμού έχουν μειωθεί σχεδόν στο μηδέν, σύμφωνα με το mintecglobal.

Η αύξηση στην τιμή του χυμού πορτοκαλιού συνεχίζει την ανοδική της πορεία σε παγκόσμιο επίπεδο, επιτυγχάνοντας τον Οκτώβριο νέα ρεκόρ.

Ένας βασικός παράγοντας πίσω από την εκτίναξη της τιμής είναι τα μειωμένα αποθέματα, τα οποία έχουν μειωθεί σχεδόν στο 50%, συγκριτικά με το 2022, και είναι μόλις το ένα τέταρτο των επιπέδων του 2019.

Δεδομένων των σημαντικών απωλειών που υπέστησαν οι παραγωγοί λόγω της ασθένειας του πρασίνου, πολλοί διστάζουν να επανεπενδύσουν στη φύτευση περισσότερων πορτοκαλιών, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς.

Το θέμα είχε αναδείξει ο Flash.gr με ανάλογη δημοσίευση στις1/11/2023.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό