16.5 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

«Για άλλη μια φορά ΔΗΚΙΟ-ΠΔΣΟ-ΠΟΦΕΕ αυθαιρετούν στην ΚΔ του ΟΕΕ για να στηρίξουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης»

Ειδήσεις Ελλάδα

www.dpko.gr

Για άλλη μια φορά η πλειοψηφία της Κεντρικής Διοίκησης (ΚΔ) στο ΟΕΕ, ΔΗΚΙΟ-ΠΔΣΟ-ΠΟΦΕΕ, «κουρέλιασε» κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας, προσπερνώντας τα βασικά όργανα αποφάσεων, που είναι η ΣΤΑ και η Κεντρική Διοίκηση, για να πάρουν αποφάσεις στήριξης και επικύρωσης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

Τελευταίο και πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δημοσιοποίηση «θέσεων» για τον Κρατικό Προϋπολογισμό, οι οποίες παρουσιάστηκαν για πολλοστή φορά σαν «θέσεις του ΟΕΕ», αλλά τα όργανα του δεν τις έχουν συζητήσει. Και αυτή η πρακτική ακολουθείται συστηματικά κάθε φορά,  όταν πρόκειται να συζητηθούν θέματα που αποτελούν για το κεφάλαιο «ιερές αγελάδες» για τα συμφέροντά του (π.χ. ο πρόσφατος αναπτυξιακός νόμος).

Παγιώνεται η τακτική του Προεδρείου (ΔΗΚΙΟ/ΝΔ, ΠΔΣΟ/ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΠΟΦΕΕ), με την ανοχή ΠΟΕ/ΣΥΡΙΖΑ και ΑΚΙΟΕ, να δημοσιεύει «θέσεις» που εμφανίζονται να είναι του ΟΕΕ για πολύ σοβαρά ζητήματα οικονομικής πολιτικής και οικονομικών εξελίξεων, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε συζήτηση σε συνεδρίαση της ΚΔ.

Μέχρι και την ώρα που παρουσιάστηκαν οι «θέσεις» για το Κρατικό Προϋπολογισμό, μέλη της ΚΔ δεν είχαν λάβει ούτε καν ένα σχέδιο αυτών των τοποθετήσεων, πόσο μάλλον τα κείμενα των «θέσεων». Με ευθύνη του Προεδρείου συντάσσονται «θέσεις» από μια επιτροπή πανεπιστημιακών καθηγητών (ορισμένη από την ΚΔ), που στην πραγματικότητα απηχούν δικές τους απόψεις και αναλύσεις, ενώ δεν έχουν συζητηθεί ή τουλάχιστον παρουσιαστεί στην ΚΔ. Άραγε πού συζητήθηκαν; Ποιός αποφάσισε για λογαριασμό του ΟΕΕ; Τι θέλουν να κρύψουν;

Στην τελευταία συνεδρίαση (14/12/21) η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ έθεσε το παραπάνω θέμα καταψηφίζοντας τη δαπάνη για τη συγκεκριμένη παρουσίαση και την έκδοση που θα ακολουθήσει. Ταυτόχρονα καταδίκασε τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2022 ως μνημόνιο αντιλαϊκότητας. Ακολούθησε εκκωφαντική σιωπή από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, που προφανώς καταδεικνύει τη στρατηγική τους σύμπλευση.

Έτσι κι αλλιώς την πλειοψηφία έχουν δυνάμεις που υπερασπίζονται την αστική πολιτική και ιδεολογία, δηλαδή οι παρατάξεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν να προωθήσουν τους αστικούς σχεδιασμούς στα κύρια προτάγματα της «ψηφιακής και  πράσινης μετάβασης». Να «ντύσουν» με επιστημονικό άλλοθι, να δώσουν δήθεν επιστημονική βαρύτητα στις αντιλαϊκές αποφάσεις της κυβέρνησης, στο μονόδρομο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και στο προπαγανδιστικό αφήγημα ότι τάχα όλοι μπορούν να έχουν όφελος από αυτή.

Μπορούν όμως να έχουν όλοι όφελος; Η απάντηση είναι «όχι» και τη δίνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ο κρατικός προϋπολογισμός. Η υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού, ακόμα και σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης, διευρύνει ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες και τις ταξικές αντιθέσεις. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες το πραγματικό ΑΕΠ για το 2022 θα αυξηθεί κατά 4,5%, ενώ ο μέσος πραγματικός μισθός θα παρουσιάσει μια οριακή μεταβολή, μόλις κατά 0,2%!

Το κύριο βάρος των φορολογικών εσόδων πέφτει για μια ακόμη φορά στις πλάτες του εργατικού-λαϊκού εισοδήματος. Αυξάνονται τα έσοδα από τους κατ’ εξοχήν αντιλαϊκούς φόρους, τους έμμεσους, αποτελώντας το 57% των συνολικών φορολογικών εσόδων. Η συμμετοχή των επιχειρηματικών ομίλων παραμένει καθηλωμένη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γύρω στο 5%! Διατηρείται ο αντιλαϊκός ΕΝΦΙΑ, ενώ και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, διατηρούν σε αναστολή τον ειδικό φόρο ακινήτων των νομικών προσώπων, ο οποίος μένει στα χαρτιά, παρότι τα έσοδα αυτών των φόρων υπολογίζεται ότι είναι μιάμιση φορά μεγαλύτερα από τον ΕΝΦΙΑ! Και αυτά είναι ορισμένα παραδείγματα.

Παρά την αύξηση του ΑΕΠ, που η κυβέρνηση διαφημίζει «κάθε τρεις και λίγο», αλλά και των φορολογικών εσόδων, παραμένουν «παγωμένες» ή μειώνονται οι δαπάνες για παροχές στους εργαζόμενους, για συντάξεις, για την Υγεία και την Παιδεία, γνωρίζοντας τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν. Αντίθετα, βλέπουμε να εκτοξεύονται οι δαπάνες που σχετίζονται με τις καπιταλιστικές επενδύσεις και τις υποδομές για την «πράσινη» και «ψηφιακή» μετάβαση. Όπως αυξάνονται και οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία εξυπηρετούν τους αμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη γεωστρατηγική αναβάθμιση. Συνολικά οι ΝΑΤΟικές εξοπλιστικές δαπάνες ξεπερνούν τα 7,5 δισ. ευρώ.

Καλούμε εργαζόμενους, άνεργους, αυτοαπασχολούμενους οικονομολόγους να γυρίσουν την πλάτη στις δυνάμεις της αστικής διαχείρισης. Να παλέψουν μέσα από τα σωματεία τους ενάντια σε αυτή τη βάρβαρη πολιτική. Να διεκδικήσουν καλύτερους όρους ζωής και δουλειάς. Τίποτα δεν χαρίζεται, τα πάντα κατακτιούνται. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, στο δρόμο της ανατροπής!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό