22.1 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Γιατί τα μικρά ψάρια είναι η καλύτερη ασπίδα για την υγεία και την τσέπη μας

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο γαύρος, η ρέγγα, το σκουμπρί και οι σαρδέλες είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών, μικροθρεπτικών συστατικών όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Β12 ενώ είναι τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που προάγουν την καρδιακή υγεία καθώς βοηθούν στην αντιμετώπιση της χρόνιας φλεγμονής και στην ισορροπία των λιπιδίων.Μάλιστα, επειδή λόγω του μικρού τους μεγέθους συχνά πολλά από αυτά τα είδη ψαριού καταναλώνονται ολόκληρα, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή και των μικροσκοπικών οστών τους, είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D.

Τα μικρά ψάρια είναι επίσης λιγότερο πιθανό σε σύγκριση με μεγάλα είδη όπως ο τόνος και ο ξιφίας, να περιέχουν τοξικά επίπεδα ουσιών όπως ο υδράργυρος και τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB).

Διαβάστε αναλυτικά στα στοιχεία της έρευνας στο news4health.gr.

Κάνουν καλό και στην τσέπη μας

Τα μικρά ψάρια είναι πιο φθηνά από τα μεγάλα  και υτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες:

Κόστος παραγωγής: Το κόστος εκτροφής ή αλιείας μικρών ψαριών είναι συχνά χαμηλότερο από αυτό των μεγαλύτερων ψαριών. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μικρά ψάρια ωριμάζουν πιο γρήγορα και απαιτούν λιγότερη τροφή και χώρο.Διαθεσιμότητα: Τα μικρά ψάρια είναι συχνά πιο άφθονα από τα μεγάλα ψάρια, άρα και πιο οικονομικά.Ζήτηση: Η ζήτηση για μικρά ψάρια μπορεί να είναι μικρότερη από αυτή για μεγάλα ψάρια, άρα και οι τιμές τους μπορεί να είναι πιο χαμηλές.

Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα. Ορισμένα είδη μικρών ψαριών, όπως οι γαρίδες και τα μύδια, μπορεί να είναι πιο ακριβά από ορισμένα είδη μεγάλων ψαριών, όπως η σαρδέλα και ο γαύρος.

Εδώ είναι μερικά παραδείγματα μικρών ψαριών που είναι συνήθως οικονομικά στην Ελλάδα:ΣαρδέλαΓαύροςΚολιόςΜπακαλιάροςΣκουμπρίΜύδιαΓαρίδες 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό