15 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Γιατί ο Κικίλιας δεν βγάζει το πόδι του από το… γκάζι – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ποιος λέει ότι ο Αύγουστος δεν έχει ειδήσεις; Να ξέρετε ότι ο Αύγουστος είναι ο ιδανικός μήνας για ειδήσεις, οικονομικού και πρωτίστως τουριστικού περιεχομένου. Την ώρα που οι περισσότεροι υπουργοί βρίσκονται σε παραλίες (τους παίρνεις τηλέφωνο και ακούς το κύμα να σκάει δίπλα τους), ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας «εισπράττει τουριστικό συνάλλαγμα για την ελληνική οικονομία», όπως λέει. Τα νούμερα των αφίξεων και παραμονής είναι εξαιρετικά, τόσο που ενθουσίασαν τον Πρωθυπουργό που του είπε «Βασίλη, μην βγάλεις ποτέ το πόδι από το γκάζι». Και ο κ. Κικίλιας γκαζώνει συνεχώς, λέγοντας ότι έως τώρα (σ.σ. είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού) οι δύο στόχοι που έθεσε έχουν επιτευχθεί. Ο πρώτος έχει να κάνει με την αύξηση των εσόδων για τη μέση ελληνική οικογένεια λόγω τουριστικών δραστηριοτήτων και ο δεύτερος η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Ήταν ενθουσιασμένος με τα στοιχεία των αφίξεων ο κ. Κικίλιας, αλλά συγκρατημένα αισιόδοξος. Δεν θέλει ακόμα να πει ότι φθάσαμε στα επίπεδα του 2019 (αυτό θα το δείξει στο τέλος του χρόνου λέει), αλλά δεν μπορεί να κρύψει την ικανοποίησή του ότι στα περισσότερα νησιά (όπως π.χ. η Κέρκυρα) έως αυτή τη στιγμή ο τουρισμός παρουσίασε αύξηση 20% Και όλα αυτά εάν αναλογιστεί κανείς ότι εφέτος δεν ήρθαν οι Κινέζοι τουρίστες (λόγω πανδημίας), δεν ήρθαν ούτε οι Ρώσοι ούτε οι Ουκρανοί (λόγω πολέμου) και ακόμα είναι μια χρονιά με αύξηση του πληθωρισμού, ένα καλοκαίρι της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης που κάνει όντως τον κ. Κικίλια να μην διανοηθεί να βγάλει το πόδι από το γκάζι.

Το εκλογικό παράδοξο ***Η φθινοπωρινή συνάντηση με του Αμερικανούς

«Στρατηγικός διάλογος» ονομάζεται αυτό που γίνεται σχεδόν κάθε χρόνο με τους Αμερικανούς. Τη μια χρονιά διεξάγεται στις ΗΠΑ, την άλλη στην Αθηνά. Αυτή τη χρονιά είναι η σειρά της Αθήνας να υποδεχθεί τους Αμερικανούς (εκεί γύρω στον Νοέμβριο) σε μια συζήτηση εφ΄όλης της ύλης. Θα μετάσχουν όλα τα υπουργεία, αλλά και οι στρατιωτικοί από τις δύο χώρες. Πρόκειται να εξετασθούν τα πάντα που συνδέουν ΗΠΑ και Ελλάδα, όπως για παράδειγμα, πως προχωρούν οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες. Ακόμα, μαθαίνω ότι θα υπάρξουν συζητήσεις για τη λειτουργία των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά, όσον αφορά τις βάσεις θα πρωταγωνιστήσουν η Σούδα και φυσικά η Αλεξανδρούπολη, που κάθε μέρα που περνά τόσο πιο απαραίτητη γίνεται για το ΝΑΤΟ, κυρίως τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

***Επιχειρηματικές αποστολές σε Ινδία και Αίγυπτο

Το φθινόπωρο αναμένεται να υπάρξει μια επιχειρηματική επίθεση, όμοια με αυτήν που υπήρξε με τη Σαουδική Αραβία. Μαθαίνω λοιπόν ότι ο αρμόδιος υφυπουργός για την εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννης θα ηγηθεί μιας επιχειρηματικής αποστολής σε δύο χώρες. Πρώτα στην Αίγυπτο και εν συνεχεία στην Ινδία. Μαζί του θα βρίσκονται και επιχειρηματίες. Στις 10 Δεκεμβρίου, αναμένεται να υπάρξει μια άλλη σημαντική πρωτοβουλία. Η συνάντηση με τα γαλλικά εμπορικά επιμελητήρια, που θα γίνει στο Παρίσι. Όλα τα γαλλικά επιμελητήρια θα συναντηθούν με τα ελληνικά για προώθηση οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

***Πότε τα δώρα γίνονται κρατική… περιουσία

Τα μέλη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μου λέει εις εξ αυτών, δεν αποδέχονται δώρα πέραν των 200 ευρώ. Είναι πάγια εντολή, όπως μου εξήγησε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννης. Γιατί σας το λέω τώρα αυτό, καλοκαιριάτικα; Για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση, όπως πάλι μου λένε από την κυβέρνηση, από τυχόν δώρα που δόθηκαν σε μέλη της κυβέρνησης από αξιωματούχους που είτε επισκέπτονται την χώρα μας, είτε τα μέλη της κυβέρνησης επισκέφθηκαν τους αξιωματούχους αυτούς. Κι αν υπάρξουν δώρα μεγαλύτερης αξίας των 200 ευρώ; Ρώτησα. Η απάντηση ήταν ότι θα ήταν προσβολή εάν τα δώρα αυτά τα επέστρεφαν, έτσι φυλάσσονται και αποτελούν περιουσιακό πλέον στοιχείο του κράτους. Ρώτησα ακόμη εάν συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν κάτι τέτοιο και η απάντηση που μου δόθηκε είναι «ναι», χωρίς όμως να μου δοθούν λεπτομέρειες, ωσάν να επρόκειτο για κρατικό μυστικό.

***Ετοιμάζεται στο Προεδρικό… Μουσείο Δώρων

Στην Προεδρία της Δημοκρατίας ακολουθούν μια άλλη πολιτική για τα δώρα που δέχεται η Πρόεδρος. Δημιουργούν στον δεύτερο όροφο του Προεδρικού Μεγάρου ένα μουσείο δώρων. Αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται κατάλληλα ο χώρος, καταρτίζεται η λίστα με τα δώρα και κατασκευάζονται προθήκες. Στόχος είναι να εκτεθούν όλα ανεξαιρέτως τα δώρα που έχει έως τώρα λάβει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανεξάρτητα από την αξία που έχουν. Στο Μουσείο αυτό, θα εκτεθούν και δώρα που άφησαν οι προκάτοχοι Πρόεδροι της Προέδρου. Επιδίωξη είναι ότι το Μουσείο αυτό των Δώρων να είναι κάποια στιγμή επισκέψιμο στους πολίτες, όπως επισκέψιμο προτίθεται να γίνει και το Προεδρικό Μέγαρο. Έπρεπε αυτό να είχε γίνει από καιρό, πλην όμως τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία το καθυστέρησε.

***Οι χιαστί χατζάρες, το Makarov και το Καλάσνικοφ

Αφού έγινε λόγος για δώρα που προσφέρθηκαν σε πολιτικούς, ας μιλήσουμε για δώρα που δεν έγινε ποτέ γνωστά και που άφησαν εποχή. Για παράδειγμα τα δύο σπαθιά (χατζάρες) που δώρισαν οι Σαουδάραβες στον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο τότε Πρωθυπουργός τα έφερε στην Αθήνα και τα κρέμασε χιαστί σε ένα οίκημα στο πίσω μέρος της οικίας στο Καστρί στο «Κλουβί των Βιετκόνγκ», όπως το ονόμαζε και που το είχε μετατρέψει σε γραφείο. Ή το πιστόλι Makarov, ρωσικής κατασκευής που δώρισε στον Ανδρέα μέσα σε ένα κουτί παπουτσιών ο συνταγματάρχης Καντάφι. Σε μια άλλη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, οι Σαουδάραβες έδωσαν δώρα ρολόγια (ορισμένα μάλιστα ήταν χρυσά με το κατράν να υπήρχε το Σαουδαραβικό εθνόσημο) ή ακόμα στερεοφωνικά. Εκείνο όμως που παραμένει μυστήριο είναι τι κάνουν τα όπλα που παίρνουν ως δώρο οι πολιτικοί; Τα αφήνουν στα υπουργεία τους ή τα παίρνουν μαζί τους; Ρώτησα ωστόσο έναν υπουργό εάν βρήκε κατά την παραλαβή του υπουργείου του από την προηγούμενη κυβέρνηση ένα καλάσνικοφ που δώρισαν στον προκάτοχό του Ρώσσοι. Μου απάντησε κατηγορηματικά «όχι δεν βρήκα κανένα καλάσνικοφ». Συνεπώς πού βρίσκεται σήμερα το καλάνσικοφ, ποιος οπλοφορεί με αυτό;

***Καμπάνια ΠαΣοΚ με θέμα την γυναικοκτονία

Καμπάνια διαβούλευσης με την κοινωνία ξεκινά το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για το θέμα της γυναικοκτονίας, μετά και από την έξαρση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα μας. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη, «η έκρηξη περιστατικών γυναικοκτονιών και ενδοοικογενειακής βίας, αφορά ολόκληρη την κοινωνία”. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ανοίγει το διάλογο στην ψηφιακή πλατφόρμα του κόμματος, Digitalsociety.gr. «Είμαστε μαζί σου, για να διαμορφώσουμε τις ολιστικές πολιτικές – αφετηρία της εξάλειψης των γυναικοκτονιών», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

***Τα μαχητικά του αεροπλανοφόρου με τα ελληνικά F-16

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, διεξήχθη συνεκπαίδευση Μαχητικών Αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας με το Αεροπλανοφόρο USS HARRY S. TRUMAN των ΗΠΑ, στην ευρύτερη περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου. Συμμετείχαν 2 Μαχητικά Αεροσκάφη F-16 Block 52+ Advanced της Πολεμικής Αεροπορίας και 4 Μαχητικά Αεροσκάφη F-18 από το πυρινοκίνητο αεροπλανοφόρο, σε αντικείμενα εκπαίδευσης μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών. Η εν λόγω συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος-ΗΠΑ, συμβάλλοντας στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο.

***Θετικός στον κορωνοϊό ο Δήμαρχος Αθηναίων

Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκαν ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης αλλά και ο μικρότερος γιος του Δήμος. Την είδηση ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Μπακογιάννης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Τα καλά νέα είναι πως μπορούμε να κάνουμε αγκαλιές!» πρόσθεσε, παροτρύνοντας όλους να φροντίζουν τους εαυτούς τους.

***Γιατί η κινέζοι εμπλέκουν την Κύπρο με την Ταϊβάν

Αναφορά στο Κυπριακό, έκανε η κινεζική πρεσβεία στη Λευκωσία με αφορμή την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι «στην περιοχή της Ταϊβάν της Κίνας», όπως χαρακτηρίζει το Πεκίνο επισήμως την Ταϊβάν. Συγκεκριμένα αναφέρει: «ούτε η Κίνα ούτε η Κύπρος έχουν επανενωθεί πλήρως μέχρι σήμερα. Η εθνική ενότητα είναι το κοινό βασικό μέλημα και αποστολή των δύο χωρών μας. Η εξωτερική παρέμβαση υπήρξε το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη διευθέτηση του ζητήματος της Ταϊβάν και του Κυπριακού, το οποίο ο κυπριακός λαός γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον». Και κάτι ακόμα με τους Κινέζους…

***Κινεζική στήριξη στην Ελλάδα

Τη διαβεβαίωση του Κινέζου ομολόγου Γουάνγκ Γι για τη στήριξη στην εδαφική ακεραιότητα, στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέναντι στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει, έλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της 55ης Συνόδου ΥΠΕΞ ASEAN στην Καμπότζη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό