16.1 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Γιατί ο Ανδρουλάκης δεν είδε τον Λιανό, τι έψαχνε ο Στάσσης πριν τον Κωτσόβολο και τα καμπανάκια του Σταμπουλίδη – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Με ροδοπέταλα

Μπορεί το 41% να είναι το βασικό επιχείρημα του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο δρόμος για τις ευρωεκλογές είναι στρωμένος με… ροδοπέταλα! Η ακρίβεια και μάλιστα στο χειμώνα δημιουργούν ένα εκρηκτικό περιβάλλον…

Ρεπορτάζ

Στην προκειμένη περίπτωση ο υπουργός Ανάπτυξης, ο φίλος μου κ. Κώστας Σκρέκας έχει βρει τους υπεύθυνους, είναι οι πολυεθνικοί όμιλοι, που κερδοσκοπούν ασυστόλως και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Ιωάννης Λιανός που δεν ελέγχει – δίκην αγορανομίας –  τις τιμές! Και κάνει μόνο… ρεπορτάζ!

Πολύ σκληρός

Χθες μάλιστα ο κ. Σκρέκας ήταν σκληρός, πολύ σκληρός! Εδωσε εντολή οι καταδικασθείσες πολυεθνικές εταιρείες να μειώσουν πάραυτα τις τιμές των προϊόντων τους. Να τις «διορθώσουν» είπε χαρακτηριστικά. Σαν… «πολέμαρχος»! Διότι αν δεν το κάνουν θα «εισβάλει» στις έδρες των. Καλά, αυτό δεν το είπε. Εγώ το συμπλήρωσα γιατί μ΄ αρέσει το «πολεμικό» μούντ στο οποίο βρίσκεται ο υπουργός. Μου θύμισε τα παλιά χρόνια που διάβαζα «Πόλεμος», «Τανκς» και ενθουσιάστηκα!

Παρενέργειες

Κι ενώ, λοιπόν, η μάχη είναι «σκληρή» και «πέφτουν κορμιά στο δρόμο», ο «πόλεμος» έχει και παρενέργειες! Οπως σας είχα ενημερώσει προ ημερών επρόκειτο χθες να συναντηθεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τον πρόεδρο του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ κ. Νίκο Ανδρουλάκη, συνοδευόμενο από τον βουλευτή κ. Νίκο Νικητιάδη.

Αναβολή

Τελικά με πρωτοβουλία του κ. Ανδρουλάκη η συνάντηση αναβλήθηκε, προκειμένου να γίνει σε πολιτικά ουδέτερο χρόνο! Γιατί; Το παρασκήνιο είναι το εξής: Οπως είναι γνωστό το Μέγαρο Μαξίμου και ο κ. Μητσοτάκης βρίσκονται σε διαρκέ … «αλεργικό σοκ» με τις ανεξάρτητες αρχές. Στο συνέδριο που οργάνωσαν ο κ. Χρήστος Ράμμος, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ έβαλε τα κλάματα από την «δολοφονία χαρακτήρα» που έχει υποστεί.

Στοχοποίηση

Ετσι, λοιπόν, ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος ήταν παρών στο συνέδριο και έχοντας υπόψη του την περίπτωση του κ. Ράμμου σκέφτηκε ότι η συνάντηση με τον κ. Λιανό θα τον στοχοποιήσει στην κυβέρνηση, με την οποία έχει ήδη προβλήματα. Και πρότεινε στον πρόεδρο της Επιτροπης την αναβολή εξηγώντας του λόγο. Ετσι θα γίνει σε «δεύτερο χρόνο» πιο ήρεμο για τον κ. Λιανό.

—-

Η ΔΕΗ

Η εξαγορά της αλυσίδας Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ, σηματοδοτεί τη μεγάλη αλλαγή που έρχεται τόσο στον τομέα του λιανικού εμπορίου όσο και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως σημειώνουν αναλυτές αλλά και η ίδια η δημόσια εταιρεία κατά τη χθεσινή ανακοίνωση της εξαγοράς, το συγκεκριμένο deal μετασχηματίζει την ελληνική αγορά.

Και ο λόγος είναι απλός: Δεν έχει προηγούμενο στην Ελλάδα τόσο μεγάλη διείσδυση ενεργειακού ομίλου σε έναν τομέα εκτός του αντικειμένου δραστηριότητας του και πολύ περισσότερο στην λιανική πώληση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Ο κ. Γιώργος Στάσσης

Όπως μαθαίνω η συγκεκριμένη επενδυτική κίνηση της ΔΕΗ, σχεδιαζόταν από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γιώργο Στάσση εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια.

Αν διάβαζε κανείς προσεκτικά τις παρουσιάσεις του κ. Στάσση στους αναλυτές αλλά και τις ομιλίες του σε συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις θα μπορούσε να διακρίνει το σχέδιο του για μία επιχείρηση πελατοκεντρική.

Αυτό που επίσης δεν ξέρετε, είναι ότι ο κ. Στάσσης πριν καν προκύψει το γεγονός της πώλησης της αλυσίδας Κωτσόβολος από τον βρετανικό όμιλο Currys είχε ερευνήσει όλες τις αλυσίδες λιανικού εμπορίου.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διακρίνεται για την υπομονή του αλλά και για την ικανότητα του να εκμεταλλεύεται τις επενδυτικές ευκαιρίες.

Και το ίδιο έκανε και τώρα. Όταν ανακοινώθηκε η πώληση της Κωτσόβολος η ΔΕΗ έσπευσε να εκδηλώσει το ενδιαφέρον της.

—-

Έργα 2,7 δισ.

Μία από τις νέες σχετικά δραστηριότητες του ΤΑΙΠΕΔ είναι και η ωρίμανση έργων του δημόσιου τομέα και η προκήρυξη τους σε διαγωνισμό.

Και το αντικείμενο αυτό έχει αναλάβει η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF).

Ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης στη διάρκεια του συνεδρίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος έκανε γνωστό ότι τα έργα που ωριμάζει ανέρχονται στα 2,7 δισ. ευρώ.

Και ανέφερε κάποια από αυτά που αφορούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.   Όπως, το πρόγραμμα Anti Nero για τον καθαρισμό δασών, η ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών Δημόσιας Υγείας και των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας της ΔΥΠΑ, ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού της Πολιτικής Προστασίας, η απόκτηση ενεργειακού πιστοποιητικού από το ΟΑΚΑ και η βιώσιμη ανάπτυξη των λιμανιών της χώρας.

Μικρό ενδιαφέρον

Πάντως, από τα όσα είπε ο κ. Σταμπουλίδης έχουν ιδιαίτερη σημασία δύο δεδομένα.

Το πρώτο αφορά στο χαμηλό ενδιαφέρον τεχνικών εταιρειών για τη συμμετοχή τους στη διεκδίκηση των έργων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά αν και ανέρχονται σε 25 με 30 εκατ. ευρώ την εβδομάδα, εντούτοις δεν υπάρχει συχνά ενδιαφέρον…

Μεταρρυθμίσεις

Και το δεύτερο θέμα που άνοιξε ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ έχει να κάνει με τις καθυστερήσεις στα έργα στρατηγικής σημασίας.

Όπως είπε απαιτούνται θεσμικές παρεμβάσεις για τη μείωση των καθυστερήσεων.

Και έφερε ως παράδειγμα τις προσφυγές. Σύμφωνα με τον ίδιο και την εμπειρία που έχει αποκομίσει,  οι προσφυγές στα έργα αυτά πρέπει να γίνονται απευθείας στο ΣτΕ και όχι στην ΕΑΔΗΣΥ και να αυξηθεί το παράβολο το οποίο ανέρχεται τώρα στις 15.000 ευρώ. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα πρέπει να καθιερωθεί η παραλαβή έργων από ιδιώτες, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί στα έργα για την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας που δημοπρατεί το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και να επεκταθεί η συνεργασία με ιδιώτες μηχανικούς στις επιτροπές αξιολόγησης έργων του Δημοσίου.

Για να δούμε θα εισακουστεί;

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό